Dividend aandelen, ETF’s en fondsen

Dividend aandelen, ETF’s en fondsen. Hoe werkt dividend beleggen als strategie? Als je goed weet wat dividend precies inhoudt kan je overwegen om dividend aandelen of ETF’s mee te nemen in je portefeuille. Je kan er ook voor kiezen om te beleggen middels een fonds. Bepalen of je wil beleggen in o.a. dividend aandelen heeft te maken met je strategie.

Dividend Aandelen, ETF's & fondsen

Dividend aandelen, hoe werken ze?

Dividend beleggen kan op een aantal manieren. Graag lichten we toe dat er dividend gegenereerd  kan worden middels aandelen, fondsen en ETF’s. Dit zijn verschillende manieren waar de diverse beleggingsstrategieën op toegepast kunnen worden. Als we het hebben over aandelen dan kunnen er twee strategieën onderscheiden worden. Zo bestaat er een dividendgroei strategie en een hoog dividend strategie.

  • Dividendgroei strategie. Bij deze strategie voor dividend beleggen wordt een duidelijke focus gelegd op dividendverhogingen vanuit het bedrijf. Er zijn een aantal aandelen waarvan de winstuitkering voor de aandeelhouders gedurende de historie van het aandeel zijn blijven stijgen. Dit worden ‘dividend aristocrats’ genoemd. Deze dividend aristocraten staan dus tot op zekere hoogte garant voor een verhoging van de winstuitkering. Aan de andere kant ligt de waardering voor deze groei dividend aandelen vaak vrij hoog.
  • Hoog dividend strategie. Het klinkt verwarrend, maar de hoog dividend strategie word  t gehanteerd met een focus op hoge dividend aandelen. Deze aandelen bieden dus een hoge winstuitkering, terwijl de aandelen bij de voorgaande strategie een stijgende winstuitkering bieden. Hoog dividend aandelen zorgen ervoor dat de belegger vrij snel een deel van de inleg terug krijgt. Dit stelt de investeerder in staat om dit deel van de inleg op andere plekken te laten renderen. Aan de andere kant gaat het uitkeren van een groot deel van de winst ten koste van de groei van het bedrijf.

Dividend en passief beleggen ETF's & Fondsen

Voor welk type belegger zijn dividend aandelen geschikt?

Passieve of actieve strategie?

Er bestaat een duidelijk verschil tussen actief beleggen en passief beleggen. De verschillen tussen actief en passief beleggen zijn ook van groot belang bij het overwegen van dividend beleggen als strategie. Veel beleggers werken graag aan hun financiële vrijheid. Deze term is flexibel, echter zijn de meeste mensen het eens over de manier waarop dit uiteindelijk er in de praktijk uitziet. Dit is namelijk middels een passief inkomen.

Passief inkomen en dividend, vaak wordt dit samen in één zin gezegd. Actief beleggen en dividend, een stuk minder vaak. Voor actieve beleggers kan dividend ook interessant zijn. Dit is echter meestal niet het geval. Dividenden zijn ervoor bedoeld dat beleggers iets tastbaars terug krijgen zonder acties ervoor te hoeven ondernemen. Het is een soort extra voor de passieve belegger. Hier betaald de passieve belegger dan ook een bepaalde prijs voor, een prijs die voor actieve beleggers meestal niet interessant is om te betalen. Toch is actief beleggen in combinatie met winstuitkeringen wel mogelijk, het wordt ook vaak toegepast. Hoe actief beleggen in combinatie met dividend aandelen in zijn werk gaat wordt aan het eind van dit artikel kort toegelicht.

Dividend fonds

Voor de passieve belegger is dividend beleggen als strategie dus in veel gevallen interessant. In ieder geval een stuk interessanter dan voor de actieve belegger, over het algemeen. Deze passieve investeerders beleggen over het algemeen met een passieve houding omdat ze niet beschikken over veel tijd om te beleggen. Ze beleggen bijvoorbeeld als hobby, of simpelweg als een rendabel alternatief voor sparen. Bepalen wat geschikt is voor jou hangt ook af van je beleggingshorizon.

Deze beleggers die hebben dus meestal geen trek om aandelen uit te zoeken die geschikt zijn. Dan belanden ze al gauw bij een fonds. Dividend beleggen in combinatie met fondsen is ook mogelijk. Dergelijke fondsen worden beheerd door een team van professionele analisten. Zo laat je dus je geld beleggen in dividend aandelen door beleggers die hier een full time baan in hebben. Deze getrainde beleggers zijn er dus actief mee bezig. Hier betaal je uiteraard wel een bepaalde prijs voor.

Dividend ETF

Voor de passieve belegger is dividend beleggen als strategie ook interessant wanneer er sprake is van een kleine investering. Een laagdrempelige beleggingsstrategie gaat vaak goed gepaard met trackers. Deze ETF’s of trackers kunnen interessant zijn wanneer je wil beleggen met weinig geld. Je kan namelijk voor een laag startbedrag een ETF kopen. Dit is een soort mandje met een grote hoeveelheid goedlopende bedrijven in bijvoorbeeld een bepaalde sector. Op deze manier krijg je dus een risicospreiding van een vermogend belegger, terwijl je eigenlijk maar heel weinig hoeft in te leggen om mee te doen. Dit is dus zeer geschikt als je net gaat beginnen met beleggen.

