Tijd om te beleggen – Hobby of fulltime baan?

Tijd om te beleggen. Men heeft vaak een vooroordeel over beleggen. Besteed je er weinig tijd aan, dan verlies je geld. Wil je veel geld verdienen met beleggen, dan moet je ook veel tijd investeren. Wij bewijzen graag het tegendeel. Er zijn veel particuliere beleggers die beleggen als hobby beschouwen. Deze hobbyisten verdienen soms een leuk zakcentje, afhankelijk van hoe goed zij zich hebben voorbereid. Fulltime beleggers kunnen al helemaal geweldig rendement behalen. Wij begrijpen dat niet iedereen hier tijd of zin voor heeft. Je hoeft niet in elk geval alle tijd om te beleggen te hebben. Benieuwd wat de andere opties zijn, lees dan snel verder!

In het kort

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u door het artikel navigeren;

 

Hobby of fulltime, hoeveel tijd ben je kwijt aan beleggen?

Als je ooit een film hebt gezien waar een ouderwetse beurs nagespeeld is dan weet je hoe hectisch beleggen kan zijn. Zo kan je ook wel begrijpen waar het taboe op beleggen vandaan komt. Met name als je de film ‘Wolf of Wallstreet’ hebt gezien. Oplichters en fraudeurs die overal mee weg komen, er was een tijd waarin het kon. Gelukkig zijn we die tijd ondertussen wel gepasseerd. Tegenwoordig zijn er onwijs veel partijen die zich constant bezighouden met wet- en regelgeving omtrent beleggen. Onder andere het AFM houdt in Nederland bijvoorbeeld toezicht op de financiële markten. Het taboe op beleggen begint daarom steeds meer te verdwijnen en de reputatie van beleggen blijft met de jaren verbeteren.

Buy! Sell! Een bruisende tijd om te beleggen

Toch denken veel mensen nog steeds aan een chaotische beursvloer bij het horen van de term beleggen. Dit wekt de indruk dat je de gehele dag bezig moet zijn met beleggen, niks is minder waar. De beursvloer bruist niet meer zoals vroeger. Nee, dit komt niet door de corona pandemie. Beleggen gaat nu via de computer, toentertijd was het écht een spannend tijd om te beleggen. Mobiel beleggen begint ook steeds meer op gang te komen. Alle transacties die via het internet gemaakt worden zijn ook te volgen door toezichthouders. Dit maakt het beleggen veiliger en met name eerlijker. De drukke en lawaaiige beursvloer is om deze reden uitgestorven. Gelukkig maar, dit was net zo hectisch als een treinstation tijdens de spits. Er zijn nog steeds onwijs veel beleggers die elk uur van elke dag mee bezig zijn met de koersen. Over het algemeen zijn dit daytraders. Door de digitalisering van het beleggen is er echter ook een hele nieuwe wereld geopend voor particuliere beleggers om deel te nemen aan het plezier. Veel van deze beleggers zien het als hobby, hier valt ook een heel leuk rendement mee te halen.

De klassieke beursvloer Zo druk als een treinstation tijdens de spits

Laagdrempelige beleggingsstrategieën, alle tijd om te beleggen

Tegenwoordig bestaan er strategieën waarmee op consistente basis een leuk rendement behaald kan worden. Met minimale moeite en een minimale investering van zowel je tijd als je geld kan je toch een stuk beter presteren dan een spaarrekening. Dit is vooral aantrekkelijk wanneer je net gaat beginnen met beleggen. Vaak presteert deze laagdrempelige beleggingsstrategie zelfs beter dan het overgrote deel van de particuliere beleggers. Geloof het of niet, maar de strategie waar we het in dit geval over hebben brengt ook nog eens heel weinig risico met zich mee. Het verschil tussen een passieve en actieve strategie is belangrijk om te begrijpen. Voordat we dit toelichten, is het eerst belangrijk om bepaalde voorkennis te hebben. Voorkennis over jezelf, in dit geval. Het is namelijk cruciaal om te achterhalen wat voor belegger jij precies bent.

Tijd om te beleggen, wat voor belegger ben ik?

Om te achterhalen welke manier van beleggen het beste bij je past moet je een paar keuzes maken. Door een aantal aspecten voor jezelf te bepalen kom je er uiteindelijk achter op welke manier jij het beste kan beleggen. Zo is het natuurlijk van belang hoeveel geld je hebt. Beleggen met geld wat je wellicht in de nabije toekomst nodig hebt wordt natuurlijk per definitie afgeraden. Dit is ook de reden dat veel mensen denken zelf niet te kunnen beleggen. Wij zijn van mening dat iedereen met een vast inkomen kan beleggen. Beleggen met weinig geld is erg goed mogelijk. Het is dan natuurlijk logisch dat je dit geld niet kwijt wil raken.

tijd om te beleggen hobby of fulltime

Wat is een risicoprofiel en hoe wordt deze bepaald?

