Wat is een online broker?
Een online broker is de bemiddelende partij tussen de koper en een verkoper. De broker kan worden vergeleken met een makelaar van een huis. Als er een aandeel aangeschaft is, is het prettig dat deze weer snel verkocht kan worden. Het zoeken naar een koper is door gebruik te maken van een broker niet meer nodig. De broker brengt de kopers en verkopers samen op een plek zodat de transacties snel uitgevoerd kunnen worden.
Het vinden van een broker die bij je past kan een hele opgave zijn. Het online handelen is de afgelopen tijd sterk in populariteit gestegen. Banken kunnen ook fungeren als broker. Het nadeel van een bank als broker is dat een bank veel kosten moet dekken. Een bank heeft bijvoorbeeld een onderpand dat betaald moet worden. Een online broker heeft dit niet, hierdoor zijn online brokers stukken goedkoper dan een bank. Doordat deze online brokers goedkoper zijn, is er meer vraag naar online brokers. Door de stijging in vraag is het aantal online brokers flink toegenomen. De toenemende concurrentie binnen deze wereld heeft tot lage kosten voor de klant geleid.
Door de stijgende vraag zijn er veel partijen bij gekomen. Er is niet één broker die als beste uit de test komt, het verschilt van persoon tot persoon. Om te achterhalen wat je ideale broker is moet er goed gekeken worden naar de behoeftes en doelen die je als toekomstige handelaar hebt.
Hoe kies ik de juiste broker?
Er zijn bepaalde stappen die moeten worden doorlopen voordat er een keuze gemaakt kan worden. De volgende stappen moeten worden doorlopen:
- Ken uw behoefte
- beveiliging
- Bereken de kosten
- Test het platform van de broker
- Hoe werkt het geld storten en opnemen?
Ken uw behoefte
Beleggingsdoel
Voordat er een online broker geselecteerd kan worden, moet je inzicht krijgen in wat je wil gaan doen op de beurs. Wil je passief posities innemen waar je voor een lange periode niet naar om hoeft te kijken? Of wil je actief gaan handelen op de beurs? Er kan ook voor worden gekozen om het vermogen te laten beleggen. Als je het vermogen wil laten beleggen, moet de broker deze functie wel aan kunnen bieden.
Voor de mensen in loondienst wordt in veel gevallen het pensioen geregeld. Maar voor ondernemers en personen die een aanvullend pensioen willen opbouwen, is het van belang dat de broker functies aanbiedt die het pensioen beleggen mogelijk maakt. Er moet ook worden gekeken naar of er een minimaal investeringsvermogen vereist is.
Educatie
Als u net begint met het handelen of beleggen, is het raadzaam om te starten met een demo-portefeuille. Hier kan met nep geld worden gesimuleerd hoe het handelen op de beurs in de praktijk eraan toe gaat. Er zijn ook online brokers die educatie aanbieden aan haar klanten. Dit kan voor beginners een reden zijn om te kiezen voor een bepaalde online broker.
De ondersteuning van de klantenservice is ook van belang. Als u vragen heeft, bij wie kunt u dan terecht? En hoe goed is de hulp die aangeboden wordt? Om dit te achterhalen, kan het lezen van recensies met betrekking tot de klantenservice goede inzichten geven. De fase binnen de leercurve waarin de trader of belegger zich bevindt, is ook van belang. Iemand met al enige ervaring heeft niet veel aan informatie over de basis van het traden. De informatie die wordt aangeboden moet aansluiten op de specifieke behoefte.
Het product zelf
Een trader met ervaring heeft andere product behoeftes als een beginnende trader. Het gebruiken van geavanceerde order opties en grafiek mogelijkheden is voor een beginnende trader van minder groot belang dan voor een ervaren trader.
Beveiliging
De online broker moet lid zijn van de Securities Investor Protection Corporation (SIPC). Dat een broker hier lid van is, staat vaak vermeld op de website. De naam van de broker kan ook worden opgezocht op de website van de SIPC. Als een broker lid is van de SIPC betekent dit dat een persoon tot 500.000 euro verzekerd is in het geval dat het bedrijf haar verplichtingen niet kan na komen.