Omdat ETF’s dus uit heel veel bedrijven bestaan volgen ze dus een bepaalde sector. Deze prestaties van deze sector, bijvoorbeeld de Tech sector, worden zo goed mogelijk gevolgd. Het is een passieve manier van beleggen. Dit betekent dus ook dat er minder kosten in rekening worden gebracht voor de particuliere belegger. Dividend beleggen in combinatie met ETF’s houdt in dat er een ETF wordt gekozen welke uitsluitend winst uitkerende bedrijven volgt. De lage kosten zijn het meest belangrijk bij deze strategie. Ook de lage drempel is erg fijn voor mensen die willen beleggen met weinig geld.

Instagram Beleggingsinstituut

Afbeelding afkomstig van Instagram: Beleggingsinstituut.nl

Herbeleggen dividend aandelen, ETF’s en fondsen

Wanneer je een dividend strategie hanteert ontvang je een winstuitkering. Is er sprake van cashdividend, dan krijg je dit dus als cash in je portefeuille gestort. Omdat veel dividendbeleggers een passieve houding hanteren, staat dit geld in veel gevallen gedurende een bepaalde periode niks te doen. Dit geld rendeert dan niet. Als belegger weet je hoe zonde dit is, de reden dat je belegt is immers om je spaargeld meer waard te laten worden.

  • Dividend aandelen

Het herbeleggen van dividend bij aandelen is daarom voor veel van deze beleggers erg interessant. Dit creëert namelijk een rente op rente effect, door Einstein het 8e wereldwonder genoemd. Dit herbeleggen kost op deze manier wel transactiekosten. Verstandig is het daarom om na te denken over automatisch herbeleggen wanneer je het ontvangen dividend ten alle tijden herbelegt. Het is hierbij belangrijk om het begrip stockdividend te kennen. Bekend zijn met dit begrip kan namelijk een hoop kosten besparen, zoals dividendbelastingen.

  • Dividend fondsen

Het herbeleggen van dividend bij een fonds kan op twee manieren werken. Zo spreken we over een herbeleggend fonds en een uitkerend fonds. Een herbeleggend fonds spaart kosten door de dividenden direct te herinvesteren in het fonds. Op deze manier groeit de waarde van het fonds, en gaat een deelnemer van het fonds er dus indirect ook op vooruit.

  • Dividend ETF of trackers

Bij dergelijke trackers komt het vaak voor dat dit dividend terug wordt geïnvesteerd in het bedrijf. Hier zal de belegger dus indirect op vooruit gaan, dit is met name geschikt voor de langere termijn. Dit is echter niet altijd het geval, er bestaan ook dividend uitkerende ETF’s. De houders van de tracker krijgt dan het dividend uitgekeerd.

Dividend en actief beleggen Aandelen & Opties

Actief beleggen in dividend aandelen

Als we het hebben over actief beleggen in dividend aandelen, dan praten we niet over traden. Daytraders zullen niet snel naar dividend kijken. Beleggen met dividenduitkering in combinatie met een actieve houding betekent niet dat er veel transacties plaatsvinden. Het betekent dat de belegger nauwlettend in de gaten houdt hoe het dividend zich ontwikkeld en hoe de koers zich hier naar verhoudt. Voor deze manier van beleggen is het erg belangrijk om het juiste platform te gebruiken.

Deze actieve belegger kan bijvoorbeeld beslissen om te verkopen wanneer een bedrijf iets minder goed draait. Een bedrijf is namelijk nooit verplicht om dividend uit te keren. Dividenden kunnen veranderen, om deze reden kan het zeer verstandig zijn om hier met een actief oog naar te kijken. Wat dit aspect betreft zijn producten zoals obligaties dus veiliger dan dividend aandelen. Bij obligaties is er namelijk sprake van een verplichting van het uitkeren van een afgesproken percentage.

Actief beleggen in dividend aandelen met opties

Bij dividend beleggen denk je waarschijnlijk niet direct aan opties. Toch kunnen opties ook bij een dividend strategie goed gebruikt worden. Dit is vrij ingewikkeld, en met name geschikt voor actieve beleggers. Er is een bepaalde mate van training belangrijk om dergelijke beleggingsstrategieën succesvol uit te voeren. De essentie valt echter vrij eenvoudig toe te lichten.

Op het moment dat een aandeel ex dividend gaat daalt de prijs van het aandeel met het dividendbedrag. Dit komt simpelweg omdat de activa minder zijn geworden; dit is uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het negatieve effect zorgt voor een daling van de callprijs en een stijging van de putprijs. Ook is dit de reden dat Amerikaanse callopties die (deep) in the money zijn, soms worden uitgeoefend vlak voor de ex dividend datum. Op deze manier krijgt de houder van de calloptie de aandelen in bezit en zal hij het recht hebben op het uit te keren dividend.

Ondanks dat dit principe redelijk logisch en eenvoudig klinkt, is het in de praktijk een stuk lastiger. Voordat je gaat anticiperen op bovenstaande principes, is scholing van enorm belang om geen geld te verliezen.

Inhoudsopgave

Stop met sparen start 
met beleggen

Gratis Beginners Cursus
t.w.v. € 99,-
Beginnen met beleggen

Bekijk ook onze andere blogs!

Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen
met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!

Cookies

Het Beleggingsinstituut gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Google om socialmedia-integratie op onze websites mogelijk te maken. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy- en cookieverklaring.

Cookie melding website