Bijna iedereen wil graag zekerheid. Er zal altijd risico vastzitten aan beleggen, dit hoort bij het leven. Om deze reden ligt er een focus op het zoveel mogelijk beperken van dit risico. Dit is waar bijna iedereen naar op zoek ter alternatief voor de spaarrekening. Daarom zal dit voor de meerderheid tot een meer defensieve strategie gaan leiden. Maar stel nou dat iemand met weinig geld toch heel snel veel geld wil verdienen.

Dit kan natuurlijk niet zomaar, hier zal je een veel groter risico voor moeten nemen. Om deze reden is het ook belangrijk om een beleggersdoel voor jezelf te stellen. Zo bepaal je concreet welke resultaten je graag zou willen zien. ‘High risk, high reward’, daar heb je hem weer. Je beleggersdoel gaat hand in hand met de hoeveelheid risico die je bereid bent om te nemen. Simpel gezegd bepalen je risicobereidheid, financiële positie en je beleggersdoel samen het risicoprofiel. Ook de beleggingshorizon is een belangrijke factor om deze elementen voor jezelf te bepalen.

Welke strategie past bij mij?

Als je hebt achterhaalt wat voor type belegger je bent dan ben je weer een stapje dichter bij het kiezen van een strategie. Dan rest nog steeds de vraag, is beleggen fulltime of is beleggen een hobby? Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee stromen van beleggen. Passief en actief beleggen, er zit een wereld van verschil tussen de twee. De meeste mensen zijn simpelweg op zoek naar een alternatief voor een spaarrekening.

Naast een fulltime baan is het erg lastig om in de gaten te houden wat er precies met je geld gebeurd. Met name, wat er met de waarde van je geld gebeurd. De termen inflatie en negatieve rente klinken vast bekend. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk ook twee redenen waarom je nu deze tekst aan het lezen bent. Sparen heeft een negatief effect op de waarde van je geld. Dit hebben wij voor jullie onderzocht. Graag leggen we je uit wat wij vinden dat het beste alternatief is.

Het is van enorm belang om te kiezen voor een beleggingsstrategie die goed bij je past, dit is namelijk een sleutel tot succes. Belangrijk is ook hoeveel tijd er met deze manier van beleggen geïnvesteerd wordt. De mensen die op zoek zijn naar een alternatief van een spaarrekening zijn meestal benieuwd naar de minimale tijdsinvestering voor een gezond rendement. Hoeveel tijd kost dit dan? Het antwoord is; heel weinig.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan beleggen?

Om dit goed toe te lichten is het nodig om de strategie eerst uit te leggen. Om te beginnen is een zeer belangrijk voordeel van deze strategie dat je geen grote investering hoeft te doen. Sterker nog, het geld wat je investeert in deze strategie zal je waarschijnlijk nauwelijks missen. Een investering van 100 euro per maand is namelijk al meer dan genoeg. Verdien je wat meer dan gemiddeld, dan kan je meer beleggen. Logischerwijs zal je dan ook beter renderen; geld maakt geld. Om deze reden is het ook altijd de juiste tijd om te beleggen.

Geld maakt geld, kan je meer dan 100 euro per maand missen dan kan het een goede beslissing zijn om dit extra bedrag ook te beleggen. Een goede regel om in dit geval aan te houden is om 10% van je netto inkomen opzij te leggen voor investeringen. Verdien je niet bijzonder veel, met 20 euro per maand kom je ook al heel ver. Uiteraard kunnen wij niet in je portemonnee kijken, maar iedereen met een vast inkomen zou dit geld in principe kunnen missen. Denk je van niet? Kijk dan vooral even naar hoe je dit bedrag maandelijks vrij kan maken, hier hebben wij namelijk leuke suggesties voor! Een korte samenvatting vindt je ook op onze Instagram pagina.

tijd om te beleggen hobby of fulltime

In de praktijk

De verwachte tijd om te beleggen, is die hetzelfde als in de praktijk?

Tijd om ter zake te komen. Als je al wat informatie hebt opgezocht over beleggen dan is het bijna onvermijdelijk dat je deze term wel eens bent tegen gekomen. Een ETF, of tracker. Razend populair en dit is niet voor niks. Het is verstandig om een ETF met een bewezen rendement over een langere periode te selecteren. Deze informatie is makkelijk te vinden. Om het beleggen ook een beetje leuk te vinden is het belangrijk om een ETF te kiezen welke bedrijven volgt waar je verstand van hebt.

Dit maakt het leuker, maar zorgt er ook voor dat je goede beslissingen kan maken. Koersen zijn voor deze strategie niet van belang. Voor een aantal ETF’s is het op basis van historische gegevens bewezen dat over een langere periode gemiddeld zo’n 10% rendement behaald wordt. Met een langere periode bedoelen we in dit geval toch wel 10 tot 50 jaar tijd. Dit is namelijk de tijdsinterval waarop deze strategie bijna altijd succesvol zal zijn. Gebeurtenissen zoals een corona pandemie meegerekend.

