Duurzaam investeren: Een duurzame benadering van investeren

Duurzaam investeren is in 2023 populairder dan ooit, omdat steeds meer mensen de urgentie voelen om positieve veranderingen teweeg te brengen. Gelukkig biedt de markt een overvloed aan kansen om een verschil te maken en tegelijkertijd rendement te genereren. Een van de meest veelbelovende mogelijkheden is investeren in duurzame bedrijven en duurzame energieprojecten. Door middel van een platform krijgen investeerders de mogelijkheid om direct in deze projecten te investeren, waardoor ze actief bijdragen aan de groei van milieuvriendelijke ondernemingen. Hoewel er altijd risico’s verbonden zijn aan investeren, kunnen deze risico’s worden beperkt door grondig onderzoek te doen naar de bedrijven en projecten waarin wordt geïnvesteerd.

Duurzaam investeren heeft talrijke voordelen. Het feit dat je überhaupt investeert, is al een groot voordeel op zich! Uiteraard onder de voorwaarde dat je een weloverwogen investering hebt gekozen. Daarnaast draag je bij aan de toekomst van onze planeet en kun je daadwerkelijk een verschil maken. Bovendien kunnen er bij duurzaam investeren fiscale voordelen komen kijken. Doordat de toekomst van onze planeet steeds meer verdiende aandacht krijgt, wordt duurzaam beleggen ook steeds populairder. Steeds vaker besluiten particulieren te investeren in duurzame bedrijven, wat tevens positieve effecten kan hebben op de aandelenkoersen. Zo maak je een verschil voor de toekomst van onze planeet en behaal je tegelijkertijd rendement!

Definitie van Duurzaam Investeren

Definitie van Duurzaam Investeren

Duurzaam investeren, ook wel bekend als duurzaam beleggen, houdt in dat er op een maatschappelijk verantwoorde manier wordt geïnvesteerd. Dit betekent dat bij het nemen van investeringsbeslissingen rekening wordt gehouden met bepaalde ethische aspecten. De gevolgen van de betreffende investering voor mens en milieu worden meegewogen in dit besluitvormingsproces. Bij het maken van een keuze voor een duurzame investering spelen dus niet alleen risico en rendement een rol, maar ook de effecten op de maatschappij en de leefomgeving.

Duurzaam Beleggen versus Groen Beleggen

Duurzaam Beleggen versus Groen Beleggen

Vaak wordt met duurzaam investeren ook groen beleggen bedoeld, maar er bestaat wel degelijk een verschil tussen deze twee begrippen. Met duurzaam beleggen wordt bedoeld dat er wordt geïnvesteerd in een schone toekomst. Zo wordt er bij duurzaam investeren veelal geïnvesteerd in schone alternatieven voor brandstof, met als doel de beperking van CO2-uitstoot. Bedrijven die aanzienlijk vervuilen, vallen dus niet onder de categorie duurzame beleggingen. Dit lijkt sterk op groen beleggen, oftewel investeren in een groene toekomst.

Wil je ook duurzaam beleggen? Je kunt nu ook duurzaam beleggen bij de Rabobank.

Groen beleggen wordt echter specifiek gedaan via groenfondsen. Dit is officieel vastgelegd en wordt weerspiegeld in de verschillen in fiscale voordelen of nadelen tussen de twee vormen van beleggen. Het is daarom belangrijk om dit onderscheid te begrijpen bij het nemen van investeringsbeslissingen met betrekking tot duurzaamheid. Bij het maken van een beslissing omtrent duurzaam investeren komt ESG (Environmental, Social, and Governance) om de hoek kijken.

Duurzaam Investeren: De Sleutel tot Toekomstgerichte Projecten

Duurzaam investeren is niet alleen een trend, maar een manier van leven. Het verandert onze kijk op de wereld om ons heen en brengt nieuwe perspectieven met zich mee. Het draait niet alleen om het maken van winst, maar ook om het beperken van verliezen. En dat kan zeker bereikt worden door slim te besparen!

Isolatie in Huis Een Stap naar een Duurzame Toekomst

Isolatie in Huis: Een Stap naar een Duurzame Toekomst

Het isoleren van je huis is een uitstekende manier om te besparen voor de toekomst. Door je pand goed te isoleren, kun je jaarlijks tot wel 1.900 euro besparen. Hoewel dit voor beleggers misschien niet de meest indrukwekkende investering lijkt in termen van kosten en opbrengsten, wordt het aantrekkelijker wanneer we kijken naar de risico-rendementsverhouding. Een investering in isolatie is namelijk niet afhankelijk van schommelende aandelenkoersen, wat het risico beperkt. Bovendien stoot een goed geïsoleerd huis veel minder CO2 uit, leidt het tot lagere energiekosten en biedt het een betere controle over het binnenklimaat.

