Groei- en hoog dividend aandelen

Groei en hoog dividend aandelen. Voor veel mensen die beginnen met beleggen wordt het na verloop van tijd een beetje lastig om geen tastbaar resultaat te zien. Op termijn kan een aandeel stijgen, echter ziet de particuliere belegger dit alleen terug in een grafiek of iets dergelijks. Bij het beleggen in dividend aandelen kan een soort tastbaar resultaat gegenereerd worden.

Waarom dividend?

Zo is het best prettig om bijvoorbeeld dividend in contanten uitgekeerd te krijgen in je portefeuille. Dit biedt de belegger dat beetje zekerheid en vertrouwen in de gemaakte keuzes. Wanneer er op periodieke basis een bepaalde uitkering gestort wordt geeft dit directe resultaten weer. Het is echter wel van belang dat je in aanmerking voor dergelijke uitkeringen. Ook wordt dividend niet altijd in dezelfde vorm uitgekeerd.

Daarnaast kan dividend ook daadwerkelijk iets opleveren. Tuurlijk is dividend zelf een opbrengst op zich, echter is dat niet wat we bedoelen. Zo kan dividend wanneer het uitgekeerd is weer geïnvesteerd worden. Dit kan geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld nieuwe aandelen waar het wellicht beter kan renderen of in een betere risicospreiding kan resulteren. Hier geven we graag wat meer toelichting over.

Groei- en hoog dividend aandelen

Past dividend beleggen bij jou?

Beleggen in hoog dividend aandelen kan een goed rendement opleveren. Het is een uitstekend beleggingsproduct om in te investeren. Voor de personen die willen beleggen met weinig geld kan het iets minder geschikt zijn. Een beter alternatief voor deze beleggers wordt in het volgende tekst blok toegelicht. Dit geldt overigens niet voor iedereen.

Of dividend beleggen bij jou past hangt van een aantal aspecten af. Zo is het van belang om voor jezelf een doel te stellen, met bijbehorende beleggingshorizon. Wil je graag een relatief snelle groei meemaken met aandelen, dan is dividend wellicht niet het beste product. Met sparen verlies je geld. Ben je simpelweg op zoek naar een alternatief om te sparen, of op zoek naar een passief inkomen? Dan kan dividend erg interessant zijn. Dit betekent overigens niet dat er geen spannende rendementen behaald kunnen worden middels dividend beleggen.

Groei- en hoog dividend aandelen strategie

Dividend beleggen als strategie

Over het algemeen is dividend geschikt om over een langere periode met beperkt risico een degelijk vermogen op te bouwen. Zo is het voor mensen die al een leuk bedrag bij elkaar gespaard een zeer geschikte manier om het geld te stallen. Je spaargeld zal dan renderen door dividenden in plaats van waarde verliezen door sparen. Dit kan resulteren in een passief inkomen waar sommige zelfs van kunnen leven.

Het bepalen van jouw beleggingsstrategie kan onderbouwd worden door een aantal aspecten. Zo is het van belang dat je voor jezelf bepaald of je wel over tijd om te beleggen beschikt. Dit heeft vervolgens invloed op je houding, zo is het verstandig om het onderscheidt tussen actief en passief beleggen goed te kennen. Wanneer je deze aspecten voor jezelf in kaart hebt gebracht kan je een strategie uit gaan denken. Afhankelijk van je strategie kies je de juiste broker. Als je deze stappen hebt uitgevoerd ben je al een heel eind.

Wanneer je dividendrendement gelijk staat aan de kosten die je dagelijks uitgeeft, dan ben je in principe financieel vrij. Dit is realistisch en haalbaar. Voor beginnende beleggers kan dit echter lastig zijn. Zo is het risicovol om een kleine hoeveelheid aandelen in bezit te hebben. De instapkosten kunnen vrij hoog liggen, zo heb je dus een relatief hoog startkapitaal nodig om te beginnen met beperkt risico.

Een beter alternatief zou kunnen zijn om te beleggen in dividend ETF’s. Het is van belang om te bepalen of je in dividend producten wil beleggen. Vervolgens is het van belang om te kiezen welk dividend product het best bij je past, zoals dividend aandelen, ETF’s of fondsen.

Dividend aandelen Uitkeren of herbeleggen

Dividend uitkeren of herbeleggen?

