Bekijk al onze reviews op Trustpilot

Wat is een penny stock?

Een penny stock is een aandeel dat wordt verhandeld onder de prijs van 5,00 US-dollar (4,28 euro op moment van schrijven). Dit zijn aandelen van kleine bedrijven. Sommige penny stocks worden verhandeld op de New York Stock Exchange. Maar de meeste worden slechts verhandeld via Over-The-Counter transacties. Er bestaat geen handelsvloer voor Over-The-Counter transacties.

Uitleg van penny stocks

In het verleden werd een penny stock beschouwd als een met een verhandelbare waarde onder 1,00 US-dollar. Later is de definitie gewijzigd door de SEC (Securities and Exchange Commission). De definitie penny stock omvat tot op heden de aandelen met een verhandelbare waarde onder 5,00 US-dollar.

Penny stocks worden vaak geassocieerd met kleine bedrijven en worden eigenlijk weinig tot nooit verhandeld. Dit betekent dat er een gebrek is aan liquiditeit of kopers die bereid zijn voor die prijs het aandeel over te nemen. Dit zal leiden tot een situatie waarin verkopers de verkoop van hun aandelen als lastig ervaren. De lage liquiditeit zorgt voor beleggers ook voor een moeilijke situatie waarin het lastig is om een prijs te vinden of bepalen die de markt nauwkeurig weerspiegelt.

Vanwege het gebrek aan liquiditeit, de hoge spreadkosten, of prijsopgaven en kleine bedrijfsgroottes, worden de penny stocks voornamelijk als speculatie beschouwd. Beleggers kunnen bij investeringen in penny stocks een gedeelte van of hun gehele investering verliezen.

Penny Stocks

Prijsschommelingen van penny stocks

Penny stocks die worden verhandeld in de markt zijn vaak groeiende bedrijven met slechts beperkte contanten en middelen. Vaak zijn dit kleine bedrijven. Om deze reden zijn investeringen in zulk soort penny stocks alleen geschikt voor investeerders met een hoge risicotolerantie.

Wat je vaak ziet bij penny stocks is dat ze een hoger dan gemiddelde volatiliteit hebben. Dit betekent een hoger rendementspotentieel maar ook een aanzienlijk hoger risico. Zoals eerder aangegeven kun je met een investering in penny stocks je gehele investering verliezen. Ook is het voor investeerders die de penny stocks aankopen met marge mogelijk om meer dan hun gehele investering te verliezen. En eventueel in de schulden te raken.

Door de aanzienlijk hoge volatiliteit is het voor investeerders in penny stocks belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen wat betreft hun risico. Denk hierbij aan het instellen van een stop-loss-order. Van tevoren moet dus bepaalt worden op welk koersniveau deze geplaatst wordt. Een stop-loss-order zorgt ervoor dat wanneer de koers in de tegengestelde richting verloopt ten opzichte van het verwachte resultaat de penny stocks worden verkocht wanneer het een bepaald prijsdoel bereikt onder het niveau waar is ingestapt.

Ondanks het hoge rendementspotentieel is het voor investeerders belangrijk dat ze een realistische verwachting houden. Ook is het belangrijk goed in het achterhoofd te houden dat deze penny stocks een risicovolle investering blijven met een laag handelsvolume.

Wat maakt penny stocks riskant?

Penny stocks bieden sommige bedrijven de kans om financiering te ontvangen van het publiek. Deze bedrijven kunnen zulke handelsmarkten gebruiken om op te starten en later te verhuizen naar grotere marktplaatsen. Sommige factoren vergroten de risico’s die gepaard gaan met het investeren in penny stocks. Deze penny stocks zijn vaak een veel riskantere investering dan die in de aandelen van gevestigde bedrijven die bekend staan als blue-chip aandelen.

Een blue-chip is een nationaal erkend bedrijf en financieel gezond bedrijf. Blue-chips verkopen vaak algemeen hoogwaardige producten en diensten. Blue-chips hebben over het algemeen een geschiedenis waarin ze recessies hebben doorstaan en winstgevend opereerden in het licht van ongunstige economische omstandigheden. Dit allen draagt bij aan de erkenning van de staat van het bedrijf en haar stabiele en betrouwbare groei.

Gebrek aan informatie bij penny stocks

Bij het investeren in aandelen is het belangrijk dat er van tevoren voldoende onderzoek is gedaan naar het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt. Waar investeerders bij penny stocks tegen de lamp lopen is het feit dat het voor sommige penny stocks lastig is om informatie te vinden over de bedrijfsprestaties.

Aandelen die worden verhandeld op de OTCBB hebben het achtervoegsel ‘OB’ bij hun symbool. Zulk soort bedrijven dienen financiële overzichten in bij de SEC. Aan de ander kant heb je bedrijven die geen aangifte hoeven te doen bij de SEC. Dit zijn bedrijven die op de roze bladen staan. Dit soort bedrijven krijgen echter niet dezelfde regelgeving of publieke controle als de aandelen die vertegenwoordigd zijn op de NYSE, de Nasdaq of andere markten.

