Kiyoh score

Futures

Wat is een future?future

Een future is een overeenkomt om in de toekomst een onderliggende waarde te verhandelen tegen een prijs die nu overeengekomen is. De onderliggende waarde is meestal een index, grondstof of valuta. Vanwege het hefboomeffect is het mogelijk om een hoog rendement te behalen, maar u kunt ook meer dan uw inleg verliezen. Futures zijn producten die wat meer geschikt zijn voor ervaren beleggers, dit komt door het hoge risico dat het met zich meebrengt.

Waarom in futures beleggen?

Zoals hierboven is vermeld is het mogelijk om met futures met een relatief kleine investering een hoog rendement te behalen. Dit komt door het hefboomeffect. De keerzijde van de mogelijkheid om een hoog rendement te behalen is dat forse negatieve rendementen ook mogelijk zijn.

Futures worden ook vaak gebruikt om een positie af te dekken. Bijvoorbeeld: wanneer u een groot bedrag in dollars aanhoudt, kunt u zicht met een future FED indekken tegen een koersdaling van de dollar ten opzichte van de euro. De hoge risico’s en de over het algemeen hoge margin zorgen er wel voor dat ze zeker niet geschikt zijn voor beginnende beleggers. Ook moeten de ervaren beleggers zich eerst goed in de werking van de futures verdiepen voordat ze erin gaan beleggen.

Future long en short

De werking van een future is vrij eenvoudig. Wanneer u denkt dat de onderliggende waarde van het product gaat stijgen, dan koopt u een future long. En als u vanzelfsprekend denkt dat de onderliggende waarde van het product daalt, dan koopt u een future short. Hoeveel winst of verlies u maakt per punt stijging of daling hangt af van de contractgrootte. De contractgrootte en andere belangrijke parameters zullen in het volgende hoofdstuk besproken worden.

Belangrijkste parameters van een future

De beurs definieert een aantal parameters van een futurecontract. Hieronder worden de belangrijkste uitgelegd.

  • Het onderliggende instrument:

Er zijn futures op goederen, bonds, valuta, indices, etc. Futures op indices als de SP500, FTI, Eurostoxx50 en de Dax zijn populair.

  • De waarde van een punt:

De Eurex heeft bijvoorbeeld de waarde van een punt bepaald op €10,- Dit betekend dat de waarde van de future op een simpele manier berekend kan worden, namelijk: de waarde van de index keer 10. Kort gezegd, als u een future koopt op 1000 en het beweegt naar 1001, dan verdiend u €10,-

  • De waarde van een tick:

Een tick is de kleinste eenheid waarin een future beweegt. De Eurex heeft bijvoorbeeld de waarde van een tick op 1 punt gezet. Eenvoudig gezegd beweegt de index met hele punten van bijvoorbeeld 100, 101, 102, etc. Maar nooit 100,50 of andere decimale prijzen.

  • De margin:

Met margin wordt het geldbedrag bedoeld dat moet worden gereserveerd ter dekking van de risico’s. Dit hoeft niet alleen in de vorm van geld gedaan te worden het kan soms ook in de vorm van onderpand worden aangehouden. Bij futures dienen zowel kopers (long posities) als verkopers (short posities) margin te deponeren.

  • De beurskosten:

De futurebeurzen brengen de kosten van de broker in rekening om uw orders uit te voeren. De broker rekent deze kosten aan de klant door.

Voorbeeld AEX future

Stel u gaat long op de FTI. Einde handelsdag staat de index 2 punten hoger dan de waarde die is bepaald in uw aankoop. U ontvangt 2 x €200 = €400 per FTI. Stel u was short gegaan dan had u dit bedrag moeten afdragen.

Futures worden veel gebruikt door daytraders, beleggers die op de dag zelf posities openen en sluiten. Hun beleggingsbeslissingen nemen ze vaak op basis van technische analyse.

Risico’s en margin bij een future

Aan bovenstaande voorbeelden is duidelijk te zien dat het mogelijk is om met futures niet alleen een heleboel geld te verdienen is maar ook een hele boel te verliezen. Om een future te kunnen kopen of verkopen moet u daarom een bedrag reserveren, de margin. De reden hiervoor is om aan eventuele toekomstige verplichtingen te voldoen als uw strategie niet zo loopt als u had gehoopt dat het zou lopen. Deze marginverplichting wordt in mindering gebracht op de bestedingsruimte van u beleggingsrekening. Vanwege de hoge risico’s is dit bij sommige contracten een behoorlijk bedrag.

 

 

Het Beleggingsinstituut leert beleggers gezond rendement maken met beperkt risico. Dit doen wij via ons online coachingsprogramma en met behulp van persoonlijke trainingen. Bekijk nu ons aanbod hier.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!