Onderdeel van het uitstippelen van een strategie is om te bepalen of je dividend uitgekeerd of herbelegt wil hebben. Veel beleggers vinden het prettig om dividend uitgekeerd te krijgen zodat ze direct resultaten zien. Heb je dit echter niet nodig, dan kan het verstandiger zijn om het dividend te laten herbeleggen. Dit zal dan resulteren in een rente-op-rente effect. Dit fenomeen is door Albert Einstein het 8e wereldwonder genoemd. De resultaten hiervan kan je hier berekenen.

Dit is ook een fenomeen waar ontzettend veel bekende beleggers de successen aan te danken hebben. Denk bijvoorbeeld aan Warren Buffett. Dit heeft vooral effect op de langere termijn, het termijn waar dividend beleggen over het algemeen het meest geschikt voor is. Laat je het dividend herbeleggen dan scheelt dit vaak kosten en neemt je waarde exponentieel toe. Belangrijk voor dit fenomeen is het verschil tussen stock- en cashdividend. Dit lichten we hier toe.

Groei- en hoog dividend aandelen

Om voor jou het beste dividend aandeel te kunnen kiezen dien je bepaalde keuzes te maken. Zo is het van belang dat je de verschillen kent tussen een groeidividend aandeel en een hoog dividend aandeel. Dit is van enorm belang voor je strategie en de manier waarop jij denkt rendement te genereren.

In het kort is een groei dividend aandeel een aandeel wat een stijgend dividend aanbiedt. De naam zegt het natuurlijk al. Een hoog dividend aandeel biedt een hoog dividend, logisch. Waarom zou je dan niet voor een hoog dividend aandeel gaan, daar win je het meest toch? Helaas is het niet zo simpel, dividenden kunnen namelijk veranderen.

Onderscheid in groei- en hoog dividend aandelen

Wat is een dividend aristocrat?

Wat is een dividend king?

Zo komen we bij het volgende fenomeen, namelijk de ‘dividend aristocrats’. Deze dividend aristocraten worden zo genoemd omdat ze een indrukwekkende ‘track record’ hebben. Dit betekent dat aandelen van dividend aristocraten gedurende een lange periode elke keer het dividend hebben verhoogd. In Amerika kan een dividend aandeel pas een aristocraat genoemd worden als het aandeel meer dan 25 jaar achter elkaar het dividend heeft verhoogd.

In Europa is dit nauwelijks het geval en is de naam dividend aristocraat al verdiend bij een minimale periode van 10 jaar. Zo moet het bedrijf dus de winstuitkering van het aandeel minimaal 10 jaar op rij verhoogd hebben, dus ook in tijden van crisis! Bedrijven die een extreem goede track record hebben die worden ‘dividend kings’ genoemd. Deze aandelen verhogen het dividend al voor minimaal 50 jaar op rij.

Dividend aandelen Kings aristocrats

Hoog dividend aandelen hebben dus een hoog dividend. Dit is dus niet alles. Een hoog dividend kan namelijk naar beneden komen. Daarnaast betekent een hoge winstuitkering dat het bedrijf het uitgekeerde geld niet meer kan herinvesteren in het bedrijf zelf. Dit zal dus de groei van het bedrijf drukken. Dit heeft logischerwijs een bepaald effect op de prijs van dergelijke aandelen over een langere termijn.

De theorie is ontzettend belangrijk om te kennen en te snappen. We zouden nog pagina’s vol kunnen schrijven met belangrijke informatie omtrent het beleggen in dividend aandelen. Het begint echter pas écht te leven als er daadwerkelijke bedrijven worden toegelicht. Onderstaand vindt je dan ook een lijst met aandelen die een stijgend dividend bieden. Er worden hier uitsluitend aandelen toegelicht die volgens Europese begrippen onder dividend aristocraten vallen.

De beste groei dividend aandelen

Voor alle duidelijkheid, er bestaan geen ‘beste’ aandelen. Dit zijn slechts enkele partijen die in het verleden goed gepresteerd hebben en wellicht voor de toekomst nog perspectief bieden.

‘De beste’

  • Wolters Kluwer. Een aandeel wat flink is gestegen de afgelopen jaren. Ondanks dat het dividendrendement niet bijzonder hoog is geeft het bedrijf wel zekerheid en een goed toekomstperspectief. Op het moment van schrijven ligt het dividendrendement van dit aandeel op een percentage van 1.8%.
  • Unilever. Met name in tijdens van crisis is Unilever een bedrijf wat sterk in de schoenen blijft staan. Ook in opkomende markten heeft Unilever een aandeel. Ondanks dat er concurrenten bij zijn gekomen met name op online gebied heeft Unilever een prima toekomstperspectief. Het dividend wordt naar verwachting niet in gevaar gebracht t.g.v. deze toenemende concurrentie. Het dividendrendement bedraagt op het moment van schrijven 3.2%.
  • ASML. In een reeks aan Nederlandse aandelen kan ASML niet ontbreken. Innovatie is belangrijk binnen de branche waar ASML in opereert. Om deze reden is het ook van belang dat een deel van de winst niet uitgekeerd wordt. Dit deel dient geïnvesteerd te worden in de groei van het bedrijf. Het toekomstperspectief is ook het grootste pluspunt van dit aandeel. Dit drukt wel het dividendrendement, welke op het moment van schrijven 0.8% bedraagt.

