Kiyoh score
Hoe werkt rente op rente bij beleggen

Hoe werkt het rente op rente effect bij beleggen?

Beleggen doen mensen met diverse motieven en doelen. Waar de één hoopt in korte tijd een klapper te maken, wil de ander zijn oude dag zeker stellen. Omdat de wereld van aandelen en beleggen onvoorspelbaar en soms grillig is, wordt vaak aangeraden bij het investeren in aandelen echt voor de lange termijn te gaan. Wie een lange adem heeft, kan uiteindelijk rekenen op een leuk rendement. Dit moet echter niet verwacht worden op korte termijn, een stijging gaat vaak geleidelijk en met een golvende beweging opwaarts. Naast het feit dat aandelen over langere periodes vaak meer waard worden, is er nog een principe wat ze erg interessant maakt. Namelijk het rente-op-rente effect. Hoe dit werkt en/of dit iets voor jou is? Wij leggen het uit.

Hoe werkt rente op rente bij beleggen

 

Rente-op-rente effect?

Eigenlijk is het rente-op-rente effect niet de juiste term waar het gaat om aandelen. We kunnen beter spreken van rendement-op-rendement. Het principe is eigenlijk heel logisch. Wanneer jij kiest voor het investeren in aandelen waarover dividend wordt uitgekeerd, krijg je dit periodiek als bedrag op je beleggingsrekening gestort. Als je er vervolgens niet voor kiest om dit uit te laten keren en op te maken, maar juist op je rekening te laten staan en te herinvesteren, zorg je ervoor dat je aandelenportefeuille zonder extra inleg groeit. Wanneer je dit jaar in, jaar uit doet krijg je te maken met het sneeuwbaleffect. Want over het rendement van vorig jaar krijg je komend jaar ook weer rendement. Zo groeit je vermogen qua aandelen steeds sneller.

Nog niet helemaal duidelijk? Dan even een voorbeeld;
Stel je belegt € 1.000 en krijgt een dividend van 5% per jaar.
In het eerste jaar is je winst € 50 en je belegging gegroeid tot € 1.050.
In het tweede jaar maak je vervolgens weer 5% rendement, maar dan over het nieuwe bedrag van € 1.050. Dit jaar is dus je winst € 52,5. En zo gaat het ieder jaar om een groter bedrag.

Is rendement op rendement beleggen iets voor mij?

Dit klinkt natuurlijk bijna te mooi om waar te zijn, niks hoeven doen en je vermogen ieder jaar zien groeien. Toch is deze manier van beleggen niet voor iedereen geschikt. Zoals we al zeiden is het zeer belangrijk om in de gaten te houden wat jij wilt bereiken met je investering. Wil je op korte termijn een leuke winst halen? Dan is het aan te raden om je geld te investeren in bedrijven die een snelle groeipotentie hebben zoals start-ups en scale-ups. Deze bedrijven hebben echter andere doelstellingen dan de gevestigde namen en multinationals. Zij kiezen er dan ook meestal voor niet winst uit te keren. Dit kan prima zijn wanneer het bedrijf snel groeit en dus de waarde van je aandeel ook, maar voor rendement beleggen zijn ze minder interessant.

Mocht jij voor de lange termijn een vermogen willen opbouwen, bijvoorbeeld een appeltje voor de dorst tijdens je pensioen? Dan is het slim om je te verdiepen in rendement beleggen. Doordat het vaak grote internationale bedrijven zijn waarin je investeert, is het vrij save qua belegging en is de waardestijging van het aandeel gestaag, maar niet explosief. Met lage spaarrentes, hoge inflatie en een snel veranderende wereld is je vermogen verdelen over verschillende van dit soort ondernemingen in deze tijd een slimme keuze. Bedrijven die (minimaal) jaarlijks dividend uitkeren zijn bijvoorbeeld Shell, Ahold en Unilever. Het bedrag aan dividend kan echter per termijn wel verschillen, dit hangt vaak samen met de winst dat een bedrijf maakt.

En de belasting bij het rente-op-rente effect?

Het dividend wat jij over je aandelen ontvangt, wordt meegenomen in de belasting die jij moet betalen over je vermogen, de zogenaamde vermogensbelasting. Ook dit zal dus per jaar iets toenemen als jij ervoor kiest om je winst weer mee te financieren. Hier hoef je vaak weinig zelf voor te doen. De Belastingdienst heeft vaak zelf al en goede indicatie van het eigen vermogen wat jij hebt, en wat voor belasting je hierover moet betalen.

Maar eigenlijk gaat hier nog een stap aan vooraf, want je betaalt ook dividendbelasting. Waarschijnlijk ken je die term nog uit het nieuws, toen het kabinet deze dividendbelasting wilde afschaffen voor de grote bedrijven. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan, de dividendbelasting is voor alles en iedereen in Nederland 15%. Dit wordt automatisch ingehouden en hoef je zelf niet af te dragen.

Kortom, wanneer je gaat voor beleggen en dan ook nog het rendementsaspect hierin meeneemt, snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds wordt door de jaren heen jouw aandeel waarschijnlijk meer waard, en aan de andere kant levert het je op de kortetermijnwinst op in de vorm van dividend. Wanneer je dit rendement niet uit je beleggingsrekening haalt, maar herinvesteert, zie jij ieder jaar je geld groeien. Een win-win situatie waarbij er ook in mindere tijden op de beurs er toch een groeiprikkel in je vermogen zit.

geld beleggen

Geld beleggen

Geld beleggen Heel simpel gezegd is geld beleggen een vorm van investeren. Je investeert geld met de bedoeling

Lees verder

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!