Kiyoh score
Gemiddelde nettoloon van de Nederlander

Gemiddelde nettoloon van de Nederlander

Een beetje nieuwsgierigheid is niemand vreemd, ons ook zeker niet. Daarom zijn wij altijd super nieuwsgierig naar het salaris en het loon van iemand. Natuurlijk vraag je hier niet direct naar, dit kan vrij brutaal overkomen. Gelukkig zijn er instanties in Nederland zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek die hier onderzoek naar doen. Wij leggen je uit wat het gemiddelde nettoloon van de Nederlander is.

Het gemiddelde salaris

Het gemiddelde nettoloon van de Nederlander of van mensen in Nederland is het gemiddelde van álle werkenden in ons land. Hierbij is het goed om scherp te hebben welke data hierin mee worden genomen. Het gaat namelijk om de werkenden. Ouderen en mensen met een uitkering worden hier dus niet in meegenomen.

Het gemiddelde netto salaris was in 2019 (nieuwere cijfers zijn er nog niet) € 30.800. Dat is bruto grofweg € 40.200. Een stuk meer dan het bruto modaal inkomen van datzelfde jaar, dit was namelijk € 36.000. Het verschil is te verklaren doordat bij het gemiddelde de uitschieters, waaronder de echte grootverdieners, ook worden meegenomen. Dit zorgt voor een hoger bedrag dan het modale inkomen.

Het modale salaris

Het modale salaris is daarentegen geen gemiddelde, maar het salaris wat in Nederland het vaakste voor komt. De welbekende Jan Modaal verdiende in 2022 € 38.000, dat was in 2020 nog € 36.500. Dit stijgt dus aardig. Maar let wel op; Dit bedrag is ook onder invloed van de inflatie ontstaan, het geeft dus wellicht een vertekend beeld.

Natuurlijk zegt het meest voorkomende salaris in ons land niet meteen of jij goed zit qua salaris, er zijn veel aspecten van invloed of jouw nettoloon aansluit bij dat van de gemiddelde Nederlander.

Wat is van invloed?

Of jij gemiddeld bent qua loon is het aan te raden om te kijken naar je opleiding, werkervaring, gevolgde cursussen, aantal uren, verantwoordelijkheden en functie. Allemaal lastige begrippen om écht een definitie aan te geven. Om te testen of jouw loon toch aansluit bij de gemiddeldes, zijn er online tools te vinden die aan de hand van jouw situatie kunnen bepalen of jij je nog aan de goede kant bevindt.

Om je een idee te geven van de verschillen in gemiddelde inkomens zetten we (wederom 2019) de verschillen per leeftijd alleen al op een rijtje;

Leeftijd                       Netto per maand       Netto per jaar

Tot 25 jaar                   € 1.083                                   € 13.000

25 tot 35 jaar               € 2.292                                   € 27.500

35 tot 45 jaar               € 2.550                                   € 30.600

45 tot 55 jaar               € 2.800                                   € 33.600

55 tot 65 jaar               € 2.825                                   € 33.900

65 tot 75 jaar               € 2.425                                   € 29.100

75 jaar +                      € 2.292                                   € 24.500

Bij het berekenen van een goed nettoloon is het dus belangrijk naar jouw situatie te kijken.

Creëer extra nettoloon

Dat je afhankelijk bent van je werkgever wat betreft nettoloon, dat is inmiddels wel echt achterhaald. Er zijn veel meer facetten die kunnen bijdragen aan een aanlokkelijk nettoloon voor jou. Het opbouwen van passief inkomen wat zich vervolgens maandelijks uitkeert aan de hand van rendement is zo’n voorbeeld hiervan.

Hoe je hiermee start? Ken je onze 10% regel al? Een heel eenvoudige regel die ervoor zorgt dat jij meteen start met het opbouwen van vermogen wat in de toekomst voor een stijging van jouw nettoloon gaat zorgen. De regel houdt in dat jij 10% van je salaris altijd investeert in een mandje met aandelen. Dit doe je niet om direct actief mee te beleggen, maar juist om te investeren voor de lange termijn.

Door dit consequent iedere maand te doen, creëer jij vermogen voor de lange termijn wat jouw gemiddelde nettoloon in de toekomst lekker omhoog gaat brengen.

Kortom, laat je niet te veel afleiden door gemiddelde en modale salaris maar focus er vooral op om dit voor jezelf te laten groeien.

Hoe je dit doet? Dat doe je door naast je salaris ook ander nettoloon te creëren door het doen van structurele investeringen. Wanneer je consequent hier manieren voor gebruikt, het jij al snel een leuk extraatje te pakken.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!