Duurzaam Sparen: Een Verantwoorde Keuze Duurzaam Sparen: Een Verantwoorde Keuze

Voor iedereen die een alternatief zoekt voor zijn spaarrekening, is beleggen vrijwel altijd het advies. Dit komt doordat spaarders door inflatie en negatieve rente feitelijk verlies lijden op hun spaargeld. Uiteraard is het niet verstandig om al je geld te beleggen, en we raden altijd aan om een buffer op je spaarrekening te hebben! Je weet immers nooit wanneer onverwachte uitgaven zich voordoen. Als je echter toch een spaarrekening nodig hebt, kies dan voor een duurzame bank die bij je past.

Banken die ethisch verantwoord omgaan met financiën spelen een essentiële rol in de toekomst van onze planeet. Triodos Bank is bijvoorbeeld al geruime tijd actief bezig met een duurzaam beleid waarin duurzaam investeren een belangrijke rol speelt.

Wil je beginnen met beleggen? Lees dan ons boek stop met sparen start met beleggen.

Zonnepanelen: Een Duurzame Investering voor een Groenere Toekomst

Het zal je niet verrassen dat zonnepanelen in dit rijtje voorkomen. Zonnepanelen bestaan al geruime tijd en blijven een uitstekende duurzame investering. Ze bieden een directe manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Sterker nog, per opgewekte kilowattuur zonne-energie komt er 0,46 kg minder CO2 in de atmosfeer terecht. Het verwachte rendement op zonnepanelen blijft de komende tijd positief. De overheid streeft er immers naar om de samenleving steeds duurzamer te maken en doet haar best om deze investering aantrekkelijk te maken.

Het rendement op zonnepanelen is echter niet enorm. Als het gaat om duurzaam investeren, zijn zonnepanelen geen overweldigende geldmaker. In de meeste gevallen duurt het ongeveer 8 jaar voordat de investering is terugverdiend. Bij het maken van een investeringskeuze is het daarom belangrijk om rekening te houden met de periode waarin je van plan bent om in het huis te blijven wonen. Net als isolatie in huis is het echter een investering met beperkt risico.

Duurzaam Investeren in Alternatieve Energie

Duurzaam Investeren in Alternatieve Energie

Duurzaam investeren in alternatieve energieën is een essentiële stap naar een groenere toekomst. Er zijn diverse manieren om te investeren in duurzame energieprojecten die zowel ecologische als financiële voordelen bieden. We hebben allemaal de mogelijkheid om te investeren in duurzame energieprojecten, maar in welke alternatieve energieën kun je investeren? In dit artikel bespreken we enkele duurzame investeringsmogelijkheden en leggen we uit waarom ze het overwegen waard zijn.

Hydro-elektriciteit: Schoon en Efficiënt

Hydro-elektriciteit is een vorm van alternatieve energie die elektriciteit opwekt door middel van stromend of vallend water. Hoewel Nederland niet veel gebruikmaakt van deze methode vanwege de mogelijke schade aan het milieu, wordt hydro-elektriciteit in landen als Albanië en Paraguay veelvuldig toegepast. Het investeren in hydro-elektriciteit biedt een duurzame en ethische optie voor beleggers die op zoek zijn naar rendement.

Getijdenenergie: Profiteren van de Kracht van Eb en Vloed

Getijdenenergie, ook bekend als tidel energy, maakt gebruik van de kracht van eb en vloed om energie op te wekken. Hoewel deze vorm van groene energie nog in de ontwikkelingsfase zit en momenteel geen rendabele investering is, heeft het veel potentieel voor de toekomst. Investeerders kunnen deze duurzame energiebron in gedachten houden voor toekomstige investeringsmogelijkheden.

Windenergie: De Kracht van de Wind Benutten

Investeringen in windenergie zijn bijzonder relevant in Nederland, waar het altijd waait. Windenergie is een van de goedkoopste vormen van energie en windturbines stoten geen CO2 uit. Er zijn verschillende manieren om in windenergie te investeren, zelfs met kleine bedragen. Jaarlijks ligt het rendement van windenergie tussen de 2% en 5%, wat deze investering aantrekkelijk maakt voor beleggers.

