Investeren in bedrijven is de meest klassieke manier van beleggen. Men investeert in een bedrijf op basis van de te verwachten resultaten. De toekomst voorspellen is echter niet makkelijk. Sterker nog, het is onmogelijk. Wel bestaat er een manier om een accurate verwachting te schetsen.
Beginnen met het investeren in bedrijven
Het investeren in bedrijven klinkt vrij gemakkelijk, toch komt er best veel bij kijken. Zo is het van belang om eerst te bepalen wat voor belegger je bent. Vervolgens kan je op basis van dit profiel selecteren welke platformen en manier van handelen bij je passen. In het artikel beginnen met beleggen wordt hier toelichting voor geboden. Als je compleet klaar bent om te gaan beginnen met investeren in bedrijven, dan kan je verder lezen. Of je bent van tevoren even aan het oriënteren natuurlijk, ook logisch.
Op het moment dat je een account met geld hebt bij een geschikte broker, dan kan je investeren. Wanneer je moet investeren in bedrijven naar jouw keuze, dat bepaal je meestal middels technische analyse. Eerst moet je echter een selectie bedrijven maken. Het kiezen van een bedrijf om in te investeren gebeurd doorgaans met fundamentele analyse.
Investeren in bedrijven met fundamentele analyse
Het analyseren van bedrijven is van cruciaal belang voordat je gaat investeren in bedrijven. Al geruime tijd maken ervaren beleggers gebruik van de methode genaamd fundamentele analyse. Door de bedrijven volgens deze methode te analyseren kunnen kansen in de markt worden bepaald. Het is een houvast voor bijna alle beleggers, maar voor lange termijn beleggers in het bijzonder. De term fundamentele analyse is een enigszins flexibel begrip. Het uiteindelijke doel is om de daadwerkelijke onderliggende waarde van een aandeel te kunnen vaststellen. Vervolgens wordt bepaald of dit aandeel overgewaardeerd, of ondergewaardeerd is.
Short of long bij het investeren in bedrijven
Overgewaardeerd zou betekenen dat de marktprijs hoger is dan dat het zou moeten zijn volgens de analyse. Ondergewaardeerd betekent logischerwijs het omgekeerde. Beleggers die met fundamentele analyse werken zijn over het algemeen op zoek naar bedrijven die ondergewaardeerd zijn op de beurs. De groep beleggers die op zoek zijn naar overgewaardeerde aandelen, zijn op zoek naar mogelijkheden om te ‘shorten’. Het short gaan op aandelen is een vak apart. Om dit goed te doen is enige ervaring vereist.
In eerste instantie is dit niet waar beginnend beleggers naar op zoek gaan. Deze gaan op zoek naar ondergewaardeerde aandelen, die dus het potentieel uitstralen dat ze kunnen gaan groeien over tijd. Hier wordt gespeculeerd op een koersstijging, en zal de belegger op zoek gaan naar een ‘long’ positie. Eerst wordt er aan de hand van diverse aspecten bepaald wat de onderliggende waarde precies is.
Investeren in bedrijven middels verhoudingen
Fundamentele analyse
Er zijn doorgaans ontzettend veel cijfers beschikbaar over bedrijven die beursgenoteerd zijn. De belangrijkste vermelden we hier.
- Koers-winstverhouding . Dit is in eerste instantie de houvast voor veel investeerders, wanneer ze kijken naar bedrijven die winst genereren als belangrijkste aspect. Dit is niet voor alle bedrijven het geval. Het helpt om te beginnen de investeerder om relatief dure aandelen te vermijden. Ondanks dat dit een handige methode is, geeft het wel een vrij ruwe conclusie. Niet alleen kan een incidentele winst verandering een vertekenend beeld geven, ook wordt er geen rekening gehouden met het belang van het bedrijf voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan Tesla. Een bedrijf met een koers-winstverhouding die niet gunstig zou lijken. Dit is niet per definitie een slechte aankoop, gezien het feit dat elektrische auto’s wellicht een belangrijke rol spelen in de toekomst. De toekomstig verwachte winst zou dus ook een rol kunnen spelen.
- Rendement eigen vermogen. Investeerders dragen bij aan een bedrijf door liquiditeit te bieden. Wat een bedrijf vervolgens voor resultaat haalt uit deze liquiditeit, dat is een belangrijk gegeven.
