Bekijk al onze reviews op Trustpilot

Candlestick patronen

Candlestick patronen zijn formaties van candlesticks die de handelaar informatie kunnen geven over de toekomstige ontwikkelingen van de koers. Deze candlestick patronen worden gebruikt voor technische analyses. In dit artikel wordt uitgelegd hoe candlesticks worden afgelezen en hoe de bekendste candlestick patronen herkend kunnen worden.

Wat is een candlestick?

Candlesticks zijn rechthoekvormige elementen uit een candlestick grafiek. De candlesticks worden gebruikt om de price action van een koers overzichtelijk weer te geven. Door het overzichtelijk weergeven van ontwikkelingen in de koersen kunnen er technische analyses worden uitgevoerd. Het voordeel van candlestick grafieken is dat er informatie uit verschillende tijdframes kan worden getoond in één enkele tijdbalk. Door deze optie is het bekijken van een candlestick grafiek geliefd onder de technische analisten. Een candlestick grafiek geeft meer informatie dan een simpele lijngrafiek.

Een handelaar kan de kleuren van de candlesticks naar eigen voorkeuren instellen. In de meeste gevallen wordt een groene candlestick getoond bij een stijging in de koers. Een roodgekleurde candlestick geeft vaak een daling weer.

Een candlestick kan de handelaar van verschillende informatie voorzien. De body van de candlestick voorziet de handelaar van informatie over de opening en sluitkoers van de candle. De body is het dikkere gedeelte van de candle. Bij een daling bevindt de openingskoers zich aan de bovenkant van de body. Dit betekent automatisch dat de sluitkoers van de candle zich aan de onderkant van de body bevindt. De body’s geven informatie over welke richting de koers op beweegt.

Naast de body’s heeft een candlestick soms ook nog wicks. Een wick is het streepje dat boven en onder de body van een candlestick uit steekt. De wick geeft aan dat de prijs op een bepaald punt is geweest. Niet elke candle heeft een wick. De wick geeft informatie over de beweeglijkheid van de koers. Een candlestick kan lijken op een kaars, vandaar dat ze soms ook wel kandelaars worden genoemd.

Candlestick patronen

Elke candlestick staat voor een bepaalde periode. Op bijna ieder platform waar candlesticks op bekeken kunnen worden, kan de periode waarover een candlestick informatie geeft, worden ingesteld. Één candlestick kan informatie geven over enkele minuten, maar ook over een gehele maand. Welke tijdsperiode er het beste gebruikt kan worden, hangt af van wat voor een soort handelaar je bent. De meeste handelaren bekijken de grafieken op TradingView.

Candlestick patronen betrouwbaarheid

Bepaalde combinaties van candlesticks kunnen de handelaar indicaties geven over hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Er zijn combinaties van candlesticks die de handelaar een signaal geven dat de markt gaat stijgen of dalen. Technische analisten maken gebruik van candlestick patronen om hun kansen te vergroten. Het herkennen van een bepaald patroon geeft de handelaar net als bij alle andere patronen binnen de technische analyse, geen zekerheid. Niemand kan de markt voorspellen. Geen enkel patroon dat herkend wordt, geeft 100 procent zekerheid over wat de koers in de toekomst zal doen. Er zijn wel statistieken bij gehouden over bepaalde candlestick patronen.

De candlestick patronen moeten worden gezien als hulpmiddel bij de technische analyse. Het signaleren van candlestick patronen is niet voldoende bevestiging voor een handelaar om een positie in te nemen. De handelaar moet zelf bepalen op basis van technische analyses of er een positie ingenomen gaat worden. Een candlestick patroon op een bepaalde positie in de grafiek kan de handelaar bevestiging geven.

Als er grote body’s getoond worden in een grafiek, is er sprake van veel kracht in de markt. Als deze body’s groen van kleur zijn, is er veel koopkracht. Bij grote rode body’s is er veel verkoopkracht in de markt.

Populairste candlestick patronen

Een candlestick patroon kan de handelaar twee aanwijzingen geven, namelijk;

  • Omkering van de trend
  • Voortzetting van de trend

Bij een omkering van de trend houdt de huidige trend op, en maakt deze plaats voor een trend in de tegenovergestelde richting. Een dalende trend zal bij een trend omkeer dus veranderen in een stijgende trend. Bij een trend voortzetting zal de huidige trend zich voortzetten. Of een trend gaat keren, of juist gaat voortzetten is nuttige informatie voor een handelaar. In sommige gevallen kan één enkele candlestick al een aanwijzing geven over wat er gaat gebeuren in de markt. Sommige candlestick patronen bestaat uit meerdere candlesticks.