Duurzaam Investeren De Sleutel tot Toekomstgerichte Projecten

Zonne-energie: Meer dan Alleen Zonnepanelen

Naast het investeren in zonnepanelen zijn er andere manieren om te beleggen in zonne-energie. Er bestaan bijvoorbeeld aandelen, obligaties en fondsen die gerelateerd zijn aan zonne-energie. Bovendien kunnen beleggers deelnemen aan grootschalige zonne-energieprojecten. Het investeringsprincipe is vergelijkbaar met het installeren van zonnepanelen op je eigen huis. Zonne-energie biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor duurzame beleggingen.

Biomassa: Een Alternatieve Energiebron

Biomassa-energie wordt geproduceerd door het verbranden van biologisch materiaal zoals compost. Hoewel biomassa een alternatieve energiebron is ten opzichte van fossiele brandstoffen, is het minder efficiënt dan zonne- en windenergie. Investeringen in biomassa kunnen worden gedaan via bio-energiecentrales. In 2019 heeft de overheid van Nederland bijvoorbeeld 14 miljard euro aan subsidies toegekend om te investeren in energie uit biomassa.

Waterstof: De Toekomst van Duurzame Energie

Groene waterstof wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende investeringsmogelijkheden op het gebied van duurzame energie. Hoewel groene waterstof nog in ontwikkeling is en nog niet hetzelfde niveau heeft bereikt als zonne- en windenergie, biedt het aanzienlijke groeikansen voor beleggers. Het investeren in groene waterstofaandelen brengt echter ook enige risico’s met zich mee.

Waterschaarste: Investeren in een Onmisbare Hulpbron

Investeren in water is een andere vorm van duurzaam beleggen. Waterschaarste is al langere tijd een probleem in verschillende delen van de wereld en zal naar verwachting verder toenemen. Het investeren in bedrijven die zich bezighouden met watervoorziening en -behandeling kan aantrekkelijk zijn, vooral in gebieden waar waterprivatisering heeft plaatsgevonden. De Lyxor World Water ETF is een goed voorbeeld van een beleggingsinstrument dat gericht is op de watervoorzieningsindustrie.

Meer rendement met Duurzaam Investeren

Meer rendement met Duurzaam Investeren

Duurzame investeringen worden steeds aantrekkelijker en bieden steeds hogere rendementen. Duurzaam investeren is rendabel op twee manieren. Ten eerste genereert het rendement door te investeren in ethisch verantwoorde bedrijven. Ten tweede wordt rendement onttrokken aan bedrijven die minder ethisch te werk gaan, waar men liever geen geld in wil steken.

Het rendement van duurzaam beleggen, zelfs in eenvoudige beleggingsproducten zoals ETF’s, bedroeg vorig jaar ongeveer 30% per jaar. Een voorbeeld hiervan is de ‘Sustainable World ETF’ uitgebracht door VanEck. Bovendien zijn er belastingvoordelen te behalen bij duurzaam investeren. Bij het beleggen in aandelen valt het onder de vermogensrendementsheffing, en er zijn ook fiscale voordelen bij beleggen in groenfondsen.

Hoe kies ik de juiste duurzame investering?

Het is duidelijk dat er vele mogelijkheden zijn om bij te dragen aan een mooie toekomst voor onze planeet, terwijl het ook nog eens winstgevend is. Je kunt investeren in je eigen pand, deelnemen aan projecten of gebruikmaken van beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties, traditionele fondsen en ETF’s. Als je net begint met beleggen, kan een fonds een geschikte keuze zijn. Hierbij beleggen experts je geld en draag je een klein percentage af. Als je iets meer controle wilt hebben, investeer dan in ETF’s! Velen beschouwen dit als de beste manier om met relatief weinig risico te beginnen.

Obligaties beperken ook het risico, maar leveren relatief weinig op. De ETF risico-rendementsverhouding is vaak gunstiger bij ETF’s. Voor maximaal rendement is beleggen in aandelen de beste optie, maar dit vereist wel kennis en vaardigheid.

Duurzaam Investeren: Je eerste stap

Bij duurzaam investeren denkt men vaak aan zonne-energie, windenergie en andere vormen van duurzame energie. Maar na wat verder onderzoek komt ook energiebesparing, zoals isolatie, naar voren. Wat hebben deze investeringen gemeen? Het zijn investeringen in de toekomst. Op de lange termijn kunnen hier de vruchten van worden geplukt. Dit principe kan ook op een ander niveau worden toegepast, bijvoorbeeld door in jezelf te investeren!

