10 tips voor beginnende beleggers. Aan de slag gaan met beleggen kan best een lastige opgave zijn. Dit is vooral een lastige opgave als je een persoon bent die vaak voorzichtig is met het ondernemen van dingen, omdat je vaak eerst voldoende kennis en vertrouwen wilt ontwikkelen.
Niet raar dat wanneer je voor jezelf een lijstje gaat maken met onderwerpen en situaties die een beginnende belegger moet leren, er ongetwijfeld wat dingen vergeten worden. Ook omdat als je het 10 professionele beleggers zou vragen, ze waarschijnlijk allen hun 10 tips net wat anders in zouden richten.
Om deze reden bieden wij je een lijstje aan met 10 belangrijke tips over beleggen voor beginners aan. Er is gekozen om, de naar onze mening, belangrijkste persoonlijke eigenschappen en strategische kaders voor jou te benadrukken. Hiermee hopen we jou een stukje verder op weg te helpen een succesvol belegger te worden.
Tip 1: Zorg dat je een financieel plan hebt
De eerste tip voor de beginnende belegger, is zorgen dat je een financieel plan hebt. Maar hoe ziet een financieel plan er uit? Met een financieel plan moet je doelen en mijlpalen beschrijven. Deze omvatten specifieke gespaarde bedragen op een bepaalde datum. Zo’n doel kan bijvoorbeeld zijn: de opleiding van uw kinderen kunnen financieren, voldoende spaargeld hebben om een huis te kunnen kopen, etc.
Een heleboel mensen denken ook na over het feit dat ze moeten sparen voor hun pensioen, om na inmiddels zo’n 50 jaar werken genoeg geld over te houden om ervan te kunnen leven tot overlijden. Waar misschien nog beter over nagedacht zou kunnen worden is om zo vroeg mogelijk financiële onafhankelijkheid te bereiken.
Het is natuurlijk mogelijk om volledig zelf een financieel plan uiteen te zetten, maar je kunt ook de hulp van een professional inschakelen als je dit lastig vindt. In dat geval kun je contact zoeken met een financieel adviseur of een financieel planner.
Als laatste, wacht niet te lang met het maken van je plan. Probeer dit plan zo vroeg mogelijk uiteen te zetten en dit na te leven. Probeer deze dan ook actief bij te werken aan de hand van ontwikkelingen en gewijzigde omstandigheden. Het hebben van een doel werkt namelijk met voldoening. Het behalen van doelen geeft een gevoel van overwinning. Dit houdt je ook gemotiveerd. Hoe eerder je hiermee begint, hoe makkelijker je het jezelf maakt om financieel overzicht te creëren en vooruitgang te boeken.
Tip 2: Maak het sparen van geld een prioriteit
Voordat je kan gaan beleggen, heb je natuurlijk geld nodig om mee te kunnen investeren. Voor de meeste mensen (Jan modaal) moet daarvoor van het maandelijkse salaris een stukje opzij gezet worden als spaargeld.
Het opbouwen van kapitaal heeft als kernwaarde het besparen van zoveel mogelijk geld. Dit bespaarde geld kan vervolgens weer verantwoord en bewust worden geïnvesteerd, om zo weer het kapitaal te laten groeien.
Een van de belangrijkste dingen om deze kernwaarde te kunnen bereiken is zuinig leven en het bewust omgaan met je geld. Dit betekent niet dat je zeer en zeer zuinig moet gaan leven en niks leuks meer mag doen. Maar wat wel belangrijk is om te doen, is een keertje je maandelijkse uitgaven op een rijtje zetten en kijken hoeveel van het geld naar onnodige uitgaven gaat, die best geschrapt zouden kunnen worden. Dit zou zomaar eens 200 euro kunnen zijn aan ongebruikte abonnementen, verzekeringen die goedkoper kunnen en impuls uitgaven. Elke maand onnodige uitgaven schrappen, geld opzij zetten en investeren is een erg mooi begin van je beleggingsavontuur.
Het in kaart brengen van je maandelijkse uitgaven kan voor elk persoon veel inzicht geven. Tegenwoordig zijn er veel applicaties die je kunnen helpen met het verkrijgen van inzicht in jouw uitgaven en inkomsten. Het zou je nog eens kunnen verbazen waar soms ongemerkt geld aan uit wordt gegeven. Vaak zijn dit kleinschalige herhalingsaankopen die onder aan de streep bij elkaar best tot een verrassend bedrag kunnen komen. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn, de persoon die elke dag een bakje koffie neemt op het station voor €2,50. Zeg dat je in een maand gemiddeld 22 werkdagen hebt. Dan is dit elke maand al €55,00 waarvan je elke keer denkt ‘maar een bakje koffie kan toch niet zoveel kwaad?’
