Sparen of beleggen

Waar kiest u in deze tijd voor, sparen of beleggen? De keuze is aan uzelf, gaat u voor veilig of bent u bereidt om risico te nemen om extra rendement te maken? Dit zijn twee keuzes die u kunt overwegen.

Wanneer u dit artikel leest is de kans groot dat u al een vermogen heeft of van plan bent om een vermogen te gaan creëren. Voor de strekking van het verhaal maakt het in principe niet uit of het gaat om een bedrag van €10.000,- of €1.000.000,- en of u dit vermogen heeft vergaard door te ondernemen, een erfenis of door zorgvuldig te sparen. Als u het vermogen niet op de korte termijn wilt besteden zal u waarschijnlijk dit vermogen willen laten groeien of op zijn minst in stand willen houden. Het laten groeien van vermogen was lange tijd niet zo heel erg moeilijk. Tussen 1970 en 1995 bedroeg de 10-jaars rente tussen de 6 en 12 procent. Met een rentepercentage van 7,5 procent groeide een vermogen van 50.000 euro in 30 jaar tijd tot ruim 400.000 euro. Door de jaren heen zijn de bedreigingen voor uw geld echter groter geworden. Deze bedreigingen zijn met de huidige lage spaarrentes zelfs dusdanig uitgegroeid dat als u uw geld op de bankrekening laat staan, u langzaam arm wordt. U wordt haast gedwongen om te gaan beleggen.

sparen of beleggen

Kiest u voor sparen of is beleggen een betere optie?

Vandaag de dag levert sparen weinig tot niets op, de rentestand is historisch laag. Wordt het sparen of beleggen? Sparen is een veilige optie, al is dit de afgelopen jaren wel wat minder veilig gebleken dan wij tot nog toe gewend waren. U zet duizend euro op uw spaarrekening en wanneer u het geld een jaar later nodig heeft is het nog steeds duizend euro en misschien een klein beetje meer door de rente. U kunt met sparen dus weinig vermogen verliezen, maar groeien doet uw vermogen ook niet.

Wanneer een bank failliet gaat dan kan het zijn dat u wel een deel van uw vermogen verliest. Er is dan nog wel het depositogarantiestelsel deze zorgt ervoor dat spaartegoeden tot €100.000 per persoon veilig zijn. Maar soms is het de vraag of dit bedrag nog wel uitgekeerd kan worden na faillissement.

Inflatie

Een makkelijke rekensom om te bepalen of u beter kan gaan sparen of beleggen om rendement te behalen. Wanneer de inflatie 2,5% is, dan moet u een minimale rente van 2,5% hebben om rendement te behalen. Is uw rente 1,5% dan maakt u een verlies van 1%. Heeft u een vermogen van meer dan €21.139 dan betaald u over het meerdere een rente van 1,2%, dit is het vermogensrendementsheffing. Wanneer dit het geval is dan moet u een minimale rente van 3,7% hebben om rendement te behalen. 2,5+1,2=3,7%.

Waarom Beleggen

Om rendement te behalen is het misschien verstandiger om naar de beurs te gaan. Wel moet u dan bereidt zijn om meer risico te nemen. Rendement en risico gaan immers altijd hand in hand. Sparen of beleggen, met beleggen is de kans groter om rendement te behalen dan met sparen. Er bestaat natuurlijk ook een kans dat u meer verliest dan dat u met sparen zal doen, dit is het risico dat u loopt. Bij beleggen dient u een investering te doen voor de groei van uw vermogen. Bepaal bij beleggen altijd hoeveel risico u bereidt bent te lopen om een bepaald rendement te halen.

Het Beleggingsinstituut kijkt niet alleen naar het rendement dat behaald kan worden, maar kijkt vooral naar wat het risico is wat u hiermee loopt. Zo weet u ook waar u aan toe bent wanneer de beurs niet aan uw zijde is.

Wanneer u kiest voor beleggen in plaats van sparen is het belangrijk dat u dit verantwoord doet. Wanneer u niet goed weet wat u doet, zal dit hoogst waarschijnlijk geen rendement opleveren. Bij het Beleggingsinstituut leren wij onze klanten hoe zij succesvol kunnen gaan beleggen met een beperkt risico.

Bekijk in de onderstaande TEDx Talks van André Brouwers waarom wij u willen helpen bij het beleggen. 

Als opleidingsinstituut krijgen wij vaak de vraag moet ik sparen of beleggen? Dit is per persoon verschillen en daarom willen wij u graag meer inzicht geven in de verschillende beleggingsmogelijkheden, zodat u na het opdoen van de juiste kennis een weloverwogen beslissing kunt nemen over de toekomst van uw vermogen. Onderstaand kunt u zich tijdelijk gratis inschrijven voor onze van sparen naar beleggen challange. In 6 dagen leren wij u online de basis van het beleggen.

2018-09-21T17:53:32+00:00

Geef een reactie

*