Hoeveel moet ik sparen voor mijn vakantie? Aan de ene kant gaan we graag op reis en geeft zo’n driekwart van de Nederlanders aan de ambitie te hebben om minstens een keer per jaar op vakantie te gaan.
Aan de andere kant beschouwen we de vakantie toch vooral als een luxeproduct. Het is in de praktijk een van de eerste kostenposten waar op bezuinigd wordt als de financiële ruimte wat aan de krappe kant is.
Hoeveel moet ik sparen voor mijn vakantie?
Hoeveel spaart de gemiddelde Nederlander voor zijn vakantie?
Het reisbudget van Nederlanders die wel op vakantie gaan bedraagt gemiddeld 1.000 tot 2.500 Euro. Ongeveer één op de vijf Nederlandse vakantiegangers doet het nog wat rustiger aan en spendeert 500 tot 1000 Euro aan zijn of haar vakantie. Een kleine groep (4 tot 5 procent) heeft heel goed gespaard of reizen erg hoog op het prioriteitenlijstje staan. Deze vakantiegangers zijn bereid om maar liefst 5.000 Euro of meer neer te tellen voor hun reis of vakantie. Daarnaast zet 47% gedurende het jaar geld opzij voor deze vakantie. Ruim de helft doet dat echter niet (52%).
Hoe jouw vakantieplannen er in de praktijk uitzien, hangt naast je persoonlijke wensen ook af van de inkomsten en uitgaven door het jaar heen.
Voordat je op vakantie gaat of deze boekt is het slim om na te denken over je budget. In 2019 gaf namelijk 45% van de mensen meer uit tijdens de vakantie dan gepland.
Hoeveel moet ik sparen voor mijn vakantie?
Hoe vaak gaan de meeste Nederlanders op vakantie?
De gemiddelde Nederlandse vakantieganger gaat ongeveer drie keer per jaar op vakantie. Dit betekent dus één keer in de 4 maanden tijd. Als je bedenkt dat de gemiddelde vakantie voor een Nederlander zo’n 1.000 tot 2.500 euro kost, zal je dus op tijd moeten beginnen met sparen.
Als je 4 maanden de tijd hebt om dit bedrag bij elkaar te sprokkelen, dan spaar je dus 250 tot 625 euro per maand. Laten we er vanuit gaan dat jij er precies tussen in zit. Afgerond moet je dan 440 euro per maand sparen voor je vakantie. Een groot deel van de Nederlandse bevolking krijgt dit voor elkaar. Maar kan dit misschien slimmer?
Op je vakantie wil je liever niet bezuinigen. Van tevoren zoek je goede deals, maar eenmaal op locatie wil je natuurlijk volop genieten. Met je 440 euro per maand sprokkel je over 4 maanden 1.760 euro bij elkaar. Volop genieten moet daar wel goed mee komen, toch?
Stel nou, je krijgt het voor elkaar om nét iets meer opzij te zetten. Je gaat bijvoorbeeld tussen de vakantiegangers van Nederland zitten die iets meer uitgeven dan jij. Dan zou je dus 625 euro per maand gaan sparen. Toch was het vorige vakantie al écht volop genieten, je hoeft dit geld dus niet persé uit te geven. Je houdt dan 625 – 440 = 185 euro per maand over. Wat nou als je met dit geld zou gaan sparen voor dé vakantie van je leven?
Bereken hier je eigen resultaat!
De beste vakantie van je leven!
Een vakantie waarbij je ruim 12 duizend euro voor hebt gespaard. Dat wordt niet zomaar een vakantie! Omdat je het belegt hebt hou je ook nog eens een kleine 4 duizend euro over. Dit kan je gebruiken voor je nieuwe scooter bijvoorbeeld! Als je goed naar de afbeelding hebt gekeken dan zie je wel dat dit op basis van een rendement van 9% berekent is…
Een rendement van 9% is over het algemeen prima haalbaar. De S&P 500, de 500 grootste bedrijven van Amerika, zijn bijvoorbeeld met gemiddeld 9,59% gestegen over de afgelopen 5 jaar. Wanneer je de ETF S&P 500 koopt dan koop je kleine stukjes van deze 500 grote bedrijven. Als je vervolgens maandelijks een bedrag bijlegt dan realiseer je dit doel zonder al teveel risico te nemen.
Wil je echter op deze vakantie van je leven, maar wil je dit liever op je 26e in plaats van op je 30e? Ook dit is realistisch, maar niet eenvoudig. Wil je de groei van de genoemde Amerikaanse index verslaan dan zal je met een goede beleggingsstrategie te werk moeten gaan. Om dit succesvol uit te kunnen voeren is een bepaalde maat van scholing vereist. Veel beleggers gaan ongetraind de beurs op en verliezen geld, het is dan ook niet voor niks dat ruim 80% van de particuliere beleggers geld verliest bij het beleggen.