Northern & Southern Doji

De Doji is een candlestick patroon waarbij de openingskoers zich op dezelfde waarde bevindt als de slotkoers. Een Doji candlestick is te herkennen aan het ontbreken van een body. Een Doji candlestick patroon duidt op onzekerheid in de markt. Er vindt een gevecht plaats tussen kopers en verkopers.

Voorbeeld: Een koers kan openen op 60, vervolgens stijgen naar 65, hierna dalen naar 55. Als de candle weer sluit, bevindt de koers zich weer op 60. Hierdoor zijn er wicks ontstaan zonder dat de candlestick een body heeft. 

Het signaleren van een Doji kan een trend omkeer betekenen. Het herkennen van een Doji candlestick is onvoldoende om te speculeren op een trend omkeer. De handelaar moet wachten op verdere bevestiging voordat er een positie kan worden ingenomen. Er zijn verschillende soorten Doji patronen te herkennen. Een Doji kan het vormen van een top betekenen, een Doji kan ook betekenen dat er een bodem bereikt is.

Een Doji patroon in een stijgende trend wordt ook wel een Northern Doji genoemd.

Northern Doji

Afbeelding Northern Doji afkomstig van TradingView. 

In een dalende trend wordt deze Doji het een Southern Doji genoemd.

Southern Doji

Afbeelding Southern Doji afkomstig van TradingView. 

Gravestone & Dragonfly Doji

De Gravestone Doji en de Dragonfly Doji zijn twee verschillende soorten Doji’s die sterk op elkaar lijken. Beide Doji’s hebben een lange wick aan een kant. De Gravestone Doji heeft een lange schaduw (wick) naar boven toe. Dit betekent dat na de opening van de candlestick, de prijs flink is gestegen. De kopers hebben het na verloop van tijd verloren van de verkopers waardoor de prijsverandering naar boven weer is gecorrigeerd. De bulls die de prijs hebben laten stijgen, verliezen het uiteindelijk van de bears die de prijs weer hebben laten dalen.

Deze Gravestone Doji wordt meestal gesignaleerd bij een top. Een Gravestone Doji in een stijgende trend kan wijzen op het einde van de stijgende trend. Deze Doji kan het einde van een opwaartse trend betekenen, en een begin van een dalende trend. De meeste handelaren wachten op verdere bevestiging voordat er actie wordt ondernomen. Bij het signaleren van een Gravestone Doji moeten handelaren denken aan het sluiten van een long positie of het innemen van een short positie.

Gravestone Doji

Afbeelding Gravestone Doji afkomstig van TradingView. 

Een Dragonfly Doji is een omgekeerde Gravestone Doji. De opening en slotkoers bij een Dragonfly Doji bevinden zich zoals bij elke Doji op hetzelfde niveau. De schaduw (wick) bevindt zich aan de onderkant. Dit betekent dat de Dragonfly Doji een schaduw (wick) heeft die naar beneden wijst. Bij dit patroon proberen de bears eerst de koers naar beneden te duwen, de bulls laten de prijs uiteindelijk weer stijgen tot het niveau van de openingskoers. De verkopers hebben niet kunnen winnen van de kopers, dit candlestick patroon kan duiden op het einde van een downtrend.

Dragonfly Doji

Spinning tops

Spinning tops, ook wel de tol kandelaar genoemd, zijn candlesticks met een kleine body en lange wicks. Dit betekent dat de openingskoers van de candle zich dicht bij de slotkoers bevindt. Kopers hebben de koers in de periode tussen het openen en sluiten van de body flink omhoog weten te duwen. De verkopers hebben ook binnen deze periode de koers flink naar beneden weten te duwen. Deze wicks die zijn ontstaan door de bulls en bears, zorgt voor de lange schaduwen boven en onder body. De koers gaat met deze candles niet een duidelijke richting op. De kopers en verkopers houden de koers in evenwicht.

