Soorten technische analyse?
De technisch analist kan gebruik maken van twee soorten technische analyse. De eerste is visuele analyse, het lezen van grafieken op zoek naar koerspatronen en steun- en weerstandslijnen. De andere methode is de statistische analyse. Met gebruik van statistische regels en wiskunde probeert de technisch analist zijn koop- en verkoopmomenten te bepalen en te kijken wat op korte termijn het potentieel kan zijn. Beide soorten technische analyse kunnen met wat kennis en kunde redelijk eenvoudig toegepast worden door particulieren.
Visuele analyse
Deze vorm van analyse wordt ook wel chartreading genoemd. Bij deze manier van analyse bekijkt de analist of belegger de grafiek van bijvoorbeeld een aandeel. Hij gaat daarbij opzoek naar steun- en weerstandslijnen, trends en koerspatronen. Bij technisch analisten wordt dikwijls ook gebruik gemaakt van verschillende soorten grafieken. De meest gebruikte grafieken zijn: lijngrafiek, barchart en candlesticks.
De lijngrafiek is het verloop van slotkoersen van een bepaald timeframe, bijvoorbeeld per dag of per half uur.
De barchart geeft iets meer informatie over een de koers gedurende een bepaalde timeframe. Waar de lijngrafiek enkel de slotkoers laat zien, laat de barchart de openingskoers, laagste koers, hoogste koers en slotkoers zien. De hoogste en laagste koers gedurende een timeframe vormen een verticale streep. De openingskoers is een horizontaal streepje van het verticale streepje naar links. De slotkoers is een horizontaal streepje van het verticale streepje naar rechts. (Invoegen barchart)
Candlestick
De candlestick geeft dezelfde informatie als de barchart, maar de weergave is iets anders. De openingskoers en de slotkoers vormen de “body” van de candle, afhankelijk van de kleur van de body kan men zien of de slotkoers hoger of lager ligt dan de openingskoers. Een groene of witte candle geeft aan dat de slotkoers hoger ligt dan de openingskoers. Een rode of zwarte candle geeft aan dat slotkoers lager ligt dan de openingskoers. De hoogste en laagste koers zijn nog steeds verticale streepjes, die shadows genoemd worden. ( invoegen candlestick)
Trends
Trends zijn een algemene koersrichting. Koersen bewegen constant op en neer en zullen nooit in een rechte lijn omhoog of omlaaggaan. Toch is er vaak een algemene richting te zien, dit wordt een trend genoemd. Er worden drie trends onderscheiden: uptrend, downtrend en de trading range. De uptrend is een algemeen stijgende koers, de downtrend is een algemeen dalende trend. In het geval van een trading range is er eigenlijk geen trend, per saldo doet de koers niet zoveel. Dit wordt ook wel een zijwaartse markt genoemd.
Steun-en weerstand
Steun- en weerstandslijnen zijn bepaalde prijsniveaus waarbij het aantal kopers en verkopers in evenwicht zijn en waar een trend om kan keren. Een steunlijn ligt onder de koers. Een steunlijn ontstaat op een punt waar op een eerder moment een neerwaartse trend is omgekeerd of de bodemgrens bij een trading range. Op dit punt komen er meer kopers dan verkopers op de markt, waardoor het de financiële waarde zal stijgen. De weerstandlijn is precies het tegenovergestelde een bovengrens van de trading range of het punt waar een uptrend kan worden omgekeerd. Het doorbreken van de steunlijn is vaak een sterk signaal dat de financiële waarde nog verder zal gaan zakken. Het doorbreken van de weerstandlijn is een sterk signaal dat de financiële waarde verder zal stijgen. Er bestaan diverse regels waaraan een doorbraak moet voldoen, voordat het als een echte doorbraak wordt bestempeld.
Een technisch analist zal ook zoek gaan naar koerspatronen. Een koerspatroon is een bepaalde koersbeweging die zich in het verleden vaker heeft voorgedaan. Het nut van een koerspatroon is verwachting kan worden uitgesproken over de vervolg beweging. Koerspatronen kunnen een voorbode zijn voor bepaalde koersverwachting. Het kan daarom nuttig zijn om deze koerspatronen te herkennen.
Statistische analyse
Bij statistische analyse worden wiskunde regels toegepast om een verwachting te kunnen uitspreken over korte termijn beweging van een koers. Bij statistische analyse wordt gebruik gemaakt van dezelfde informatie die gebruikt wordt bij de visuele analyse. Met statistische analyse worden indicatoren ontwikkelt om op basis daarvan koop- en verkoopmomenten te bepalen. Er zijn twee soorten indicatoren: trendvolgende indicatoren en oscillatoren. Trendvolgende indicatoren proberen trends te ontdekken. Oscillatoren proberen te zien of er extremen in de koers zitten.
Een aantal bekende indicatoren zijn Moving Averages (MA) waarbij de grilligheid van de koers wordt vlak getrokken door het gemiddelde te nemen van de koersen van een aantal periodes. Het nadeel van trendvolgende indicatoren zoals de MA is dat ze achterlopen op de koers en daarom altijd het begin en einde van een trend zullen missen. Ook de Relative Strength Index is zeer bekend, een oscillator die probeert te ontdekken of een bepaalde waarde overbougth of oversold is. Overbought wil zeggen, teveel gekocht, er ligt een daling op de loer. Oversold wil zeggen dat een bepaalde waarde te veel verkocht is en dus ligt er een stijging op de loer.
Zo zijn er vele indicatoren. Welke indicatoren blijven en welke verdwijnen gaat vrij darwinistisch. De indicatoren die lijken te werken, blijven. De indicatoren die niet goed werken, verdwijnen van het toneel.
Bij statistische indicatoren wordt ook vaak gezocht naar divergentie. Dat wil zeggen dat de indicator een tegengestelde beweging maakt ten opzichte van de koers van de financiële waarde.
Belangrijk om te onthouden bij technische analyse in het algemeen is dat bepaalde koerspatronen en indicatoren op zichzelf geen koop- of verkoopsignaal zijn. Door ze te combineren kan dit wel, maar ook dan zal een belegger nimmer altijd bij het juiste eind hebben.