Een tracker is een ander woord voor een ETF. Een tracker is een beursgenoteerd fonds en het product is voor beleggers ontworpen om een index te volgen (In het Engels : Track).

Je kunt indexbeleggen in bijvoorbeeld een wereldwijde index of in de Nederlandse AEX. Met slechts één transactie kun je zo een brede, wereldwijde spreiding in je portefeuille aanbrengen. De kosten van trackers zijn relatief laag in verhouding met andere beleggingsproducten.

Onder trackers op een index valt een gehele index, en daarom is het een goede manier van spreiding, zeker als je trackers koopt van verschillende indexen. Onder een tracker vallen aandelen van meerdere bedrijven. Spreiden zorgt voor het verkleinen van je risico en dat is dan ook een groot voordeel bij het beleggen met een tracker op een index. Trackers zijn dan ook ideale beleggingsproducten voor beleggers die zelf niet actief de markten in de gaten willen houden.

EFT staat voor Exchange Traded Fund, deze kun je (ver)kopen via je bank of broker op elk moment van de dag. De risico’s van trackers zijn vergelijkbaar van die van andere beleggingsproducten. Het grootste risico is dat de beurskoersen van hetgeen dat de tracker volgt dalen, dan verlies je geld. Op lange termijn gaan indexen die trackers volgen omhoog. Het exacte rendement van een tracker hangt vanzelfsprekend af van de markt die deze volgt. Een groot voordeel van trackers zijn de lage beheerkosten. Het aanbod aan trackers is erg groot. Veel indexen volgen een specifieke beursindex. Je kunt een tracker bijvoorbeeld gebruiken om te beleggen in de AEX of Dow Jones. Er zijn echter ook trackers die zich richten op edelmetalen als goud en zilver, op obligaties of op specifieke sectoren.

Tracker

Bij sommige brokers is het ook mogelijk om te handelen in trackers door middel van een hefboom. Bij een hefboom van 1 om 2 leidt een daling van de onderliggende koers van 10% tot een daling van je rendement met 20%. Bij een stijging van 10% stijgt je rendement dus met 20%. Dit verhoogt je risico, maar je kunt er ook hogere rendementen mee behalen. Short en long zijn 2 belangrijke termen. Wanneer je actief handelt in trackers, kan je bijvoorbeeld short gaan. Je zet dan in op een daling van de onderliggende effecten. Op deze manier kan je speculeren op koersdalingen van bijvoorbeeld de S&P 500.