Spinning top

Als de spinning top candlestick gesignaleerd wordt na een sterke daling of stijging, kan dit duiden op een trend omkeer. De kleine body representeert de besluiteloosheid binnen de markt dus kan er ook een zijwaartse beweging plaats gaan vinden. Een spinning top die zich op een top of bodem voordoet, kan duiden op een trend omkeer. Een handelaar moet niet bij het waarnemen van een spinning top direct een positie innemen.

Stel dat de handelaar na een opwaartse trend een Spinning top waarneemt. In dit geval moet de handelaar wachten op op verdere bevestiging voordat er gespeculeerd kan worden op een trend omkeer. De candlestick die na de Spinning top komt, moet een roodgekleurde candlestick zijn om de trend omkeer te bevestigen. Als dit het geval is kan de handelaar een short positie innemen.

Hammer & hanging man

De candlestick met een kleine body en een lange schaduw (wick) aan de onderkant wordt de Hammer genoemd. Er is sprake van een hammer als de schaduw (wick) twee keer zo lang is als de body. De hammer komt voor aan het einde van een dalende trend en wijst op het einde van deze dalende trend.

Hammer

Na het openen van de candlestick zorgen de bears voor een forse daling. Dit veroorzaakt de lange wick naar beneden. De bulls zorgen hierna voor een stijging van de koers. Hierdoor bevindt de sluitkoers zich dicht bij de openingskoers. De Hammer kan een indicatie geven aan de handelaar dat het einde van de downtrend is bereikt. Ook hier moet de handelaar wachten op verdere bevestiging voordat er een positie wordt ingenomen.

De Hanging Man is exact dezelfde candle als de Hammer, de plaats waar de candle gesignaleerd wordt bepaalt de naam. Aan het einde van een stijgende trend wordt deze candlestick de Hanging Man genoemd. Deze candlestick geeft de indicatie voor een dalende trend. Het is verstandig om na het herkennen van deze candlestick, te wachten op verdere bevestiging voordat er een positie wordt ingenomen.

Inverted Hammer & Shooting star

De Inverted Hammer en Shooting star zien er precies hetzelfde uit. De plaats waarop de candlestick zich voordoet bepaald de benaming van de candlestick. Dit candlestick patroon heeft een lange schaduw met aan de onderkant een kleine body.

Het candlestick patroon wordt de Inverted Hammer genoemd als de candle zich na een downtrend bevindt. Na het signaleren van de Inverted Hammer, wordt vaak de downtrend beëindigd. De schaduw (wick) van dit candlestick patroon moet minstens twee keer zo groot zijn als de body.

Inverted Hammer

Afbeelding Inverted Hammer afkomstig van TradingView. 

De Shooting Star candlestick ziet er exact hetzelfde uit als de Inverted Hammer. De Shooting Star is te vinden aan het einde van een stijgende trend. Als de Shooting Star gesignaleerd wordt, kan er een einde van de stijgende trend verwacht worden.

Shooting Star

Afbeelding Shooting Star afkomstig van TradingView. 

Deze twee candlestick patronen vertellen de handelaar dat de kopers of bulls de koers wilden laten stijgen, maar dat dit uiteindelijk niet gelukt is. De sluitkoers van de candle bevindt zich namelijk dicht bij de openingskoers. Een handelaar moet eerst wachten op bevestiging voordat er een positie wordt ingenomen.

Bij de Inverted Hammer betekent een groene candle na het signaleren van dit candlestick patroon, dat de kans groot is dat de koers verder zal stijgen. Na het signaleren van de Shooting Star moet de handelaar wachten op een rode candle. Hierna is de kans groot dat de koers verder zal dalen. Bij de Shooting Star duidt een rode candle na het candlestick patroon op een daling na het signaleren van dit candlestick patroon, betekent dat de kans groot is dat de koers verder zal dalen.

Bullish & Bearish engulfing

Dit candlestick patroon bestaat uit twee candlesticks. Bij het Bullish Engulfing patroon is er een bearisch candlestick die wordt gevolgt door een bullish candlestick. Er is sprake van een Bullish Engulfing patroon als de tweede candlestick opent onder of op hetzelfde niveau waarop de eerste bearish candle gesloten is. De tweede candle moet sluiten boven de openingskoers van de eerste candle. Hoe groter de body van de tweede candlestick is in verhouding tot de body van de eerste candlestick, hoe betrouwbaarder het patroon. Als dit candlestick patroon wordt waargenomen in een grafiek, kan er worden uitgegaan van een stijging van de koers.

