Rendement behalen

Iedere belegger, iedere handelaar en iedere speculant is maar voor één reden actief op de financiële markten, want hij/zij wilt rendement behalen. Topbelegger Warren Buffet van het investeringsbedrijf Berkshire Hathaway heeft twee regels om rendement te halen. De eerste is: “Never lose money” en de tweede is: “Never forget the first rule”. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Om rendement te kunnen behalen moet een belegger allereerst weten wat hij doet. De belegger moet weten hoe de financiële producten waarin hij belegt of handelt, werken. Een belegger die namelijk de producten kent, kent ook de risico’s en weet hoe de waardes van de producten fluctueren en welke rechten en plichten eraan verbonden zijn.

Een product als een aandeel is redelijk simpel, maar een obligatie is alweer lastiger en er bestaan talloze derivaten producten, de een nog complexer dan de ander zoals opties. Een belegger die niet weet waarin hij handelt en niet weet hoe het financiële product werkt, gaat geheid onderuit.

Rendement behalen op de beurs gaat via verschillende wegen. Enerzijds koersstijgingen en –dalingen en uitbetalingen. Bij aandelen wordt vaak rendement behaald door een koersverandering, maar ook door dividend dat wordt uitgekeerd. Bij obligaties ligt de nadruk met name op uitbetalingen, namelijk de uitbetalingen van coupon. Ook hierbij geldt dat productkennis een must is. Niet zozeer hoe het aandeel werkt, maar meer wat voor aandeel is het en wat is het bedrijf dat erachter zit. Ook bij obligaties is dit van belang omdat er zoveel soorten obligaties zijn.

Bij derivaten wordt er uitsluitend rendement gemaakt doordat koersen van onderliggende waardes fluctueren.

Rendement behalen met uw eigen aanpak

Naast productkennis is het belangrijk om een methode te gebruiken. Het beste is om zelf een beleggingsmethode te ontwikkelen, maar daarbij is uiteraard goed om rond te kijken hoe anderen het doen. Het wiel hoeft per slot van rekening niet opnieuw uitgevonden te worden.

In een beleggingsmethode moet duidelijk omschreven zijn wat het doel is. Een beleggingsdoel formuleren geeft duidelijkheid over het hoe en waarom beleggen. Iemand die namelijk puur voor het laten groeien van het vermogen kiest, zal een andere beleggingsmethode toepassen die iemand die belegt voor het pensioen of om het vermogen te beschermen. Afhankelijk van het doel kan ook beter het risico bepaald worden wat men kan en wilt lopen. Ook moet duidelijk zijn wat de beleggingshorizon is, hoeveel tijd heeft de belegger om dit doel te bepalen. Zijn dat jaren, tientallen jaren of volgende maand al?

De methode zal ook moeten omvatten wanneer verliezen worden genomen, om te voorkomen dat er geen verlies wordt genomen als de positie niet doet wat ervan tevoren van werd verwacht.

Het ontwikkelen van beleggingsmethode kost tijd en discipline. Beleggingen moet geëvalueerd worden, om te kijken of het belegging goed is geweest en paste binnen het beleid. Daarnaast is discipline van groot belang omdat het anders helemaal geen zin heeft om een beleggingsmethode op te zetten.

Rendement behalen lukt niet als men maar wat doet. Dat zal de markt keihard afstraffen. Rendement behalen bestaat dus uit kennis en goed doortimmerd plan.

Wilt u meer rendement behalen? Wij helpen u graag verder met een van onze online training. Wilt u leren beleggen op Beursplein 5? Kijk dan bij ons trainingsaanbod.

 

Rendement behalen