Kiyoh score
Dollar Cost Averaging

Dollar Cost Averaging; wat is het?

Als je geïnteresseerd bent in beleggen, dan heb je vast wel eens van dollar cost averaging gehoord. Maar wat is het nu precies? En hoe kan het je helpen bij je beleggingen? In dit blogartikel leggen we het allemaal uit, met een duidelijk voorbeeld erbij.

 

Dollar cost averaging uitgelegd

Dollar cost averaging is een techniek die kan worden gebruikt bij het beleggen in aandelen of beleggingsfondsen. Het basisidee is om uw investering te spreiden over een bepaalde periode, in plaats van in één keer een vast bedrag te investeren. Deze techniek kan helpen de effecten van volatiliteit te beperken, omdat u meer aandelen koopt als de koersen laag zijn en minder aandelen als de koersen hoog zijn.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u $10.000 hebt die u in een aandeel wilt investeren. U zou ervoor kunnen kiezen om het hele bedrag in één keer te investeren. Met dollar cost averaging zou u dit geld echter over een bepaalde periode investeren. U zou bijvoorbeeld $1.000 per maand kunnen investeren gedurende 10 maanden.

Met dollar cost averaging spreidt u uw investering over een bepaalde periode en koopt u regelmatig aandelen. Dus in het bovenstaande voorbeeld investeert u $1.000 per maand gedurende 10 maanden.

Dollar Cost Averaging

 

Twee belangrijke voordelen

Er zijn twee belangrijke voordelen van het gebruik van “dollar cost averaging”.

Het eerste voordeel is dat u minder risico loopt om al uw geld in één keer te investeren en alles te verliezen als de aandelenkoers daalt. Door uw investering in de tijd te spreiden, vermindert u het risico dat u al uw geld verliest bij een plotselinge koersdaling.

Het tweede voordeel is dat u profiteert van koersschommelingen. Wanneer u elke maand een vast bedrag investeert, koopt u meer aandelen als de koers laag is en minder aandelen als de koers hoog is. Na verloop van tijd wordt dit gemiddeld en betaalt u uiteindelijk minder per aandeel dan wanneer u al uw geld in één keer had geïnvesteerd.

 

Een duidelijk voorbeeld

Om te illustreren hoe dollar cost averaging werkt, laten we een voorbeeld bekijken.

Stel dat u $1.000 wilt investeren in bedrijf XYZ. De huidige aandelenprijs is $10. U kunt al uw geld in één keer investeren of uw investering spreiden over 10 maanden, waarbij u elke maand $100 investeert.

Maand 1: De aandelenkoers daalt tot $9, dus u koopt 111 aandelen voor een totaal van $1.000.

Maand 2: De aandelenprijs stijgt naar $11dus koopt u 90 aandelen voor een totaal van $1.000.

Maand 3: De aandelenkoers daalt tot $8, dus u koopt 125 aandelen voor een totaal van $1.000.

Na drie maanden hebt u in totaal $3.000 geïnvesteerd. Uw gemiddelde kosten per aandeel zullen zijn:

$3,000/326 = $9.17

Als de aandelenkoers niet had geschommeld en gedurende de drie maanden op $10 was gebleven, zouden uw gemiddelde kosten per aandeel zijn geweest:

$3,000/300 = $10

Zoals u uit dit voorbeeld kunt opmaken, profiteert u door elke maand hetzelfde bedrag te beleggen van koersschommelingen en komt u uit op een lagere gemiddelde kostprijs per aandeel.

 

Conclusie

Dollar cost averaging is een techniek die kan worden gebruikt bij het beleggen in aandelen of beleggingsfondsen. Het basisidee is om uw investering te spreiden over een bepaalde periode, in plaats van in één keer een vast bedrag te investeren. Deze techniek kan de effecten van volatiliteit helpen verzachten, omdat u meer aandelen koopt als de prijzen laag zijn en minder aandelen als de prijzen hoog zijn.

Bij uw beslissing om al dan niet gebruik te maken van “dollar cost averaging”, moet u rekening houden met uw beleggingsdoelstellingen en tijdsbestek. Als u belegt voor de lange termijn en het volgende kunt verdragen risico, dan kan “dollar cost averaging” een goede techniek voor u zijn.

geld beleggen

Geld beleggen

Geld beleggen Heel simpel gezegd is geld beleggen een vorm van investeren. Je investeert geld met de bedoeling

Lees verder
Cursus beleggen

Cursus beleggen

Cursus beleggen Wanneer u op zoek bent naar een cursus beleggen, bent u bij het Beleggingsinstituut van André

Lees verder

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!