Een Smart Contract is een compleet gedigitaliseerde overeenkomst. De overeenkomst bestaat uit codes, deze codes zorgen ervoor dat de verschillende partijen aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, voordat waarde van de ene partij aan de andere partij wordt overgedragen.
Voorbeeld: In de code van een Smart Contract staat dat de computer van Jan automatisch wordt verzonden naar het huis van bob zodra de betaling van bob voldaan is.
Het grote voordeel van een Smart Contract is dat er geen derde partij bij de overeenkomst betrokken hoeft te worden die toezicht houdt of beide partijen hun verplichtingen na komen. In het voorbeeld hierboven wordt in de meeste gevallen een auto dealer ingeschakeld, dit kost beide partijen geld omdat deze partij ook betaald moet worden. Door gebruik te maken van Smart Contracts kan deze derde partij worden geëlimineerd, wat resulteert tot lagere kosten en meer transparantie.
Het idee van Smart Contracts is ontstaan in het jaar 1994 door de Hongaarse student genaamd Nick Szabo. Deze student kwam op het idee om gedecentraliseerde systemen op de blockchain in te zetten om de nakoming van verplichtingen bij overeenkomsten te stimuleren en op deze manier de bemiddelende partij buiten spel te zetten.
Hoe werken Smart Contracts?
De Smart Contracts zijn contracten die bestaan uit een bepaalde code, deze code kan na het opstellen van het contract niet meer worden gewijzigd. Dit komt door de blockchain technologie. Deze technologie biedt de mogelijkheid om bepaalde systemen te ontwikkelen, die na de programmering niet meer kunnen worden aangepast. Deze Smart Contracts kunnen met verschillende programmeertalen worden ontwikkeld. Binnen Ethereum worden deze codes geschreven met Solidity, bij Bitcoin wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van C++ of Java.
Een Smart Contract wordt automatisch uitgevoerd, zo is het namelijk geprogrammeerd. Er hoeft geen derde partij nog iets te activeren om de overeenkomst te voltooien. Smart Contracts zijn betrouwbaar omdat de blockchain technologie het voor iedereen inzichtelijk maakt, hierdoor kunnen er geen wijzigingen worden aangebracht in de code van het Smart Contract. Een ander voordeel van de blockchain technologie is dat er automatisch een back-up wordt gemaakt, hierdoor gaan er nooit gegevens verloren op de blockchain.
Blockchain en Smart Contracts
Het woord blockchain is al meerdere keren naar voren gekomen, waarom is de blockchain belangrijk om Smart Contracts te begrijpen? De kracht van Smart Contracts is dat er geen derde partij hoeft te controleren of alle verplichtingen van de overeenkomst worden nagekomen.
De blockchain technologie maakt het mogelijk om verschillende systemen te ontwikkelen die vervolgens niet meer kunnen worden aangepast. Dit komt omdat alle informatie die in de blockchain wordt opgeslagen, wordt opgeslagen in een zogenaamd blok. Als een blok vol is met informatie, wordt deze gesloten. Een gesloten blok kan niet meer worden geopend. Dit betekent dat alle informatie die in een blok opgeslagen ligt, niet meer kan worden gewijzigd.
Een gesloten blok wordt gekoppeld aan het voorgaande blok, hierdoor ontstaat er een keten. Een gesloten blok krijgt een bepaalde code, deze code is ook gebaseerd op de codes van de voorgaande blokken. Als er een code van een blok wordt veranderd, klopt de code van het opvolgende blok niet meer en kunnen op deze manier de verschillende blokken signaleren wanneer er aanpassingen worden gedaan. Hierdoor is het wijzigen van informatie in gesloten blokken niet mogelijk. Om een wijziging door te voeren in een blok, moet in meer dan de helft van alle blokken de code worden aangepast, dit is door het grote aantal blokken onmogelijk.
Toepassing van Smart Contracts
Een contract waarbij geen derde controlerende partij aanwezig hoeft te zijn, kan op verschillende manieren worden ingezet.
Overheid
De meest voor de hand liggende manier waarop Smart Contracts kunnen worden ingezet door de overheid is bij de verkiezingen. Hierdoor hoeft er niet met de hand worden geteld. Het tellen van stemmen met de hand is niet volledig betrouwbaar. Ook kunnen Smart Contracts helpen bij het identificeren van de stemmer. De blockchain technologie kan worden ingezet om het stemmen minder fraudegevoelig te maken.
Logistiek
In de logistieke sector kunnen Smart Contracts ook waarde leveren. Een Smart Contract kan ervoor zorgen dat als er van bijvoorbeeld product x te weinig op voorraad is, er automatisch een order wordt geplaatst bij de betreffende leverancier.
Bij het verkopen van een huis zijn nu verschillende tussenpersonen nodig om de eigendomsoverdracht te organiseren. Al deze tussenpersonen lopen hoog op in de kosten voor zowel de koper als de verkoper. Met een Smart Contract kunnen al deze tussenpersonen worden geëlimineerd, waardoor de koper en verkoper van een huis minder kosten hoeven te maken bij de verkoop of aankoop van vastgoed.
Bij verhuur kunnen ook tussenpersonen worden geëlimineerd. Een bedrijf als AirBNB rekent nu commissie kosten om als tussenpersoon te dienen tussen de huurder en verhuurder. Door gebruik te maken van een Smart Contract kan AirBNB buiten spel worden gezet. Een Smart Contract kan stellen dat als het geld naar een bepaalde rekening is overgemaakt, de huurder automatisch de locatie van de sleutel in zijn mailbox ontvangt.
Gezondheidszorg
In de zorg sector kunnen Smart Contracts de zorg verbeteren. Door een bepaald ziekte dossier vast te leggen op de blockchain kunnen hier geen wijzigingen in worden aangebracht. Door gebruik te maken van een Smart Contract kan er worden bepaald wie er toegang heeft tot deze dossiers.