Kiyoh score

Hoe werkt het head and shoulders pattern?

Het head and shoulders pattern is een patroon dat kan worden herkend in grafieken van koersen. Dit patroon, is een patroon dat kan worden gebruikt bij de technische analyse. Het patroon is te herkennen aan de drie pieken waarbij de middelste het hoogst is. Als het patroon herkend wordt, kan dit duiden op een trend omkeer. Traders gaan bij het signaleren van dit patroon uit dat een bullish markt overgaat op een bearish markt. De stijgende trend dreigt ten einde te komen, en maakt plaats voor een dalende trend. 

Dit head and shoulders pattern wordt als het betrouwbaarste patroon gezien om een trend omkeer aan kan duiden.   

Head and shoulders pattern begrijpen 

Het patroon wordt gevormd doordat de koers stijgt naar een nieuwe hoogte, en vervolgens een stuk terugvalt om vervolgens de stijgende trend voort te zetten. De stijgende trend zet zich voort en overtreft de oude piek met een nieuwe. De nieuwe piek wordt de neus of het hoofd van het patroon genoemd. Na het vormen van de neus valt de koers weer een stuk terug om vervolgens voor de laatste keer de stijgende trend voort te zetten. De koers stijgt weer tot de hoogte van de eerste piek, om vervolgens weer te dalen naar de halslijn. De halslijn kan op een grafiek worden getekend, ter hoogte van de koers, waarnaar wordt teruggezakt na het maken van de eerste top. Deze halslijn kan ook worden omschreven als het diepste punt van de twee dalen tussen beide schouders en de kop. 

Head and shoulders

Het programma TradingView geeft de handelaar mogelijkheden om patronen zoals het head and shoulder pattern in de grafiek te markeren.

Het head and shoulder pattern kan ook ondersteboven zijn weergegeven in een grafiek, dit wordt het inversed head and shoulder pattern genoemd. Dit kan een aanwijzing geven dat een dalende trend om zal gaan slaan in een stijgende trend. Bij een omgekeerd head and shoulders pattern, worden er drie dieptepunten gemaakt door de koers. De middelste moet het hoogst zijn. Ook hier vormt het middelste dieptepunt het hoofd. 

Marktwerking 

De stijgende koers die de eerste piek vormt, geeft aan dat er momentum in de markt aanwezig is. Dit betekent dat de prijs van de koers snel veranderd, dus dat er een sterke trend is. Het terugzakken van de koers na het maken van de eerste top, geeft aan dat er momentum verdwenen is uit de markt. De stijgende trend wordt namelijk voor een periode onderbroken. De mensen die de koers willen zien stijgen wachten even af, en beginnen nadat de koers een stukje teruggezakt is, weer met kopen. Dit zorgt voor meer momentum in de markt en de nieuwe en hoogste top wordt gevormd. Dit koopgedrag heeft het hoofd van het patroon gevormd. 

Als de handelaren beginnen met het verkopen, daalt de koers weer. Op het moment dat de koers daalt onder de waarde van de eerste piek (shoulder), betekent dit dat de verkopers aan het winnen zijn. Als er meer mensen verkopen dan kopen, daalt de koers. 

Er zijn bij het head and shoulder pattern nog handelaren op de markt die willen dat de prijs gaat stijgen, er wordt dus weer gekocht. De koers stijgt weer, maar slechts ter hoogte van de eerste piek. De kopers zijn er niet in geslaagd de prijs verder te laten stijgen, dit duidt in de meeste gevallen op een dalende trend. 

Head and shoulders pattern

Hoe kan ik een head and shoulder pattern gebruiken? 

Handelaren gebruiken het head and shoulder pattern voor het bepalen waar er een positie ingenomen gaat worden. Bij het doorbreken van de halslijn, kan er een positie worden ingenomen. Bij een normaal head and shoulder patroon, kan er een short positie worden ingenomen. In het geval van een inversed head and shoulder pattern, kan er een long positie worden ingenomen. De afstand tussen de hoogste piek en de halslijn wordt gebruikt om het koersdoel te bepalen. De stop-loss moet net iets boven de waarde van de lagere pieken geplaatst worden. 

Voorbeeld: Als de afstand tussen de halslijn en het hoofd 30 pips is, kan het koersdoel 30 pips onder de halslijn worden geplaatst. 

Veel handelaren maken bij het head and shoulders pattern gebruik van de RSI. Als deze indicator een oversold of overbought situatie aangeeft, is de kans nog groter dat de trend gaat keren.  

Het head and shoulder pattern kan een handelaar helpen de markt te voorspellen. Het head and shoulder pattern is een van de bekendste patronen die te herkennen is in een grafiek van de koers. Een patroon geeft geen garanties, het geeft de handelaar alleen het inzicht dat de kans groter is dat de koers een bepaalde kant op gaat bewegen. Meer leren over patronen bij de technische analyse?

 

 

 

 

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!