Wat de ESG score is en hoe die tot stand is gekomen hebben wij in dit blog al uitgelegd. ESG staat voor Environmental, Social en Governance (Milieu, Maatschappij en Governance) en beoordeelt bedrijven op ieder terrein wat hieraan gelieerd is. Zij kijken verder dan het louter behalen van winst en de resultaten op financieel gebied van een bedrijf.
Je zou kunnen stellen dat de ESG beleggen een holistische benadering van de economie heeft. Zij kijken naar het complete plaatje van een bedrijf. Alleen wanneer een bedrijf daarin investeert kunnen zij bijdragen aan een toekomstbestendige wereld. Van individueel niveau tot mondiaal.
De ESG score bij ESG beleggen
Om het voor de ‘gewone’ mens zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken werkt de ESG met een score. Simpel gesteld is de ESG score een meting van de bedrijfsprestaties op de lange termijn op omgevingsgebied, sociaal terrein en de governance structuur. Hierbij staat het financiële aspect dus niet centraal. Zaken die wel uitgebreid voorbijkomen zijn diversiteit op de werkvloer, energiebesparende innovaties en veiligheid van werknemers.
Een hoge score op de ESG ladder geeft aan dat een bedrijf het goed doet ten opzichte van concurrenten op dit gebied. Dit maakt het voor investeerders die willen doen aan ESG beleggen overzichtelijk én inzichtelijk om een bewuste keuze te maken. Iets wat uiteindelijk ook weer ten goede komt van de bedrijven die actief werken aan de doelen van de ESG score.
Wie maakt die ESG score?
ESG agentschappen zijn (derde partij) bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de scores omtrent ESG beleggen. Het is een markt op zichzelf geworden, er zijn inmiddels honderden bedrijven die zich hiermee bezig houden. Enkele vooraanstaande bedrijven zijn Bloomberg ESG Data Services, Dow Jones Sustainability Index, MSCI ESG Research, Sustainalytics en Thomson Reuters.
Hoe wordt de score berekend?
Elke ESG score heeft individuele criteria om tot een uiteindelijke beoordeling te komen. Hierbij wordt data vanuit vele verschillende bronnen gebruikt, niet alleen van wat een bedrijf zelf aanlevert dus. Van NGO’s tot overheidsinformatie, alle bronnen en data worden hierin gewogen. Niet gek dus dat deze arbeidsintensieve klus inmiddels een markt op zich is geworden.
Kortom, waar duurzaam beleggen vroeger nog wel eens complex en lastig kon zijn wordt het de individuele belegger steeds eenvoudiger gemaakt door het gebruik van onoverzichtelijke manieren zoals met ESG beleggen. ESG kan gezien worden als de meest bekende en grootste beoordelaar omtrent de bijdrage van een bedrijf aan de maatschappij. Mocht jij een stap willen maken op dit gebied, dan is het aan te raden hier in de toekomst bewust bij stil te staan.