Zonne-energie wordt snel een van de populairste hernieuwbare energiebronnen ter wereld. Nu stee
ds meer mensen willen investeren in groene energie, is het geen verrassing dat zonnepanelen steeds populairder worden. Zonnepanelen gebruiken fotovoltaïsche cellen om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Deze schone, duurzame vorm van energie heeft tal van voordelen voor zowel particulieren als bedrijven. Het vermindert niet alleen de hoeveelheid energie uit fossiele brandstoffen, maar kan op lange termijn ook geld besparen op de elektriciteitsrekening.
Investeren in zonnepanelen lijkt dus steeds vaker een verstandige keuze. Niet alleen omdat je met zonnepanelen je eigen energie opwekt, maar ook vanwege de subsidies die er tegenwoordig voor gelden. In dit artikel lees je alles over zonnepanelen: wat ze zijn, hoe ze werken, hoe de opbrengst ervan is berekend en wat het kost om ze te laten installeren.
Wat zijn zonnepanelen
Voordat we vertellen over hoe investeren in zonnepanelen werkt zullen we eerst uitleggen wat zonnepanelen zijn. Zonnepanelen zijn apparaten die bestaan uit fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze cellen bestaan uit halfgeleidermaterialen zoals silicium, die de energie van de zon absorberen en omzetten in elektrische stroom.
Zonnepanelen zijn er in verschillende maten en configuraties voor verschillende behoeften en budgetten, dus investeren in zonnepanelen wordt steeds haalbaarder voor zowel particulieren als bedrijven. Ze worden vaak gemonteerd op daken of andere blootgestelde delen van een gebouw om hun potentieel voor het ontvangen van direct zonlicht te maximaliseren. Bovendien vergen ze zeer weinig onderhoud zodra ze geïnstalleerd zijn, waardoor investeren in zonnepanelen aantrekkelijke optie is om te investeren in groene energie.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen werken door de energie van de zonnestralen te absorberen en om te zetten in gelijkstroom (DC). Deze gelijkstroom-elektriciteit wordt vervolgens door een omvormer geleid, die het omzet in wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt om verlichting, apparaten en andere apparaten in uw huis of bedrijf van stroom te voorzien. De hoeveelheid elektriciteit die door een zonnepaneel wordt opgewekt, hangt af van de grootte, oriëntatie op de zon, locatie, efficiëntie, schaduwfactor, installatiehoek en meer.
Een van de belangrijkste overwegingen bij het investeren in zonnepanelen is schaduw. Schaduw van bomen, gebouwen of andere objecten kan de hoeveelheid energie die een paneel kan produceren aanzienlijk verminderen. Om dit te meten gebruiken zonnetechnici de zogenaamde schaduwfactor om te bepalen hoeveel schaduw er aanwezig is en wat de invloed daarvan is op de opbrengst van een systeem. De schaduwfactor houdt rekening met alle bovengenoemde factoren en berekent een percentage dat de totale vermindering van het door een zonnepaneel opgewekte vermogen als gevolg van schaduw weergeeft.
De installatiehoek van een zonnepaneel is de hoek waaronder het op een dak, muur of andere structuur wordt gemonteerd. Deze hoek speelt een belangrijke rol bij de efficiëntie en de prestaties van het systeem, omdat hij van invloed is op de hoeveelheid direct zonlicht die een paneel gedurende de dag ontvangt.
Over het algemeen zal een investering in zonnepanelen met een zuidelijke oriëntatie meer energie opleveren dan een investering in zonnepanelen met een oost/west gerichte installatie. De reden hiervoor is dat installaties die op het zuiden liggen langer zonlicht ontvangen gedurende de dag en minder last hebben van schaduw van bomen of gebouwen door hun hogere hoek boven de horizon. De optimale installatiehoek voor uw panelen moet worden bepaald door een gekwalificeerde ingenieur op basis van uw locatie en specifieke vereisten.
Wat is de opbrengst van zonnepanelen en hoe wordt deze berekend?
Als je er over nadenkt om te investeren in zonnepanelen, dan wil je ook weten wat de mogelijke opbrengst van gaat zijn. De opbrengst van zonnepanelen is de hoeveelheid elektriciteit die ze gedurende een bepaalde periode en onder bepaalde omgevingsomstandigheden kunnen opwekken. Deze opbrengst wordt berekend op basis van de grootte, het type, de oriëntatie en de installatiehoek van het paneel. Zonnetechnici gebruiken de zogenaamde piek vermogenswaarde om deze opbrengst te meten. Het piekvermogen verwijst naar de maximale hoeveelheid energie die een paneel op een bepaald moment in ideale omstandigheden kan produceren – meestal wanneer het direct zonlicht ontvangt zonder schaduwen of obstructies.