Een Bearish Engulfing candlestick patroon heeft is hetzelfde als een bullish engulfing candlestick patroon, maar dan in tegenovergestelde richting. De eerste candlestick is een groene, stijgende candlestick. De tweede candlestick van dit patroon is een rode, dalende candlestick die op hetzelfde niveau of hoger opent als de eerste candlestick. Er is sprake van een bullish engulfing candlestick als de tweede candlestick lager sluit dan de eerste candlestick. Als dit candlestick patroon wordt waargenomen in een grafiek, kan er worden uitgegaan van een daling van de koers.

Bearish Engulfing

Bullish Harami & Bearish Harami

Het Bullish Harami candlestick patroon lijkt op het Bullish Engulfing patroon. Het verschil is dat de eerste en tweede candlestick bij dit patroon zijn in lengte zijn omgedraaid. De eerste candle is een bearish candlestick die wordt gevolgt door een kleinere bullish candlestick. De tweede candlestick opent op hetzelfde niveau als de eerste candlestick of erboven. Dit candlestick patroon geeft aan dat er een afname is in het momentum van de trend. In de meeste gevallen geeft dit patroon de handelaar het signaal dat er een bodem bereikt is en dat de dalende trend zal veranderen in een stijgende trend. Een Bullish Harami kan voor handelaren een teken zijn om een long positie in te nemen.

Bullish Harami

Afbeelding Bullish Harami afkomstig van TradingView. 

Bij een Bearish Harami candlestick patroon is de eerste candle een grote bullish candle, die wordt gevolgd door een kleinere bearish candle. Het tweede patroon opent lager dan of op hetzelfde niveau als de slotkoers van de eerste candlestick. Dit candlestick patroon komt voor op een top en geeft een omkeer in de trend weer. Als een handelaar een bearish harami patroon signaleert, kan er mogelijk een short positie worden ingenomen.

Morning Star & Evening Star

Dit candlestick patroon bestaat uit drie candlesticks. Bij de Morning Star is de eerste candlestick van het patroon een bearish candle. De tweede candlestick vormt de star. Deze candlestick opent lager dan de slotkoers van de eerste candlestick waardoor er een gap ontstaat. De laatste candle heeft een langere bullish body die minstens voor 50% in het gebied komt van de body van de eerste candlestick. Als dit patroon herkend wordt, is de kans groot dat een dalende trend overgaat op een stijgende trend.

Morning Star

Het tegengestelde patroon van de Morning Star is de de Evening Star. De eveningstar bestaat wederom uit drie candles. De eerste candlestick is een rode candlestick. Deze wordt gevolgd door een tweede candlestick die voor een gap zorgt. De derde candlestick is een grote bearish candlestick. Bij het herkennen van de Evening Star kan de handelaar verwachten dat een stijgende trend omslaat in een dalende trend.

Evening Star

Dark Cloud Cover & Piercing Line

Deze candlestick patronen bestaat beide uit twee candlesticks. Bij de dark cloud cover opent de tweede candlestick boven de eerste candlestick. De sluitkoers van de tweede candlestick sluit onder het middelpunt van de eerste candlestick. Bij het signaleren van dit patroon kan de handelaar ervan uit gaan dat er een dalende trend plaats zal vinden.

Dark Cloud Cover

Afbeelding Dark Cloud Cover afkomstig van TradingView. 

Het candlestick patroon met de naam Piercing Line, is het tegengestelde patroon van de dark cloud cover. De tweede candlestick opent lager dan de eerste. De sluitingskoers van de tweede candlestick bevindt zich boven het middelpunt van de eerste body. Als een handelaar de Piercing Line signaleert is de kans groot dat er een stijgende trend gaat plaatsvinden.

Piercing Line

Afbeelding Piercing Line afkomstig van TradingView. 

Deze candlestick patronen kunnen je helpen bij het uitvoeren van technische analyses. Voor een handelaar op de beurs is het op de juiste manier uitvoeren van de technische analyses van groot belang. Meer leren over traden? bereid jezelf goed voor, voordat er gehandeld gaat worden op de beurs.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Stop met sparen start met beleggen - Tom Brouwers
Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website