Bekijk al onze reviews op Trustpilot

Dividend ETF

Groei dividend en hoog dividend ETF‘s. Voor veel beleggers is het beleggen een leuke hobby. Beleggers sparen in veel gevallen voor een pensioen, deze zijn op zoek naar een alternatief voor de spaarrekening. Dit zou heel goed een ETF kunnen zijn. Middels ETF’s kunnen mensen die op zoek zijn naar een manier om het spaargeld te laten renderen op een laagdrempelige wijze beleggen.

Zo komt je pensioen steeds sneller dichterbij. Bij een discussie over vroegtijdig pensioen hoor je de termen financieel vrij en passief inkomen ongetwijfeld vallen. Hier kan dividend een belangrijke rol in spelen. Het combineren van een ETF en dividend beleggen, wat komt er bij kijken? Wat is het beste dividend ETF?

Waarom ETF?

Exchange trading funds, of trackers genoemd hanteren over het algemeen een lage instapprijs. Zo kan je een risicospreiding realiseren van een vermogend belegger, zonder dat er een grote investering gedaan hoeft te worden. Dit betekent ook dat ETF beleggen ideaal is voor een strategie waarbij periodiek bijgelegd wordt. Ook kan het een goede manier zijn om op termijn een passief inkomen te genereren. Middels ETF’s is dit mogelijk zonder te hoeven beginnen met beleggen met een groot startkapitaal.

Dividend ETF Groei dividend en hoog dividend

Waarom dividend ETF?

Er bestaan ook dividend ETF’s. Als je goed begrijpt wat dividend precies inhoudt dan weet je dat je op periodieke basis een bepaalde uitkering zal krijgen. Dit geldt ook voor ETF’s. Deze uitkering ontvang je in je portefeuille. Je moet er wel voor zorgen dat je recht hebt op dit dividend. Dit kan in de vorm van aandelen, of in de vorm van contanten. Voor de belegger die een groot vermogen wil opbouwen kan het herbeleggen van dividend ook interessant zijn. Het berekenen van dividendrendement kan belangrijk zijn in de keuze voor dividend beleggen middels trackers.

Net zoals bij aandelen zitten er bij ETF’s ook veel verschillen in het dividend en het rendement wat behaald kan worden. Logisch natuurlijk, een ETF bestaat immers uit een mandje aandelen simpel gezegd. Het is van belang om op de hoogte te zijn van een aantal aspecten om een goede strategie te bepalen. Voor dividend ETF beleggen zijn bepaalde beleggingsstrategieën aan de orde. Deze zijn erop gericht om een goede balans te vinden tussen een simpele strategie en een gezond rendement met beperkt risico.

Een ETF voor jou

Het is van belang om verschillen te kennen tussen bijvoorbeeld hoog dividend of groei dividend ETF’s. Daarnaast wil je graag weten welke ETF’s goed bij je passen, zodat je deze met een bepaalde maat van interesse kan volgen. De ETF die je gekozen hebt, hoe keert deze ETF zijn dividend uit? Het is belangrijk om te weten of je in een herbeleggend of uitkerende ETF investeert. Ook is het van belang om te bepalen of je beleggingsdoel zich goed verhoudt tot het risico dat je wil nemen. Dit heeft alles te maken met je beleggingshorizon. Als je uiteindelijk je dagelijkse kosten kan dekken met het dividend wat aan jou uitgekeerd wordt, dan ben je financieel vrij toch?

Dividend ETF strategie

Strategie bij ETF beleggen

Zoals gezegd is het belangrijkste pluspunt van een ETF dat particuliere beleggers erin kunnen investeren zonder bijzonder veel tijd kwijt te zijn. Daarnaast is het beleggen met weinig geld heel goed mogelijk middels een ETF. Om toch tot een flink vermogen te komen betekent dit wel dat er regelmatig bijgelegd dient te worden. Denk bijvoorbeeld aan een maandelijkse storting. Op deze manier spreid je de investering uit over een langere periode.

