Kiyoh score
volatiliteit

Volatiliteit: Wat is de betekenis hiervan?

Volatiliteit

 

Volatiliteit is een begrip dat veel gebruikt wordt in de financiële wereld. Het geeft de beweeglijkheid van een koers aan. In dit artikel lees je meer over de werking en betekenis van het begrip.

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u door het artikel navigeren;

Wat is volatiliteit precies?

De koers van een beleggingsproduct ontwikkelt zich voortdurend. De prijs schiet continue omlaag of omhoog. De volatiliteit is het gegeven dat aanduidt hoe volatiel, dus bewegelijk de koers is.

Aandelen van een gevestigd bedrijf met een stabiele koers hebben over het algemeen een lage beweeglijkheid. Dit betekend dat de prijsstijgingen en -dalingen klein zijn. Bij kleine speculatieve bedrijven is dit vaak juist het tegenovergestelde, hier fluctueren de koersen met een hoge beweeglijkheid.

Dat is een gegeven dat goed verklaarbaar is, want kleine bedrijven moeten nog het vertrouwen winnen, groei realiseren en hun positie binnen de markt vestigen. Grote bedrijven hebben dit al gedaan, want zij hebben meerdere bedrijfstakken en een stabiele ontwikkeling.

Welke soorten volatiliteit zijn er?

Er zijn twee soorten volatility, namelijk: de historische volatiliteit en de implied volatility . De historische beweeglijkheid geeft aan wat de beweeglijkheid van een onderliggende waarde was in het verleden. Bij de implied volatility gaat het om de toekomstige beweeglijkheid die afgeleid kan worden uit de optieprijzen.

Volatiliteit berekenen

De historische volatiliteit wordt altijd in een percentage op jaarbasis uitgedrukt. Dit is de standaarddeviatie van het betreffende effect over een bepaalde periode. Aan de hand van de beweeglijkehid kan er dus berekend worden hoe een effect naar verwachting gaat bewegen in een bepaalde periode.

De volatility wordt over het algemeen berekend aan de hand van ingewikkelde formules. Er is echter een eenvoudige formule die een redelijk goede schatting maakt. De formule luidt als volgt:

       Hoogste koers effect – Laagste koers effect       
(Hoogste koers effect + Laagste koers effect)/ 2

Voorbeeld:
Aandeel XYZ heeft de volgende slotkoersen over een bepaalde periode:

50, 48, 52, 44, 46.

de volatiliteit van aandeel XYZ is dat ongeveer gelijk aan (52-44)/(52+44)/2)) = 16,66%

Wat zegt het eigenlijk?

De beweeglijkheid zegt iets over het risico van een beleggingsproduct. Hoe hoger de beweeglijkheid, hoe groter het risico is. De kans op een plotselinge prijsdaling is dan een stuk groter. Veel beleggers gebruiken het begrip dus om het risico van een eventuele belegging in te schatten.

Actieve beleggers hebben vaak interesse in producten met een hoge beweeglijkheid. Het risico is dan dus groter. Door de grote beweeglijkheid is er ook sneller een grotere winst te behalen. Defensieve beleggers mijden dit soort producten het liefst. Zij zoeken producten met een stabielere koers.

VIX-index

De VIX-index is een index waarin de mate van volatiliteit weergegeven wordt. Dit wordt alleen gedaan op basis van de aandelen die deel uitmaken van de S&P500. Dat is de Amerikaanse variant van de AEX-index, waarin de 500 belangrijkste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zijn opgenomen.

In andere woorden: De VIX-index laat de gemiddelde beweeglijkheid zien van de 500 belangrijkste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Daardoor is het een betrouwbare graadmeter voor de beweeglijkheid van de economie in zijn geheel.

Hoe lager de VIX-index, hoe stabieler de beurs zich ontwikkelt. Een hoge VIX-index is een teken van onrust op de beurs. De index wordt daarom ook wel een ‘angstmeter’ genoemd.

 

 

Het Beleggingsinstituut leert beleggers gezond rendement maken met beperkt risico. Dit doen wij via ons online coachingsprogramma en met behulp van persoonlijke trainingen. Bekijk nu ons aanbod hier.

geld beleggen

Geld beleggen

Geld beleggen Heel simpel gezegd is geld beleggen een vorm van investeren. Je investeert geld met de bedoeling

Lees verder

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!