Passief inkomen genereren met dividend

Passief inkomen genereren met dividend. Tegenwoordig heb je veel vormen van passief inkomen. Toch is het lastiger dan men denkt om een mooi passief bedrag per maand te verdienen. Laat staan om hier van te leven. Denk maar aan vastgoed, een product ontwikkelen of een YouTube kanaal beginnen of blog beginnen. Wanneer je met 1 van deze opties een passief inkomen wil verdienen, zal je of een grote investering moeten doen of zal je er veel tijd en moeite moete in moeten steken voordat je een (passief) inkomen gaat creëren.

Passief inkomen genereren met dividend

 

Passief inkomen genereren met dividend

Hoe kan ik beginnen met dividend beleggen? Is dit niet alleen voor vermogende mensen?

Een van de meest toegankelijke manieren om een passief inkomen voor jezelf te ontwikkelen is door middel van dividend. Je kan namelijk vanaf een paar tientjes al een dividend ETF kopen en hier vervolgens een winstuitkering over ontvangen. Beleggen met weinig geld is op deze manier dus goed haalbaar. Dit is dan ook één van de belangrijkste redenen wat beleggers fijn vinden aan dividend aandelen. Met dividend kan je profiteren van de groei van een aandeel en tegelijkertijd extra winst maken vanwege de dividend uitkeringen.

Als je gaat beginnen met beleggen is dividend beleggen waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Beginnende beleggers willen namelijk meestal snel veel geld verdienen. Daar komt erg veel risico bij kijken, iets waar wij niet van houden. Beleggen in dividend aandelen, ETF’s en fondsen is over het algemeen relatief veilig. Verwacht echter niet dat je er snel rijk mee zal worden. Beleggen op basis van winstuitkeringen is over het algemeen een beleggingsstrategie voor de langere termijn. Dit betekent dus dat de belegger een vrij lange beleggingshorizon moet hebben.

Over deze langere termijn kan je een groot vermogen opbouwen door periodiek bij te leggen. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan een maandelijkse investering van 100 euro of iets dergelijks. Dit is een bedrag wat veel mensen wel kunnen missen, maar niet iedereen natuurlijk. Een regel die wij vaak hanteren voor een dergelijke strategie is om ongeveer 10% van het netto maandsalaris opzij te leggen voor het investeren in je toekomst. Door het rente op rente effect zullen al deze kleine bedragen samen tot een gigantisch bedrag oplopen over de tijd! Het is dus altijd een goede tijd om te beleggen.

Instagram beleggingsinstituut dividend aristocrats

Afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl

Een passief inkomen bereiken middels dividend beleggen

Een combinatie van de groei van een aandeel en de bonus die je ontvangt met dividend resulteert dus in twee vormen van rendement. Zo kan je met dividend aandelen dus ook mooi rendement behalen. Hier hoef je in principe niks voor te doen wanneer je het juiste aandeel hebt gekozen. Zo wordt dividend gezien als een hele mooie manier van passief inkomen. Mits je alles goed hebt opgezet en een voldoende groot vermogen heb opgebouwd over termijn. Hier komt veel bij kijken als je de juiste keuzes wil maken.

Een hoog dividend aandeel is niet altijd het beste aandeel

Allereerst is het van groot belang om goed te begrijpen wat dividend is. Om passief inkomen te genereren met dividend is het wel verstandig om goed te weten wat het begrip dividend precies inhoudt. Wist je bijvoorbeeld dat je dividend in verschillende vormen uitgekeerd kan krijgen, of zelfs helemaal niet? Dergelijke gegevens vind je vaak terug in een dividend agenda. Ook is een hoog dividend in bepaalde gevallen niet altijd een juiste keuze. Je zal jezelf dus even goed in moeten lezen.

 

Passief vermogen herinvesteren of uit laten keren

Wat is passief inkomen precies? Passief inkomen is inkomen waar je in het begin handelingen voor moet uitvoeren en daar vervolgens voor langere tijdinkomsten uit kan halen, met weinig tot geen verdere inspanningen in de toekomst. In de meeste gevallen ben je niet afhankelijk van je passieve inkomen. Voor veel mensen is het een aanvulling op hun huidige inkomen, oftewel een extraatje in de maand.

Wanneer je passief vermogen ontvangt, kan je ervoor kiezen om hiermee leuke dingen te kopen of om te sparen voor bijvoorbeeld een vakantie. Echter waar veel investeerders voor kiezen, is om hun passieve inkomen te herinvesteren. Zo kunnen zij met de dividend die zij ontvangen van het vasthouden van aandelen, nieuwe aandelen kopen. Hieronder een voorbeeld met het aandeel Coca Cola.

Voorbeeld

Een aandeel coca cola kost op het moment van schrijven 50 dollar. Elk kwartaal wordt er 0,41 dollar aan dividend uitgekeerd per aandeel. Wanneer jij als investeerder 122 aandelen Coca Cola vasthoudt, krijg jij elk kwartaal 50,02 dollar aan dividend uitgekeerd. Mits de prijst dan stabiel blijft, kan jij elk kwartaal een nieuwe Coca Cola aandeel kopen van de dividend die Coca Cola jou heeft betaald. Zo kan jouw investering exponentieel groeien.

Financiële vrijheid dividend

 

Passief inkomen genereren met dividend

Wanneer bereik je hier ”financiële vrijheid” mee?

Op het moment dat jij de totale kosten van je leven kan dekken met een passief inkomen, dan ben je in principe financieel vrij. Geld maakt geld, dus als je veel geld hebt en sober leeft is dit makkelijk haalbaar. Maar aan die grote som geld komen, dat is natuurlijk de lastigste klus. Zo is het ook belangrijk om je te verdiepen in de verschillen tussen actief en passief beleggen.

Met actief beleggen is het namelijk vaker mogelijk om hogere rendementen te behalen in een kortere periode van tijd. Aan de andere kant neem je dan meestal ook meer risico’s, iets waar wij niet zo van houden. Om deze reden is het belangrijk om te focussen op het creëren van een goede balans tussen een leuk rendement en een acceptabel risico. Om dit goed te kunnen doen is het cruciaal om jezelf te scholen. Als je gaat autorijden, dien je immers ook eerst autorijlessen te volgen.

Obligaties kopen

Obligaties kopen

Obligaties kopen kan op verschillende manieren, maar waar moet u op letten wanneer u handelt in obligaties? Wanneer

Lees verder
Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!