 

De beste hoog dividend aandelen

Voor alle duidelijkheid, er bestaan geen ‘beste’ aandelen. Dit zijn slechts enkele partijen die in het verleden goed gepresteerd hebben en wellicht voor de toekomst nog perspectief bieden.

‘De beste’

  • Royal Dutch Shell. Het bekendste Nederlandse dividend aandeel is zonder twijfel Shell. Dit bedrijf heeft de hoogste marktwaarde van alle aandelen op de AEX. Shell heeft een goede historie, welke getypeerd wordt door het belonen van de aandeelhouders. Ondanks dat de prijs van dit aandeel samenhangt met de olieprijs en er weinig perspectief is voor groei wordt er hard gewerkt aan alternatieve oplossingen. Zo ligt er tegenwoordig een duidelijke focus op groeien in aardgas. Op het moment van schrijven bedraagt het dividendrendement 5.6%.
  • PostNL. Mede dankzij de coronacrisis heeft PostNL recentelijk een flinke groei meegemaakt. Het dividend groeit ongeveer mee met de resultaten van de operationele activiteiten. De afgelopen periode is de winst van PostNL ruim verdubbeld. Je zou je dus af kunnen vragen of er ook in het dividendrendement verschuivingen plaats zullen vinden. Het dividendrendement ligt op het moment van schrijven op 5.7%.
  • ABN Amro. Wie kent hem niet? Een van de grootste banken van Nederland keert een bijzonder gunstig uitziend dividend uit. Het is een sterk bedrijf, echter is er weinig groeipotentieel. ABN Amro focust zich uitsluitend op de Nederlandse markt. Dit is ook de reden dat het dividend zo hoog ligt. ABN moet het voor beleggers interessant maken om te investeren. Dit doen ze door een dividendrendement van 8.7% te bieden.

Instagram Beleggingsinstituut Etsy aandeel analyse

Afbeelding afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl

Groei en hoog dividend aandelen; ‘honorable mention’

De beste hoog dividend aandelen & de beste groei dividend aandelen

Zoals vermeld staat een hoog dividend niet garant voor een rendabele investering. Met name voor de langere termijn kan het beter zijn om meerdere opties af te wegen. Groeidividend aandelen kunnen dan interessant zijn. Maar wat nou als een bedrijf gedurende een enorm lange tijd een stijgend dividend aanbiedt, én momenteel een hoog dividendrendement biedt?

  • AT&T. Dit bedrijf is een gigantische speler op de aandelenmarkt. Het is het eerste Amerikaanse bedrijf wat we in dit artikel uitlichten. Dit telecommunicatieconcern staat voor zekerheid. De coronacrisis heeft echter wel een aantal ontwikkelingen teweeg gebracht die van invloed kunnen zijn op dit aandeel. Het is dus van belang om het toekomstperspectief goed onder de loep te nemen, het inkomen van dit bedrijf is in 2020 namelijk ruim 10% gedaald. Het dividendrendement bedraagt 6.8%, het hoogste dividendrendement van dit bedrijf in ruim 20 jaar tijd.

Op de sociale media kanalen van Het Beleggingsinstituut houden we je graag op de hoogte, ook over de huidige stand van zaken omtrent groei- en hoog dividend aandelen. Het Instagram kanaal licht verschillende beleggingstips toe en biedt ook andere handige tips en reminders. Op het Facebook kanaal krijg je het onder andere te horen wanneer een nieuwe blog geplaatst is. Het YouTube kanaal brengt je gratis seminars of fragmenten. Hebben wij je interesse aangewakkerd? Schroom niet en volg een gratis training om een fundament te leggen voor jouw beleggingen! Hier kan je je voor inschrijven onder aan de pagina. Ben je al een gevorderd belegger? Zoals je weet ben je nooit uitgeleerd, voor jou zijn er ook belangrijke trainingen te volgen!

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website