Op deze manier kan je middels kleine bedragen op termijn toch een flink portefeuille opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan het opzij zetten van 40 euro per week, of 160 euro per maand. Veel mensen kunnen dit missen, op de lange termijn leidt dit tot fantastische resultaten! Dit komt mede door het rente-op-rente effect. Dit fenomeen, ook compound interest genoemd, is bij veel beleggers bekend. Door Einstein is dit het 8e wereldwonder genoemd. Veel succesvolle beleggers, zoals Warren Buffett, hebben hier het succes aan te danken.

Een bedrag van 160 per maand is nog redelijk veel. Een goede regel om met jezelf af te spreken zou bijvoorbeeld zijn om 10% van je netto inkomen maandelijks opzij te zetten. Dit zou je vervolgens in een ETF kunnen investeren.

instagram beleggingsinstituut 40 euro per week

Afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl

Dividend ETF beleggen

Relatief weinig moeite, kennis en tijd benodigd

Een ander belangrijk pluspunt van een ETF is dat het bepaalde sector of categorie volgt. Zo kan je investeren in de grootste 500 bedrijven van Amerika. Ook kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld in de technologie sector te investeren middels een ETF. Tegenwoordig bestaan er zelfs cryptomunt ETF’s! Voor iedereen valt er wel iets passends te vinden. Je hoeft alleen voor jezelf te bepalen welke sector jij denkt dat belangrijk gaat zijn in de toekomst.

Dit is een vraag die je voor jezelf zou kunnen beantwoorden met de kennis die je opdoet bij het kijken van het 8 uur journaal. De meeste mensen hoeven hier dus weinig extra moeite in te stoppen. Daarnaast hoef je maar erg weinig verstand te hebben van beleggen. Bij deze strategie zijn de koersen niet heel interessant, je belegt namelijk voor de langere termijn. Zo zou je na een paar maanden in de min kunnen staan, zonder dat dit een probleem is. Je gaat er vanuit dat op de langere termijn de bedrijven in het mandje wat jij hebt aangeschaft zullen groeien.

Van tevoren heb je namelijk bepaald dat er in de toekomst meer vraag zal zijn naar de producten of diensten die de bedrijven in deze sector aanbieden. Dit is een passieve manier van beleggen. Het is belangrijk om het verschil tussen actief en passief beleggen te kennen. Dit betekent ook dat je een minimale hoeveelheid tijd hoeft te investeren in deze strategie. Voor de particulieren met relatief weinig tijd om te beleggen kan dit dus ideaal zijn. In het begin kost het even wat tijd om een aantal dingen uit te zoeken.

Beginnen met beleggen is altijd het lastigst. Een aantal dingen zijn handig om voor jezelf uit te zoeken. Zo varieert het oer strategie welke broker het meest geschikt is voor jou om bij te beleggen. Heb je je daar overheen gezet, dan is het moeilijkste geweest. Je legt simpelweg maandelijks een beetje bij. Alle kleine beetjes zullen uiteindelijk leiden tot een groot geheel met een realistisch rendement. Dit betekent dat je er maandelijks slechts een paar minuten van je tijd in stopt. Verder hoef je er in principe niet naar om te kijken!

Dividend ETF; herbeleggen of uitkeren?

Het beginnen aan deze strategie kost niet veel moeite, maar wel de meeste moeite. Je moet een paar dingen voor jezelf bepalen. Heb je ervoor gekozen om in dividend ETF’s te beleggen, dan is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar de wijze van uitkeren. Dit geld ook voor dividend aandelen en fondsen. Wil je nog veel groeien, dan heb je liever dat je dividend herbelegt wordt. Wil je graag de dividenden waar je recht op hebt direct ontvangen, dan heb je liever dat je dividend uitgekeerd wordt.

Dividend ETF Herbeleggen of uitkeren

Dividend herbeleggen (DRIP)

Het herbeleggen van dividend kan een ontzettend goede strategie zijn. Het dividend wordt namelijk gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe aandelen bij te kopen. Ook dit leidt dus tot een rente-op-rente effect. Dit houdt dus in dat je vermogen exponentieel toe zal nemen in plaats van lineair. Je zal namelijk dividend over je dividend ontvangen. Hier komen we het fenomeen rent eop rente dus wederom tegen. Met name bij banken wordt dit DRIP genoemd, het ‘dividend reinvestment plan’.