Tip 3: Begrijp het principe van rendement op rendement
Wanneer je dit principe leert begrijpen en zo vroeg mogelijk in je leven gaat toepassen, dan kun je hier later in je leven de vruchten van plukken. Het rendement op rendement effect duidt op het herinvesteren van je winst. Op het moment dat je winst boekt met investeren of beleggen dan kun je besluiten deze winst te nemen en er wat leuks mee te doen. Wat je ook kunt doen is de gemaakte winst opnieuw investeren om hierover weer winst te kunnen maken. Het principe rendement op rendement duidt dus op het herinvesteren van je winst om over de herinvesteerde winst ook weer winst te kunnen maken.
Tip 4: Wees bewust van de risico’s die investeren met zich meebrengt
Een belangrijk aspect dat veel beginnende beleggers over het hoofd zien, is het inzien van de risico’s die investeren met zich meebrengt. Het is geen walhalla dat je elk jaar gegarandeerd tussen de 5% en 10% rendement op gaat leveren.
Veel mensen denken er niet over na wat ze zouden doen als de beurs daalt. Want gemiddeld is er over de laatste 200 jaar wel een netto rendement van 6,7% jaarlijks geboekt, maar dat is slechts een gemiddelde. Daarbij horen dus ook de wat mindere jaren. Deze volatiliteit moet door elke belegger begrepen worden om niet voor plotselinge verrassingen komen te staan.
Een ander cruciaal aspect is je eigen risicotolerantie bepalen. Hierbij hoort de vraag: ‘Hoeveel ben ik bereid te verliezen als mijn investeringen in waarde dalen?’ Of de vraag: ‘Hoeveel prijsvolatiliteit kan ik in mijn beleggingen accepteren zonder dat ik mij zorgen ga maken?’ Door jezelf deze vragen te stellen en deze te beantwoorden, kun je voor jezelf een risicotolerantie bepalen, waardoor je bij een waarde daling van te voren weet hoeveel jij maximaal kan verliezen. Dit soort bepalingen helpen je ook bij het uitkiezen van je beleggingen.
Vaak wordt er bij het beleggen de uitspraak gedaan ‘Let op, je kunt je inleg verliezen’. Echter is het met investeren in aandelen erg uitzonderlijk om je gehele inleg te verliezen. Dit zou namelijk alleen gebeuren als het bedrijf waarin jij je investeringen hebt gedaan failliet gaat. Toch moet je je ervan bewust zijn dat de mogelijkheid er nog steeds is.
Tip 5: Begrijp diversificatie en asset allocatie
Zowel diversificatie als asset allocatie zijn twee nauw verwante principes die een belangrijke rol spelen bij zowel het minimaliseren van je risico, als bij het optimaliseren van je potentiële rendement.
Diversificatie houdt namelijk in dat wanneer je belegt, je je beleggingsportefeuille spreidt over meerdere beleggingen. Dit doe je in de hoop de grote verliezers te compenseren met aan de andere kant wat grote winnaars.
Asset allocatie lijkt hier erg op en heeft min of meer hetzelfde doel, maar is meer gericht op het verdelen van jouw beleggingsportefeuille over meerdere beleggingscategorieën. Er is namelijk keuze uit verschillende categorieën zoals aandelen, obligaties, contanten en soms zelfs vastgoed.
De eerder benoemde financiële planning zal ook elke keer herzien op deze verdeling. Zo houdt je dus zoals eerder gezegd, je portefeuille actief bij en zorg je dat deze nog voldoet aan je planning en doelen.
Tip 6: Houd de kosten zo laag mogelijk
Eén ding waar je geen controle over hebt is het toekomstige rendement op je beleggingen en investeringen. Iets anders waar je wel de controle over hebt, zijn de kosten. Met kosten bedoelen we transactiekosten, vergoedingen voor het beheer van je beleggingen, vergoedingen voor het houden van posities etc. Deze kunnen mogelijk een aanzienlijke belemmering vormen voor je investeringen als deze te hoog oplopen. In tijden met rendement kunnen deze namelijk wel eens hoger uitkomen dan het rendement dat je maakt als je hier niet goed van op de hoogte bent.
Een vermogensbeheer rekent kosten voor het beheren van jouw beleggingen en investeringen. Deze kunnen soms ook aardig oplopen. En in dit geval bieden hogere kosten niet meer garantie of überhaupt garantie, op rendement in de toekomst. Het kan dus nooit kwaad om voor je investeert even te kijken wat hiervan de kosten zijn. Deze zullen er altijd zijn, anders verdient de broker of de vermogensbeheerder niks.
