Kiyoh score
staatsobligatie

Staatsobligaties

Staatsobligaties

Overheden zoals die van Nederland zijn constant op zoek naar kapitaal om hun bestuurstaken uit te kunnen voeren. Zeker in geval van onverwachte omstandigheden, zoals natuurrampen, zal een overheid snel geld tot haar beschikking moeten hebben om passende maatregelen te kunnen treffen. Maar ook om begrotingstekorten op te vangen, zijn overheden op zoek naar kapitaal. Daarom kunnen overheden ook obligaties uitgeven, de zogenaamde staatsobligaties.

Staatsobligaties zijn doorgaans van het normale type. Afhankelijk van het land zijn het ook vrij veilige obligaties. De Nederlandse of de Duitse staatsobligaties worden als zeer veilig gezien. Dit heeft te maken met de kredietwaardigheid van het land. Dat wil zeggen dat iemand die Nederlandse of Duitse staatsobligaties heeft er bijna zeker van kan zijn dat de couponrente netjes wordt betaald en dat de aflossing keurig plaatsvindt.

Landen als Griekenland, Oekraïne en Italië zijn minder kredietwaardig en is terugbetaling minder zeker. Een staatsobligatie is dus niet per definitie een veilige obligatie. Het voordeel van staatsobligaties boven bedrijfsobligaties is dat een staat niet failliet kan gaan zoals een bedrijf dat wel kan. Een land zal immers blijven bestaan. Dit is geen garantie een belegger zijn geld zal terugkrijgen, maar als een land nadat het weer beter gaat toegang wil hebben tot de kapitaalmarkt, dan zullen ze de banden met oud-schuldeisers moeten herstellen, anders zullen zij hun obligaties niet kunnen verkopen.

Als de Nederlandse overheid obligaties gaat uitgeven, dan wordt hier melding van gedaan. Het is voor de belegger niet mogelijk om deze obligaties direct bij de staat te kopen. Enkel ‘primary dealers’ kunnen deze obligaties direct afnemen. Dit zijn door de overheid gekozen banken (zoals ING, Rabobank en ABN Amro) en andere partijen kunnen zich melden bij deze banken om bij emissie ook de obligaties te kopen.

De staatsobligatie kunnen na emissie wel gewoon verhandeld worden via de beurs, net zoals andere obligaties.

staatsobligaties

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!