Kiyoh score
Is beleggen verstandig?

Is beleggen verstandig?

Is beleggen verstandig? Veel mensen stellen zich deze vraag. Beleggen kan veel opleveren, maar het is ook een risico. In dit artikel vertellen we je of beleggen verstandig is en wat de mogelijkheden zijn.

Wees je bewust van de risico’s

Als je belegt, is het belangrijk om te weten waarin je belegt. Beleggen in aandelen betekent beleggen in een bedrijf. Als het bedrijf winst maakt, maak je ook winst. Maar als het bedrijf verlies maakt, verlies je ook geld.

Beleggen in obligaties betekent beleggen in een lening. Als het bedrijf waarin je belegt, faalt, kan je geld verliezen.

Beleggen in vastgoed betekent beleggen in onroerend goed. Dit is een manier om geld te beleggen waar je minder risico loopt, maar je kunt ook minder winst maken.

Je ziet dat er verschillende manieren zijn om te kunnen beleggen. Deze verschillende manieren brengen ook allemaal verschillende risico’s met zich mee, dus wees je hier van bewust!

Is beleggen verstandig?

Beleg alleen met geld dat je kan missen

Beleg alleen met geld dat je kan missen. Beleg nooit met geld waarmee je bijvoorbeeld je huis moet betalen of je studie moet bekostigen. Zorg er ook voor dat je altijd geld achter de hand hebt voor onverwachte situaties, zoals een kapotte wasmachine of een reparatie aan je auto.

Beleggen is een goede manier om op lange termijn vermogen op te bouwen, maar kan op korte termijn vaak ook voor verlies zorgen. Zorg er daarom voor dat je met geld belegt dat je kwijt kan om niet in vervelende situaties terecht te komen.

Heb een doel voor ogen

Als je belegt, is het belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Wat wil je bereiken met beleggen? Wil je snel veel geld verdienen of wil je liever een klein, maar veilig rendement? Het is belangrijk om hierover na te denken voordat je begint met beleggen.

Indien je een doel voor ogen hebt, kun je hier je acties die je doet op de markt op aanpassen. Dit voorkomt dat je niet ondoordacht hele stomme en impulsieve acties doet, omdat je over de manier van beleggen hebt nagedacht. Je weet immers wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt gaan doen.

Heb geduld

Als je belegt, is het belangrijk om geduld te hebben. Beleggen is een lange termijn bezigheid en je zult niet meteen rijk worden. Het kan wel een aantal jaren duren voordat je rendement gaat zien. Als je belegt, is het belangrijk om te blijven leren. Bekijk de beurs elke dag en leer hoe aandelen werken. Het is ook belangrijk om advies in te winnen bij een financieel adviseur. Zij kunnen je helpen om bewuster te beleggen en beter rendement te behalen.

Conclusie

Beleggen is verstandig als je bewust bent van het risico dat je neemt en als je weet wat je doet. Beleggen is niet verstandig als je snel rijk wilt worden of als je geld nodig hebt om bijvoorbeeld je huis te betalen. Als je belegt, is het belangrijk om een doel voor ogen te hebben en geduld te hebben. Blijf leren over beleggen door de beurs dagelijks te volgen en advies in te winnen bij een financieel adviseur. Zo kan je bewuster beleggen en beter rendement behalen.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!