- Volatilteit. Het klinkt als een lastige term, maar als beginnend belegger is het handig om direct in de oren te knopen. Volatiliteit is een belangrijk en terugkerend begrip. Het duidt op de koersveranderingen van een aandeel. Gaat de prijs in hoog tempo op en neer, dan is de volatiliteit hoog. Hoge volatiliteit betekent dat de meningen van beleggers verdeeld zijn, en er dus een mate van onzekerheid heerst. Dit klinkt negatief, maar kan ook kansen bieden. Investeren in volatiele aandelen kan wel erg spannend zijn, en soms vrij risicovol. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in crypto, wat bekend staat om de hoge volatiliteit.
Leer meer over beleggen via Instagram: Beleggingsinstituut.nl
Additionele factoren fundamentele analyse
Naast de genoemde factoren, die erg handig zijn om te analyseren voor je gaat investeren in bedrijven, zijn er nog enkele variabelen die helpen om een accurate verwachting te schetsen.
- Koers omzet ratio
- Economic Value Added
- Koers boekwaarde ratio
- PEG-ratio
- Put-call ratio
- Yield on cost
- Earning yield
Uit deze, en nog veel meer elementen komen tal aan conclusies voort. Het bundelen van deze conclusies in een matrix kan resulteren in een koop beslissing. Dit geeft houvast voor veel investeerders. Sommige investeerders kijken echter helemaal niet naar de cijfers, maar laten liever andere het werk doen. Dit kan ook op een paar manieren. Nog een belangrijke methode is het bepalen van de G-score, die hier wordt toegelicht.
Investeren in bedrijven op basis van conclusies van derden
Zelf de cijfermatige analyse uitvoeren geeft een heel goed beeld van hoe een bedrijf in elkaar zit. Het zorgt er voor dat een investeerder het spel een stuk beter begint te begrijpen. Niet alle investeerders nemen echter de moeite om dit uit te voeren, of nemen eerst een voorbeeld aan anderen om vervolgens zelf een conclusie te formuleren. Het is nooit verkeerd om de meningen van derden te bekijken. Het benaderen van een vraagstuk uit verschillende invalshoeken kan erg nuttig zijn. Dit kan bij het investeren in bedrijven o.a. op de volgende manieren.
- Bekijk de rapporten van analisten en interpreteer de getrokken conclusies
- Sociale media als sentiment indicator. Het analyseren van het marktsentiment op sociale media kan erg waardevol zijn, denk aan Twitter bijvoorbeeld. Koersen zijn immers in de simpelste vorm gebaseerd op vraag en aanbod. Marktsentiment speelt hier dus zeker een rol.
- Het orderboek. Uiteindelijk is dit sentiment in gedrag uitgedrukt in het orderboek. Hier kan men live zien hoeveel er gekocht en verkocht wordt.
- Insider koopgedrag. Er bestaan diverse websites die kunnen aantonen of een werknemer binnen een bedrijf aandelen koopt of verkoopt. Welke conclusies men hier aan verbindt, dat ligt aan de eigen interpretatie. Houdt er altijd rekening mee dat handelen met voorkennis niet is toegestaan.
Beginnen met investeren
Voor ervaren of minder ervaren beleggers valt er altijd nog een hoop te leren bij het investeren in bedrijven. Het benaderen van dit gecompliceerde spel kan van zoveel perspectieven gebeuren. Voor jou is het belangrijk dat je de methode vindt die bij je past. Deze methode moet je je eigen maken. Het wordt pas écht leuk als je ergens goed in bent, zo geldt voor veel dingen. Dit begint bij het leggen van het juiste fundament.
Dat je dit leest, is een geweldig begin. Laat je informeren, oriënteer zoveel als je kan voor je de zuurverdiende spaarcenten in de weegschaal legt. Vervolgens is het zaak om concrete kennis op te doen. Zo zorg je ervoor dat je niet roekeloos omgaat met dit spaargeld. Laat je daarom altijd begeleiden, en leer te investeren door de juiste trainingen te volgen. Voor autorijden heb je ook eerst lessen nodig, toch? Doe daarom nu de belangrijkste investering die je kan doen, een investering in jezelf.