Hoeveel sparen studenten? Het is een actueel thema: de gemiddelde studieschuld bij studenten loopt de afgelopen jaren steeds verder op. Uit gegevens van de DUO – IB-groep blijkt dat studenten steeds makkelijker (en vooral steeds meer) lenen. Wat doen zij met deze lening, is de vraag.
Hoeveel sparen studenten?
In 2019 bedroeg de totale Nederlandse studieschuld van oud-studenten en huidige studenten 19,3 miljard euro, 1,9 miljard meer dan het jaar ervoor. De studieschuld loopt elk jaar op.
Hoe jonger de generatie studenten, hoe groter de gemiddelde studieschuld is. Zo hebben studenten die in 2000 zijn geboren op hun 18e jaar gemiddeld 2,7 duizend euro studieschuld opgebouwd. Voor de generatie met geboortejaar 1994 was dat op 18-jarige leeftijd gemiddeld 1,5 duizend euro. Ook hebben de jongere generaties vaker een studieschuld dan de oudere.
Van de in 2000 geboren studenten hebben er 34 duizend op 18-jarige leeftijd geleend om hun studie te bekostigen. Dit is bijna drie keer zoveel als de in 1994 geboren studenten op die leeftijd.
Studenten beleggen sparen nog niet veel door middels van beleggen, ondanks dat dit er wel steeds meer worden. Studenten die dit doen zijn bewust bezig met het spaargeld en daarmee hun toekomst. De meeste studenten durven niet zo goed te beginnen met beleggen omdat het veel tijd zou kosten. Wanneer je er te weinig tijd in stopt resulteert het in grotere risico’s.
Tegenwoordig is dit echter nauwelijks meer het geval. Door middel van beleggingsproducten zoals ETF‘s is het leren beleggen een stuk eenvoudiger geworden. Daarnaast zijn er ook beleggingsstrategieën ontwikkeld. Deze zijn strategieën zijn ontwikkeld in combinatie met de nieuwe beleggingsproducten om op deze manier een strategie te kunnen vormen waar weinig tijd en moeite bij komt kijken.
Voor tips om handig met spaargeld om te gaan, kijk op de Instagram pagina van Beleggingsinstituut.nl!
Hoeveel sparen studenten gemiddeld?
Gemiddeld sparen de studenten maandelijks 146 euro. De mediaan ligt lager, die is 100 euro. Dit betekent dat de ene helft van de studenten minder dan 100 euro per maand spaart en de andere helft meer dan 100 euro.
De meeste studenten sparen alleen wat zij overhouden (61 procent). Een derde spaart (automatisch) een vast bedrag.
Hoeveel sparen studenten niet? Aan de studenten die niet zelf sparen (12 procent), is gevraagd waarom ze dit niet doen. De meest genoemde redenen hiervoor hebben te maken met een beperkte financiële ruimte om te sparen (2017):
- 67 procent heeft te weinig geld om te kunnen sparen.
- 58 procent heeft al zijn/haar geld nodig om rond te komen.
Een kwart geeft aan dat het niet lukt, omdat ze het geld te gemakkelijk uitgeven. Eenzelfde percentage zegt alleen te sparen in de maanden dat ze extra inkomsten hebben.
Van de studenten die hebben aangegeven hoeveel spaargeld ze hebben, heeft de helft minder dan 2.500 tot 5.000 euro aan spaargeld en de helft meer.
Een gemiddeld maandelijks spaarbedrag van 146 euro is best redelijk. Wanneer dergelijke bedragen belegt worden kan dit leuke resultaten opleveren, waarmee bijvoorbeeld een hoop schulden ook afgelost kunnen worden. Beleggen met weinig geld is namelijk heel goed mogelijk!