Wat is een leveraged ETF? Een ETF (Exchange Traded Fund) met leverage (hefboomwerking) is een verhandelbaar effect dat gebruik maakt van derivaten en schulden om zo het mogelijke rendement op de onderliggende waarde te vergroten. Doorgaans volgen de traditionele op de beurs verhandelde fondsen de effecten in een onderliggende index 1-op-1. Een ETF met leverage kan daarentegen streven naar een verhouding van 2:1, 5:1 en soms zelfs hoger. Leveraged ETF’s zijn beschikbaar voor de meeste indexen. Denk hierbij aan de Dow Jones 30, Nasdaq 100 of de S&P 500.
Uitleg wat is een leveraged ETF
Een ETF kan gezien worden als een mandje met aandelen met daarin de aandelen van, in dit geval, een index. Een ETF van de S&P 500-index volgt dus alle aandelen die zich in deze index bevinden. Een traditionele ETF zou bij een prijsverandering van 1%, ook 1% bewegen. Bij ETF’s met leverage is dit anders. Bij dit soort ETF’s is het mogelijk dat bij een prijsverandering van 1% de ETF 5% beweegt met een leverage van 5:1. Deze verhouding is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid leverage die gebruikt wordt. Leverage is een beleggingsstrategie die gebruik maakt van geleend geld, om op deze manier het mogelijke rendement van een belegging te vergroten.
Hefboomwerking kan erg lucratief zijn, maar werkt wel twee kanten op. Vandaar dat we spreken van ‘mogelijk rendement’. Deze hefboomwerking werkt namelijk ook bij verlies. Niet alleen de mogelijke winst wordt vergroot, maar ook het mogelijke verlies. Bij een leverage van 5:1 is bij een prijsdaling van 1%, jouw belegging gedaald met 5%. Wees hiervan op de hoogte op het moment dat je gebruik maakt van leverage. Dit kan namelijk snel een einde maken aan jouw beleggersrekening op het moment dat ze niet juist gebruikt worden. Wees goed op de hoogte van het verschil van een traditionele ETF, ten opzichte van een ETF met leverage.
Leverage bij een leveraged ETF
Een leveraged ETF kan gebruik maken van derivaten, door bijvoorbeeld optiecontracten. Dit is om de blootstelling aan een bepaalde index te vergroten. Het verstrekt niet het jaarlijkse rendement van een index, maar daarentegen volgt het de dagelijkse veranderingen. Opties hebben het positieve kenmerk dat zij een belegger in de mogelijkheid stellen om een onderliggende activa te verhandelen zonder dat hij of zij de verplichting heeft om het te moeten kopen of verkopen. Optiecontracten hebben daarentegen wel weer een verloopdatum.
Opties brengen kosten met zich mee. Deze kosten zijn de premies die we betalen voor een optiecontract. Hierdoor kunnen opties die gedekt zijn met een investering, zoals aandelen, bijdragen aan de voordelen van het houden van een belegging. Op deze wijze gebruiken leveraged ETF’s opties om de mogelijke winst van een traditionele ETF te verhogen.
Een inverse ETF met leverage gebruikt leverage om geld te verdienen wanneer de onderliggende waarde van de index daalt. Oftewel, met het gebruik van een inverse ETF kan er geprofiteerd worden van een bear market of een prijsdaling. Dit is vergelijkbaar met short gaan.
De kosten van leverage
Er zijn aan leverage vaak meer kosten verbonden dan alleen de kosten voor het beheer en de transactiekosten. Bij andere kosten moet je denken aan bijvoorbeeld premiekosten voor een optiecontract, de kosten voor het lenen van geld en een bepaalde margin. ETF’s met hefboomwerking brengen doorgaans meer kosten met zich mee dan traditionele ETF’s. Vaak hebben leveraged ETF’s een kostenratio van ongeveer 1%.
Ondanks dat aan leveraged ETF’s hogere kosten verbonden zitten, zijn deze toch vaak goedkoper dan andere vormen van marge. Handelen met marge houdt in dat een broker een klant geld leent, zodat de klant aandelen of andere effecten kan kopen met de effecten die dan als onderpand dienen voor het aanhouden van de lening.
Short selling, waarbij aandelen van een makelaar geleend worden om vervolgens van de neerwaartse beweging te kunnen profiteren, kan soms wel 3% aan kosten met zich meebrengen op het geleende bedrag. Het gebruik van marge om aandelen kan even duur worden en zou ook nog eens kunnen leiden tot margestortingen als de positie meer geld begint te verliezen. Een margestorting houdt in dat wanneer een positie meer in het verlies treedt de broker om meer geld vraagt om de rekening te ondersteunen als de effecten die dienen als onderpand waarde verliezen.
Leveraged ETF’s als korte termijn investering
Leveraged ETF’s worden doorgaans gebruikt door handelaren en traders die willen speculeren op een index of willen profiteren van bewegingen op de korte termijn. Vanwege de hoge kosten die leveraged ETF’s met zich meebrengen en het risico dat daaraan verbonden zit, worden ze zelden gebruikt als investering op de lange termijn.
Hetzelfde voor de opties. Deze hebben een verloopdatum en worden meeste ook gebruikt voor handel op de korte termijn. Sowieso is het erg lastig om een lange termijn investering in ETF’s aan te houden, omdat de derivaten die hiervoor worden gebruikt om het leverage te creëren, geen lange termijn investeringen zijn. Het gevolg is dat handelaren de posities slechts een paar dagen vasthouden op leveraged ETF’s. Wanneer deze investeringen wel voor de lange termijn gehouden zouden worden, kan het rendement flink verschillen van het rendement van de onderliggende index.