Tip 7: Begrijp de klassieke beleggingsstrategieën
Er zijn een altijd strategieën waarvan het belangrijk is dat de beginnende belegger deze begrijpt. Dit zijn actief beleggen tegenover passief beleggen, waarde beleggen tegenover groei beleggen en inkomensgericht beleggen tegenover winstgericht beleggen.
Hoewel er slimme fondsmanagers zijn die de markt kunnen verslaan, zijn er maar weinig die dit consequent kunnen doen op de lange termijn. Dit heeft als gevolg dat sommige beleggingsexperts, goedkope passieve beleggingsstrategieën aanbevelen, om de markt te kunnen volgen.
Op het gebied van aandelenbeleggingen geven waarde beleggers vaak de voorkeur aan aandelen die relatief goedkoop lijken, in vergelijking met het gemiddelde of de rest van de markt. Dit doen ze op basis van maatstaven zoals de koers-winstverhoudingen, vaak met de achterliggende gedachte dat aandelen een zowel ruim opwaarts potentieel heeft als een beperkt neerwaarts risico. Groei-investeerders daarentegen zien meer kans op winst bij aandelen die een snelle stijging van de inkomsten laten zien, zelfs als ze relatief gezien duur zijn.
Inkomensgerichte beleggers zijn vooral op zoek naar een stabiele stroom van dividendinkomsten en rente. Om de reden dat zij het doorlopende besteedbare geld nodig hebben, misschien omdat zij dit zien als een strategie die het risico beperkt of misschien wel beide.
Beleggers die zijn gericht op winst zijn meestal niet zo geïnteresseerd in de inkomstenstromen uit beleggingen, maar zijn daarentegen op zoek naar aandelen waarvan de waarde op de lange termijn waarschijnlijk aanzienlijk zal stijgen.
Tip 8: Wees altijd gedisciplineerd
Als het zo is dat je inderdaad belegt voor de lange termijn, volgens een weloverwegen, door jezelf opgesteld financieel plan. Dan is discipline een van de belangrijkste aspecten bij beleggen. Emotionele reacties op grote markfluctuaties of angstaanjagende media berichten, zijn vaak de ondergang van elke belegger. Helemaal zonder emotie handelen is vaak onmogelijk, maar deze onderdrukken is wel mogelijk. Zolang jij je aan je opgestelde financiële plan houdt moet het op de lange termijn goedkomen. Even snel iets doen omdat je denkt iets te zien, wat niet volgens je plan is, leidt vaak tot negatieve gevolgen.
Tip 9: Denk als een eigenaar of geldschieter
Aandelen zijn letterlijk een bewijs van eigendom in een zakelijke onderneming. Daarentegen vertegenwoordigen obligaties leningen die door de belegger aan de emittent zijn verstrekt. Mocht je van plan zijn een intelligente langtermijn belegger te willen zijn, in plaats van een speculant op de korte termijn (trader)? Dan kun je denken als een potentiële ondernemer voordat je het aandeel aanschaft. Aan de andere kant kun je ook denken als gelschieter voordat je een obligatie koopt. Wil je eigenaar worden van het bedrijf? Of schuldeiser van de uitgever?
Tip 10: Als je het niet begrijpt, investeer er dan niet in!
De laatste tip, maar misschien wel een van de belangrijkste, is dat je niet moet beleggen in producten of instrumenten die je niet begrijpt. Door de toename van steeds meer verschillende soorten beleggingsproducten, maar ook door steeds ingewikkeldere beleggingsproducten, worden beginnende beleggers soms overspoeld met de verschillende mogelijkheden en zien ze door de bomen het bos niet meer. Als beginnende belegger zijn er namelijk een heleboel producten waarvan je de werking niet begrijpt.
Een simpele en verstandige vuistregel voor elke belegger is om nooit te investeren in producten of instrumenten die je niet volledig begrijpt, vooral als het gaat om de risico’s. Een uitvloeisel hiervan is om erg voorzichtig te zijn met investeringsrages. Velen hiervan zullen de test op de lange termijn namelijk niet doorstaan.
Nog meer tips voor beginnende beleggers?
In bovenstaand artikel over ‘beleggen voor beginners‘ hebben we je 10 handige tips meegegeven over waar je op moet letten bij het beginnen met beleggen. Ben je ook benieuwd naar de 7 meestgemaakte beleggersfouten? Klik dan hier.