Tom Brouwers
Tom BrouwersBeleggingsinstituut

Bollinger Bands

Dit artikel gaat over een veel gebruikte indicator door zowel particulieren als professionele beleggers. De indicator is eenvoudig te gebruiken, waar het deze populariteit voornamelijk aan te danken heeft. Met behulp van de Bollinger Bands proberen beleggers een trend te ontdekken en hier vervolgens op in te spelen. De indicator is gebaseerd op het 20-daags voortschrijdend gemiddelde.

Bollinger Bands

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u navigeren door het artikel;

Wat zijn Bollinger Bands?

De Bollinger Bands is een technische analyse indicator, ontwikkeld door John Bollinger. die wordt gekenmerkt door twee lijnen (de bands) die zowel boven als onder een centraal bewegend gemiddelde liggen van de prijs, waardoor de prijs wordt omsloten. Deze bands heten de upper en lower Bollinger Band en worden middels een standaarddeviatie berekend.

Hoe gebruikt u Bollinger Bands?

Het aantal periodes waarop het centrale bewegende gemiddelde wordt berekend is 20, terwijl de standaardafwijking wordt vermenigvuldigd met 2 om de bovenste en onderste banden te bepalen. Uit statistieken blijkt dat 95% van de tijd de koers binnen die banden blijft, volgens dit type parameter.

Bollinger Bands berekenen en formule

Berekening moving average

De berekening van de moving average over X perioden, gebruikelijk 20 dagen:

Moving average = Som van de koers over 20 dagen / aantal dagen

Waarde upper band:
Hier worden twee standaardafwijkingen toegevoegd aan de waarde die wordt verkregen uit het bewegende gemiddelde van 20.

Waarde lower band:

Deze waarde is identiek aan de upper band alleen worden er hier 2 standaardafwijkingen van de moving average 20 afgehaald in plaats van toegevoegd.

Interpretatie

De Bollinger Bands kunnen volgens hun gedrag op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. De 2 interpretaties die worden waargenomen zijn de range- en trend interpretatie. Deze interpretatie is afhankelijk van hoe de markt beweegt.
Aangezien de banden de marktvolatiliteit vertegenwoordigen kunnen we stellen dat hoe groter de kloof tussen de banden, hoe hoger de volatiliteit in de markt is. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om volatiele en minder volatiele situaties te identificeren. Dit betekend dus dat de volatiliteit toeneemt als de afstand tussen de bovenste en de onderste band groter wordt, en dat de volatiliteit afneemt als de afstand tussen de banden kleiner wordt. Dit principe klopt in 95% van de gevallen.

Markt in een trend:

De afstanden tussen de Bollinger Bands worden wijder, de helling van de banden volgen die van de moving average. Dus opwaarts in opwaartse trend en neerwaarts in een neerwaartse trend.

Markt in een range:

De afstanden tussen de banden worden nauwer omdat de prijzen in een zijwaartse richting bewegen, de helling van de moving average blijft laag, waardoor een range situatie zichtbaar is met rebounds (tegen aan stuiten) tegen de lage en hoge band van de indicator van John Bollinger.

Het Beleggingsinstituut leert beleggers gezond rendement maken met beperkt risico. Dit doen wij via ons online coachingsprogramma en met behulp van persoonlijke trainingen. Bekijk nu ons aanbod hier.