Dividend uitkeren

Je dividend uit laten keren is niet per definitie fout. Wellicht wil je namelijk op meerdere plekken je geld laten renderen. Dan kan je ervoor kiezen om je dividend uit te laten keren. Zo maak je geld vrij wat je kan investeren in andere beleggingsproducten, zoals een andere ETF waar je wellicht vertrouwen in hebt. Ook kan het voor een stukje vertrouwen of zekerheid zorgen. Beleggers zien de waarde van het geïnvesteerde geld namelijk alleen in grafiekvorm. Een stijgend lijntje kan veel zeggen. Het kan echter ook prettig zijn om eens een keer iets tastbaars toegevoegd te zien worden aan je portefeuille.

 

Groei dividend- versus hoog dividend aandelen

Van belang bij ETF’s?

Ben je overtuigd van de strategie om over langere termijn financieel vrij te worden middels dividend ETF’s, dan moet je een paar keuzes gaan maken. Dividend herbeleggen of dividend uit laten keren is spannend. Eerst moet je natuurlijk weten welke dividend ETF’s je graag aan zou willen schaffen.

Dividend aristocrats en dividend kings

We maken onderscheid tussen ‘dividend aristocrats’ en ‘dividend kings’. Dit is ook bij dividend aandelen het geval. Een dividend king is een dividend aandeel welke een stijgend percentage van de winstuitkering voor 50 jaar of langer uitkeert. Dividend aristocraten zijn dividend aandelen die het dividend over een periode van minimaal 10 jaar steeds hebben verhoogd.

Dit betekent dus dat deze aristocrats en kings hoogstwaarschijnlijk in de toekomst het dividend zullen blijven verhogen. In Europa dient het dividend van een aandeel minimaal 10 jaar achter elkaar verhoogd te zijn om onder de categorie dividend aristocraten te vallen. In de Verenigde Staten dient het dividend van een aandeel minimaal 25 jaar op rij gestegen te zijn om een ‘dividend aristocrat’ genoemd te worden.

Het is van groot belang om dit mee te nemen in je keuze voor een ETF. Wanneer een hoog dividend uitgekeerd wordt kan het bedrijf dit geld niet herinvesteren in de groei van het bedrijf zelf. Bij de strategie die wij passend vinden bij dividend ETF’s denken we met name aan de lange termijn. Zo wil je dus misschien liever focussen op trackers die bedrijven volgen die een groeiend dividend uitkeren, of juist een lager dividend om daarmee de groei van het bedrijf te waarborgen.

Dividend ETF Kings amp aristocrats

De beste groeidividend ETF’s

Dan nu het moment waar je waarschijnlijk al een tijdje naar uitkijkt. Dit zijn drie groeidividend ETF’s die erg populair zijn tegenwoordig. Dit zijn niet de beste dividend ETF’s die er zijn, deze bestaan namelijk niet. Een beste ETF is een ETF die goed bij de belegger past, dit verschilt dus per persoon. De volgende ETF’s zijn met name afkomstig uit de VS. Door nieuwe regelgeving kunnen Europeanen niet in alle trackers uit de VS investeren. De onderstaande ETF’s zijn echter voor alle Europeanen toegankelijk.