Bij het overwegen van een investering is de risico-rendementsverhouding van cruciaal belang. Weegt het risico op tegen de te behalen winst? Als je wilt beginnen met beleggen, is het essentieel dat je weet waar je mee bezig bent. Men werkt hard voor spaargeld, dus het is zonde om hier onzorgvuldig mee om te gaan.

Een investering in kwalitatief hoogwaardige educatie kan ervoor zorgen dat je niet alleen grote verliezen beperkt, maar ook aanzienlijke winsten behaalt! Net zoals je lessen nodig hebt om je rijbewijs te behalen, waar je je hele leven profijt van hebt. Voordat je begint met beleggen, willen we je één ding op het hart drukken: probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden. Laat je begeleiden door professionals en omarm goede begeleiding voor een succesvol resultaat.

Ben je een beginner en wil je meer weten over beleggen? Volg dan onze cursus beleggen voor beginners of onze 6 daagse gratis introductie cursus beginnen met beleggen. 

Conclusie:

Duurzaam investeren vertegenwoordigt een belangrijke verschuiving in het beleggingslandschap, waarbij financieel rendement en duurzaamheid niet langer als wederzijds exclusief worden gezien. Door ESG-factoren op te nemen in het beleggingsbesluitvormingsproces kunnen beleggers actief bijdragen aan een duurzamere en rechtvaardigere toekomst. Duurzaam investeren stemt beleggingen af op persoonlijke waarden, beperkt risico’s, stimuleert positieve verandering en biedt toegang tot groeiende beleggingsmogelijkheden. Nu duurzaamheid een mainstream overweging wordt, stelt Duurzaam Investeren individuen en instellingen in staat om een verschil te maken en tegelijkertijd hun financiële doelen na te streven.

Vaak gestelde vragen (FAQ's)

Vaak gestelde vragen (FAQ’s)

Wat is het verschil tussen duurzaam investeren en traditioneel beleggen?

Duurzaam beleggen integreert milieu-, sociale en bestuurlijke factoren in het beleggingsproces, waarbij zowel het financiële rendement als de impact op duurzaamheid in ogenschouw wordt genomen. Traditioneel beleggen richt zich vooral op financieel rendement zonder expliciete aandacht voor ESG-factoren.

Kan duurzaam beleggen concurrerende financiële rendementen opleveren?

Ja, duurzaam beleggen kan concurrerende financiële rendementen opleveren. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een sterk duurzaamheidsbeleid het op lange termijn beter doen dan hun concurrenten. Door duurzaamheidsoverwegingen te integreren, kunnen beleggers kansen identificeren die aansluiten bij hun waarden en tegelijkertijd een aantrekkelijk financieel rendement nastreven.

Zijn er verschillende benaderingen van duurzaam investeren?

Ja, er zijn verschillende benaderingen van duurzaam beleggen, waaronder uitsluitende screening, thematisch beleggen, impact investing en ESG-integratie. Elke benadering biedt unieke kenmerken en stelt beleggers in staat hun strategie af te stemmen op hun voorkeuren en doelstellingen.

Hoe kan ik duurzame beleggingskansen identificeren?

Beleggers kunnen duurzame beleggingskansen identificeren door grondig onderzoek en analyse uit te voeren. Ze kunnen gebruik maken van ESG-ratings en duurzaamheidsindices, financiële adviseurs raadplegen die gespecialiseerd zijn in duurzaam beleggen, en speciale duurzame beleggingsfondsen onderzoeken.

Offert duurzaam investeren financieel rendement op voor duurzaamheid?

De perceptie van het opofferen van financieel rendement voor duurzaamheid is achterhaald. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat duurzaam beleggen een concurrerend financieel rendement kan opleveren en tegelijkertijd een positieve impact heeft. Door ESG-factoren te integreren, kunnen beleggers het voor risico gecorrigeerde rendement op de lange termijn verbeteren.

Is duurzaam beleggen geschikt voor alle soorten beleggers?

Ja, duurzaam beleggen is geschikt voor een breed scala aan beleggers, waaronder particulieren, instellingen en zelfs pensioenfondsen. Het biedt de flexibiliteit om beleggingsstrategieën af te stemmen op verschillende financiële doelen en beleggingen af te stemmen op persoonlijke waarden.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website