De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte, het type en de locatie. Een zonnepaneel met een oppervlakte van 1 vierkante meter genereert in ideale omstandigheden echter tussen 250-350 watt. Dit komt overeen met ongeveer 2,5 – 3,5 kilowattuur (kWh) per dag of 900 – 1260 kWh per jaar. In werkelijkheid kunnen deze getallen echter veel lager uitvallen door factoren als schaduw en oriëntatie van de panelen, de hoek van het dak en andere omgevingsvariabelen.
Hoeveel kost investeren in zonnepanelen
Bij het investeren in zonnepanelen is het ook belangrijk om naar de kosten te kijken. De kosten voor de installatie van zonnepanelen kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type, de grootte en de locatie. Over het algemeen kost een systeem van hoge kwaliteit per vierkante meter tussen 200 en 300 euro. Deze kosten zijn exclusief btw en eventuele stimulansen of kortingen die in sommige landen of regio’s beschikbaar zijn.
Een groot voordeel van het investeren in zonnepanelen is dat de onderhoudskosten voor zonnepanelen relatief laag zijn, omdat ze tijdens hun levensduur weinig tot geen onderhoud vergen. Sommige huiseigenaren kunnen ervoor kiezen om te investeren in regelmatige schoonmaakdiensten om een optimaal rendement van het systeem te garanderen, maar dit ismeestal niet nodig, tenzij er veel stof of vuil rond het systeem ligt.
Bovendien hebben de meeste systemen een garantie van 10 tot 25 jaar die eventuele reparaties of vervangingen dekt die tijdens de levensduur van het systeem nodig kunnen zijn. Investeren in zonnepanelen kost je dus eenmalig wat meer, om er later de vruchten van te plukken.
Dubbel rendement op je zonnepanelen met beleggen
Wat je maandelijks bespaart met het investeren in zonnepanelen is al een opbrengst op zich. Maar wat als we je nu vertellen dat je daarnaast ook nog eens dubbel rendement kunt maken op je zonnepanelen. Dat hoorde je goed, dubbel rendement.
We leggen je graag uit hoe. Het bedrag dat je maandelijks bespaart, kun je namelijk ook nog eens beleggen. Zeg nu eens dat we 100 euro per maand besparen door het aanleggen van zonnepanelen. Als we deze 100 euro voor de komende 30 jaar beleggen tegen een gemiddeld rendement van 7% jaarlijks. Hiermee investeren we een totaalbedrag van 36.000 euro. Maar, wat levert het ons op? 116.945 euro! Als we onze investering van 36.000 hier van aftrekken, dan hebben we een netto rendement van 80.945 euro! Op deze manier kun je dus dubbel rendement maken met het investeren in zonnepanelen.
Conclusie
In het algemeen kan investeren in zonnepanelen een geweldige manier zijn om uw elektriciteitskosten te verlagen, uw ecologische voetafdruk te verkleinen en te investeren in hernieuwbare energie. Hoewel de initiële kosten van het installeren van zonnepanelen hoog lijken, maken de besparingen op lange termijn en de milieuvoordelen het een aantrekkelijke optie voor veel huiseigenaren.
Bovendien worden de meeste systemen geleverd met een garantie van 10 tot 25 jaar, wat garandeert dat ze gedurende hun hele levensduur blijven functioneren. Tot slot kunt u door zorgvuldig rekening te houden met factoren als schaduw en installatiehoek nog meer uit uw investering in zonnepanelen halen. Met al deze redenen om in fotovoltaïsche cellen te investeren, is dit het perfecte moment om te onderzoeken wat zonne-energie te bieden heeft!
Naast het rendement dat je maakt met het investeren in zonnepanelen, de maandelijkse besparing, kun je dubbel rendement maken door je bespaarde geld maandelijks te beleggen!
Bedankt voor het lezen van dit artikel over investeren in zonnepanelen. Wij hopen dat het nuttig voor u is geweest en u een beter inzicht heeft gegeven in de voordelen, kosten en overwegingen die komen kijken bij het investeren in deze vorm van hernieuwbare energie. Met de huidige stand van de technologie en de stimuleringsmaatregelen van de overheid is investeren in zonne-energie een investering in onze toekomst.