Geen minimumnormen

Aandelen die genoteerd staan op de OTCBB en op de roze bladen hoeven niet te voldoen aan de minimumstandaardvereisten om voor verkoop beschikbaar te blijven op OTC-beurzen. Als bedrijven hun beursnotering op een van de grote beurzen verliezen kunnen ze altijd een stapje naar beneden bewegen naar een van de kleinere OTC-noteringsbeurzen. Minimumnormen kunnen voor veel beleggers dienen als vangnet. Bedrijven die namelijk niet voldoen of onderworpen zijn aan bepaalde minimumnormen zijn bij voorbaat een risicovollere investering dan bedrijven die wel aan zulk soort normen voldoen.

Gebrek aan geschiedenis

Wat je wel eens ziet, is dat er penny stocks op de markt worden gebracht waarvan het bedrijf een start-up is. Hierdoor heeft het een nog aanzienlijk grotere kans om failliet te gaan.  Deze bedrijven hebben over meestal een slechte staat van dienst of helemaal geen staat van dienst. Dit gebrek aan geschiedenis informatie zorgt voor jou als belegger voor een lastig te schatten potentieel van het aandeel.

Liquiditeit en fraude

Veel penny stocks die schaars worden verhandeld hebben een lage liquiditeit. Een gevolg hiervan is dat beleggers moeilijk van hun aandelen af kunnen komen nadat deze zijn verworven. De mogelijkheid is er dat verkopers dan hun prijs moeten verlagen om aantrekkelijk te worden gevonden door een koper.

De lage niveaus van liquiditeit bieden ook mogelijkheden voor sommige handelaren om de aandelenkoersen te manipuleren. Dit pump en dump fenomeen is een manier om beleggers te verleiden tot het kopen van een aandeel. Grote hoeveelheden van een voorraad aandelen worden opgekocht. Zodra de beleggers zich haasten om ook deze aandelen te kopen verkopen ‘de oplichters’ hun grote hoeveelheid aandelen. Zo laten ze de particuliere beleggers achter met een gigantisch verlies.

Tekenen van fraude

Er is geen heilige graal die je kan vertellen welke penny stocks frauduleus zijn en welke mogelijke prijswinnaars zijn. Ondanks dit zijn er enkele waarschuwingssignalen te vinden in het dossier van een bedrijf die kunnen duiden op fraude. Grote activa maar kleine inkomsten, financiële overzichten met ongebruikelijke onderwerpen in de voetnoten, vreemde controleproblemen en groot eigendom van insiders.

Hoe wordt een penny stock gecreëerd?

Wat je wel eens ziet, is dat kleine bedrijven en start-ups aandelen uitgeven om kapitaal aan te trekken. Hierdoor zal het bedrijf groeien. Het is een proces dat weliswaar niet zo snel gaat, maar deze manier is voor start-ups en kleine bedrijven vaak wel de snelste en meest effectieve manier om kapitaal te verkrijgen.

Penny stocks worden net als alle andere aandelen gecreëerd via een beursintroductie of een IPO. Om te kunnen worden vermeld op de OTCBB, moet het bedrijf bij de SEC een registratieverklaring indienen. Of een dossier waarin staat dat het aanbod in aanmerking komt voor een vrijstelling van registratie. Wat het bedrijf ook moet doen is de effectenwetten van de staat checken op de locaties waar zij de aandelen willen verkopen. Pas zodra het bedrijf goedkeuring heeft kan het beginnen met het aanvragen van orders van investeerders.

Wat een bedrijf ook nog kan doen is een verzoek indienen om de aandelen die ze uitgeven ook op een grotere beurs te laten noteren.

Penny stocks verhandelen

Nadat de eerste orders verzameld zijn en het aandeel is verkocht aan investeerders, kan er een geregistreerd aanbod starten met het verhandelen in de secundaire markt door te noteren op beurzen zoals de NYSE, Nasdaq of over-the-counter verhandelen. De meeste penny stocks blijven bij het verhandelen via OTC markten vanwege de strikte vereisten voor notering op een van de grotere beurzen.

Wat bedrijven soms doen is dat ze na de IPO een extra secundair marktaanbod doen. Hierdoor verwateren de bestaande aandelen, maar het bedrijf krijgt toegang tot een groter kapitaal en meer investeerders. Om genoteerd te blijven op het Over-The-Counter Bulletin Board zijn bedrijven verplicht geactualiseerde financiële overzichten te blijven verstrekken. Dit moet om beleggers op de hoogte te houden.

Handel in de after-hours

Doordat er in de after-hours nog veel belangrijke marktbewegingen kunnen plaatsvinden, zijn de penny stocks onderhevig aan volatiele schommelingen in de after-hours. Beleggers kunnen in de after-hours de penny stocks tegen hoge prijzen verkopen en tegen lage prijzen kopen.

Laat je echter niet verleiden tot te mooie scenario’s. Ook de beste penny stocks hebben een lage liquiditeit en ondergeschikte rapportage. Wat je als belegger ook kan overkomen is dat een penny stock in de after-hours piekt. Je moeite zal hebben met het vinden van een koper. Door het geringe volume, en al helemaal in de after-hours, maakt het dat soms lastig om te kopen en te verkopen.

 

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Stop met sparen start met beleggen - Tom Brouwers
Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website