  • SPDR S&P dividend ETF (SDY). Dit is een ETF afkomstig uit de VS. De Europese variant luidt als volgt: SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (IE00B6YX5D40). Het is een gigantische ETF die aandelen volgt afkomstig uit de S&P 1500 composite. De aandelen die door deze tracker gevolgd worden zijn allemaal dividend aristocrats. Deze bedrijven hebben het dividend namelijk voor minimaal 20 jaar verhoogd. Het dividendrendement ligt net onder de 2%. Een belangrijke speler welke je in dit mandje kan vinden is AT&T.
  • SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (IE00B5M1WJ87). Dit is een ETF welke niet afkomstig is uit de VS. De naam zegt het al, dit is een Europese ETF. Het wordt de S&P 350 Europe Dividend Aristocrats ETF genoemd. Aandelen die gevolgd worden door deze tracker hebben het dividend verhoogd voor minimaal de afgelopen 10 jaar. Het dividendrendement bij deze ETF ligt net boven de 3%. In dit mandje zijn ook een aantal belangrijke spelers te vinden, waaronder UPM-Kymmene.
  • SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF (IE00B9CQXS71). Van de dividend aristocrats ETF’s is dit een globale variant. Er zitten een aantal voor Nederlanders bekende bedrijven in dit mandje. De aandelen die door deze ETF gevolgd worden hebben het dividend minimaal 10 jaar achter elkaar verhoogd. Vergeleken met de bovenstaande twee ETF’s is deze tracker de kleinste speler qua totale grootte. Toch ligt het dividendrendement op ruim 3.3%, het hoogst van deze voorbeelden. Een belangrijke en vooral bekende speler in dit mandje is H&M. Ook AT&T wordt meegenomen door deze tracker.

De beste hoog dividend ETF’s

Een hoog dividend ETF volgt aandelen welke een hoog dividend uitkeren. Dit betekent niet per definitie dat dit goede aandelen zijn. Dividend kunnen namelijk ook dalen of zelfs helemaal niet uitgekeerd worden. De genoemde ETF’s volgen echter bedrijven die over het algemeen als vertrouwelijk gezien worden.

  • iShares Emerging Markets Dividend ETF (IE00B652H904). Deze tracker volgt dividend aandelen van bedrijven in de opkomende markten. De kosten van deze ETF zijn hoog, echter staan de opkomende markten natuurlijk bekend om de potentie. Dit zou dus een extra rendement kunnen betekenen voor de lange termijn. Het dividendrendement staat op ongeveer 5.5%. Bekende spelers in dit mandje zijn afkomstig uit verschillende opkomende markten.
  • Deka EURO iSTOXX ex Fin. ETF (DE000ETFL482). Dit is een ETF welke écht focust op hoge dividendaandelen. Zo volgt deze tracker 50 aandelen in de eurozone met het hoogste dividend, exclusief de financiële sector. Deze ETF is relatief voordelig. Daarnaast levert het een dividendrendement van bijna 7% op. Dat financiële instellingen niet mee worden genomen in deze ETF kan als voor- en nadeel gezien worden.
  • iShares MSCI USA Dividend IQ ETF (IE00BKM4H312). Door meerdere instanties wordt dit hoog dividend ETF gezien als de beste. Deze tracker volgt uitsluitend Amerikaanse aandelen. Deze ETF heeft de markt in Amerika dubbel en dwars verslagen en volgt stabiele aandelen. De dividenden die uitgekeerd worden door deze bedrijven zijn over het algemeen van hoge kwaliteit. Het dividendrendement bedraagt op het moment ongeveer 2.5%.

 

Stock dividend-, cash dividend aandelen en keuzedividend

Wat wil je, en is dit van toepassing bij een ETF?

Bij het formuleren van een belegginsstrategie in combinatie met dividendaandelen is het van belang om de begrippen stock dividend, cash dividend en keuze dividend mee te nemen. Dit gaat namelijk over de uitkering van het dividend. De verschillende vormen van uitkeren kunnen een gigantisch effect hebben op de rendementen die je zal behalen. Zo kan er bij het herbeleggen van dividend veel winst behaald worden middels het rente op rente principe.

Bij de verschillende vormen van uitkeren komen wellicht meer of minder kosten kijken. Kortom, belangrijk om te analyseren. Ook bij het investeren in een dividend ETF.

Wat is dividend? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zijn deze, en meer begrippen van groot belang om te kennen. Men gaat er snel vanuit kennis te hebben over bepaalde onderwerpen. Zo lijkt dividend een algemeen bekend begrip, echter komt er toch veel meer bij kijken dan de meeste mensen denken. Om deze reden is het ontzettend belangrijk om jezelf te scholen als particulier belegger. Op deze manier ben je niet aan het gokken met je spaargeld.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Stop met sparen start met beleggen - Tom Brouwers
Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website