Het is ook belangrijk dat de broker lid is van de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). Als een broker lid is van de FINRA, staat dit duidelijk vermeld. De broker kan op de BrokerCheck-website van de FINRA worden opgezocht. Dit bedrijf geeft weer of brokers netjes en eerlijk te werk gaan.
Het is ook belangrijk dat je weet wat je in geval van fraude kunt doen. Je wilt antwoord op de volgende twee vragen:
- Wat moet er worden ondernomen om de schade vergoed te krijgen?
- Kunnen er voorzorgsmaatregelen getroffen worden?
Tot slot wilt u weten hoe goed uw gegevens beschermd worden. Als uw gegevens aan andere partijen door worden verkocht is het aan te raden een andere broker te zoeken. Ook de beveiligingssystemen om de gegevens te beschermen zijn belangrijk. Is het mogelijk om niet alleen een wachtwoord, maar ook een beveiligingsvraag in te stellen? Het vergrendelen van uw account door middel van tijdgevoelige sms’jes en mails kan bijdragen aan de veiligheid van uw gegevens.
Bereken de kosten
De kosten die komen kijken bij het gebruik van een online broker zijn van groot belang. Hoe hoger de kosten zijn, hoe minder u over houdt, hoe minder compound interest. De verschillen in de kosten tussen brokers kunnen nu als verwaarloosbaar worden beschouwd, maar op lange termijn kan dit om grote sommen geld gaan. Als een online broker om een premie vraagt voor het gebruik van het platform moet er worden nagegaan of deze broker voordelen biedt vergeleken met de concurrenten.
De keuze van een online broker kan ook afhangen van een minimaal investeringskapitaal. Sommige brokers hebben een minimaal vereist vermogen dat geïnvesteerd moet worden. Er zijn ook brokers die vanaf een bepaalde hoeveelheid transacties pas kosten gaan verrekenen. Het kan ook zijn dat de transactiekosten duurder of juist goedkoper worden naarmate er meerdere transacties zijn gedaan.
Test het platform van de online broker
In sommige gevallen is het effectief om de online broker simpelweg te gaan testen. Onderzoek hoe alles werkt. Bij het testen kunnen deze hulpvragen helpen bij het waarderen van het product.
- Zijn de koersgegevens in realtime?
- Is het programma overzichtelijk?
- Kan er een backtest worden uitgevoerd?
- Kan de order timing en uitvoering bepaald worden?
- Wanneer kan er gehandeld worden?
- Wat kan er worden verhandeld op het platform?
- Is het instellen van waarschuwingen en volglijsten mogelijk?
- Welke verschillende orders kunnen worden geplaatst?
- Welke technische indicatoren zijn beschikbaar?
- Wat zijn de grafiek mogelijkheden?
Hoe werkt het geld storten en opnemen?
Het is belangrijk dat u weet hoe het storten en het opnemen van geld werkt bij uw broker. Iedere broker heeft hier zijn eigen regels voor opgesteld.
Geld storten
Voordat u kunt gaan handelen moet er geld gestort worden op de rekening van de online broker. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Dit kan door storten via een cheque, een bankoverschrijving of een creditcard. Het kan zo zijn dat aan het storten van geld kosten verbonden zijn. Als er een low-risk opportunity gesignaleerd is, wilt u zo snel mogelijk een positie innemen. Het zou vervelend zijn dat het storten van geld op de rekening van de broker zodanig veel tijd in beslag neemt dat je kansen misloopt.
Geld opnemen
Er zijn online brokers waarbij bij het opnemen van geld uit de rekening van de broker kosten aan verbonden zijn. Zorg dat je hier vooraf van op de hoogste bent. Als je van plan bent passief te gaan beleggen, is het minder belangrijk dat er snel geld opgenomen kan worden. Bij het actief handelen is dit van groter belang.
Goed voorbereid aan de slag
Het vinden van een broker die bij jou past, is zeker belangrijk, maar dan ben je er nog niet. Een broker gaat er niet voor zorgen dat u met winst de handelsdag afsluit. Een succesvolle trader word je niet zomaar. Alleen jij zelf kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk succesvol gaat zijn op de beurs! Het worden van een succesvolle belegger of handelaar begint met de juiste voorbereidingen. Klik hier om meer te leren over het handelen en beleggen.