Het ene jaar verlies je wat, het andere jaar maak je het weer goed. Het kleine bedrag wat je investeert mis je niet, het grote bedrag wat je uiteindelijk hebt opgebouwd maakt een wereld van verschil. Met name als je voor je pensioen wil beleggen. Zeker als je het vergelijkt met sparen is dit een manier om het maximale uit je spaargeld te halen op langere termijn. En dat met een minimale investering van tijd, kennis, moeite en geld. Waarom zou je het niet doen, dat is eigenlijk de vraag.

Minimale tijd om te beleggen

Beleggen met minimale hoeveelheden tijd, kennis, moeite en geld

Graag laten we je zien wat de resultaten zullen zijn van deze strategie. Hoe kan je nou in hemelsnaam een vermogen opbouwen van hetzelfde geld dat je uitgeeft aan je telefoon abonnement? We laten het zien met een fictieve situatie. Neem bijvoorbeeld Peter, op het moment 18 jaar oud. Hij verdient best redelijk en houdt maandelijks een bedrag over. Graag heeft Peter zelf in de hand hoeveel hij over heeft als hij stopt met werken. Een leuk pensioen, dat vindt Peter erg belangrijk.

Graag zou Peter op zijn 65e met pensioen gaan, dan is het toch echt wel mooi geweest. Om deze reden begint Peter nu met beleggen. Hij belegt 100 euro per maand in een ETF. Het verwachte gemiddelde rendement van deze ETF is 6% per jaar. Deze ETF presteert dus niet bijzonder goed, maar wel consistent. Daarnaast staat dit mandje sterk in de schoenen, het risico is nihil. Een van de meest bekende en succesvolle belegger ter wereld, Warren Buffett, staat volledig achter een strategie als deze.

Hoeveel kan deze beleggersstrategie opleveren?

Peter houdt het de volledige 47 jaar vol om maandelijks met een paar klikken op de knop 100 euro bij te leggen. Hij kijkt niet om naar het koersverloop en verkoopt ook niet. Na 37 jaar heeft Peter in totaal 56.400 euro belegt. Op het moment dat Peter met pensioen gaat is dit bedrag opgelopen tot 297.191 euro.

Dit betekend dat Peter 240.791 euro winst heeft gemaakt op zijn investering. Peter heeft minimale kennis, tijd en geld gespendeerd en daarnaast ook erg weinig risico genomen. Mede dankzij het rente op rente principe heeft Peter een maximaal resultaat weten te halen met een minimale investering. Zo hoeft Peter na deze 37 jaar nog geen bal van beleggen te snappen, toch heeft hij ruim twee ton winst gemaakt.

periodiek beleggen instagram

Afbeelding afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl

Is het voor jou al tijd om te beleggen?

Beleggen versus sparen

Om dit in perspectief te zetten vergelijking we het graag met een spaarrekening. Peter had ook hard kunnen sparen. Natuurlijk heeft Peter op zijn 18e geen geweldig groot bedrag op zijn spaarrekening staan. Op zijn 35e heeft Peter een bedrag opzij weten te leggen van 56.000 euro, ongeveer hetzelfde wat Peter in het vorige voorbeeld heeft geïnvesteerd. Nog altijd wil Peter graag op zijn 65e met pensioen. Het spaargeld laat hij dus 30 jaar staan. Doe nu eens een gokje wat dit bedrag na deze 30 jaar waard zal zijn. We gaan zo het antwoord geven, je zou het ook kunnen berekenen met onze calculator. Dan zou je het ook voor je eigen situatie kunnen bekijken, dat kan best leuk zijn!

De inflatie over de afgelopen tientallen jaren in combinatie met de lage rentes op spaarrekeningen geeft een verbluffend verlies over een langere periode. Waar de in trackers beleggende Peter erop vooruit ging mede door rente op rente, gaat de sparende Peter hard achteruit door hetzelfde principe. Heb je een bedrag bedacht? Dan gaan we nu het antwoord verklappen. Een spaarbedrag van 56.000 zal volgens de gemiddelde cijfers nog zo’n 30.547 euro waard zijn na 30 jaar tijd. Dit is dus een verlies van een kleine 20.000 euro.

Om nog even concreet antwoord te geven op de hoofdvraag, hoeveel tijd kost beleggen? Met deze strategie kost het je misschien 5 minuten per maand. De Nederlandse bevolking spaart volgens traditie op enorme schaal. Een buffer achter de hand houden op een spaarrekening is volstrekt logisch. Wil je echter bouwen aan je toekomst, kijk dan verder dan je spaarrekening. Is het voor jou al tijd om te beleggen? Wij denken van wel.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website