wat is technische analyse

Wat is Technische analyse

Technische analyse (TA) is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met informatie uit de markt (zoals prijs en omzet) om toekomstige koersen in de effectenmarkt te voorspellen. De technische analyse bemoeit zich niet met de financiële gegevens en achtergronden van bedrijven, dat is het terrein van de fundamentele analyse.

Bij technische analyse gaat het om koop- en verkoopmomenten te bepalen en om een korte termijn verwachting uit te spreken over een bepaalde waarde.

Een technisch analist van het onderzoeken van macro-economisch nieuws en het doorspitten van jaarcijfers zinloos. De markt heeft toch altijd gelijk en dus gaat het om de prijs die op borden staat. Een technisch analist vindt het veel interessanter om het krachtenspel tussen kopers en verkopers te volgen doormiddel van TA. Een beurskoers stijgt als er meer kopers dan verkopers zijn en de koers daalt als er meer verkopers zijn dan kopers. Dit spel vertaald zich vervolgens in de beurskoers.

 

Technische analyse alleen voor professional?

Technische analyse wordt zowel door professionele als niet-professionele beleggers toegepast. Vanwege de ruime beschikbaarheid van real-time koersen is TA zeer toegankelijk voor de particuliere belegger. Iets wat bij fundamentele analyse zeker niet zo is.

De analyse ontkent de transparantie van de aandelenhandel. Een technisch analist gaat ervan uit dat de handelaren op de markt niet handelen aan de hand van alle beschikbare informatie. Er wordt dan vaak gedacht dat de markt langzaam alle beschikbare informatie verwerkt. De reden hiervoor zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat niet alle informatie beschikbaar is voor grote groepen beleggers of omdat beleggers zich laten leiden door emoties.

De technisch analist kan gebruik maken van twee soorten technische analyse. De eerste is visuele analyse, het lezen van grafieken op zoek naar koerspatronen en steun- en weerstandslijnen. De andere methode is de statistische analyse. Met gebruik van statistische regels en wiskunde probeert de technisch analist zijn koop- en verkoopmomenten te bepalen en te kijken wat op korte termijn het potentieel kan zijn. Beide methoden kunnen met wat kennis en kunde redelijk eenvoudig toegepast worden door particulieren.

Meer over Technische analyse: 

Kennispartners