Waarom China de grootste goud consument van de wereld is
Goud heeft al een lange tijd een diepe culturele betekenis in China. China is zowel de grootste goudproducent als de grootste goudconsument. De vraag naar het edelmetaal lijkt te blijven stijgen, dit komt door een combinatie van toenemende welvaartniveaus, wereldwijde economische onzekerheid en veranderend beleid van centrale banken.
Goud momentum
Er zijn meestal vier belangrijke factoren die de goudvraag bepalen in elke markt: sieradenaankopen, industrieel gebruik, aankopen door centrale banken en Retail investeringen. Dit geldt ook voor de Chinese markt.
Sieradenaankopen
Goud komt veel voor in traditionele vieringen in China, daarnaast is het ook een veel voorkomend geschenk bij geboortes en bruiloften. Siergoud wordt veel verkocht tijdens het Chinese nieuwjaar en tijdens de gouden week in oktober. Toen de verkoop van gouden sieraden statisch was of op veel markten daalden, stegen de verkopen in China met 3%, wat overeenkomt met 30,7% van het wereldtotaal. De groeiende rijkdom van de middenklasse in China zal naar verwachting deze trend in de toekomst blijven ondersteunen.
Industrieel gebruik
China is ook een belangrijke goudconsument op gebied van industrieel gebruik, met name voor hoogwaardige consumentenelektronica, elektrische auto’s, LED’s en printplaten. De huidige spanning tussen China en de VS hebben echter bijgedragen aan de afnemende vraag op dit gebied, omdat een deel van de industriële productie uit China is verschoven. De LED-sector bijzonder zwaar getroffen, met tarieven die zijn opgelegd aan meer dan 30 verlichtingstoepassingen. WGC-cijfers tonen aan dat het verbruik van goud voor industriële doeleinden in het vierde kwartaal van 2018 jaar op jaar met 9,6% daalde in China.
Aankopen door centrale banken
Terwijl de industriële vraag naar goud afneemt, nemen de aankopen door de Chinese centrale bank toe, waarbij de People’s Bank of China (PBoC) haar goudreserves in december 2018 voor het eerst sinds oktober 2016 verhoogde. In december kocht ze 351.000 ounce van het gele metaal, gevolgd door nog eens 1,16 miljoen ounces in het eerste kwartaal van 2019, volgende de WGC. De PBoC had eind 2018 slechts 2,4% van zijn 3,1 miljard dollar aan valuta reserves in goud. Sommigen speculeren dat het ernaar kan streven de reserves te vergroten om meer te lijken op niveaus die door andere centrale banken worden aangehouden. De Amerikaanse Federal Reserve bezit bijvoorbeeld 74 procent van zijn reserves in goud, terwijl de Duitse Bundesbank 70 procent bezit. Als de PBoC in dit tempo goud blijft kopen, kan het in 2019 de grootste goud koper van de centralen bank ter wereld worden.
Retail investeringen
Een andere grote bron van vraag naar goud in China komt van investeerders. WGC grafieken tonen aan dat particuliere beleggers in 2018 10,7 miljoen ons aan goudstaven en muntstukken hebben gekocht als gevolg van de vertragende economie, verzwakking van de renminbi (RMB), volatiliteit op de aandelenmarkt en de aanhoudende handelsproblemen tussen de VS en China. Aangezien de wereldwijde economische onzekerheid voortduurt, lijkt deze trend zich in 2019 voort te zetten.
Een veilige asset?
Naast de 4 bovenstaande factoren blijft goud een belangrijke rol spelen als een investering in een veilige haven in een veranderende economische omgeving. De goudprijs bereiken eind maart 2019 een hoogtepunt van 4 weken van $1.319,55 / oz, gedreven door bezorgdheid over een wereldwijde economische vertraging, toen de Amerikaanse economie tekenen van hapering vertoonde.
Economische onzekerheid als gevolg van een aantal factoren, waaronder Brexit, de spanningen tussen de VS en China en de vertragende wereldwijde groei, leidt ook tot volatiliteit op de aandelenmarkt. Goud heeft van oudsher een lage en soms negatieve correlatie met andere belegging categorieën, waaronder het aantrekkelijker wordt in het huidige klimaat. Het metaal is ook aantrekkelijk als valuta hegde. De RMB heeft sinds juni 2007 een derde van zijn waarde verloren aan goud. Als de sterkte van de Amerikaanse dollar daalt op basis van lagere renteverwachtingen, zal de RMB deze lager volgen vanwege de valuta koppeling, waardoor de aantrekkingskracht van goud nog groter wordt.
Goud futures
Een andere optie voor beleggers die blootstelling aan goud willen, is beleggen in gouden futures. Goud futures bieden dezelfde voordelen als fysiek goud in termen van portefeuillespreiding, zonder dat investeerders het metaal in ontvangst moeten nemen of de kosten van opslag moeten dragen. Ze stellen beleggers ook in staat zich in te dekken tegen toekomstige prijsvolatiliteit, omdat de goudprijs zeer gevoelig kan zijn voor politieke en economische gebeurtenissen.
De goud futuremarkt is doorgaans meer liquide dan de fysieke goudmarkt. Zo werd in 2018 een totaal van 9,28 miljard genoteerde ounces van COMEX Gold-futures en –opties verhandeld, 12 procent meer dan in 2017, met het equivalent van bijna 37 miljoen ‘ounces’ die dagelijks worden verhandeld.
Er is ook flexibiliteit in de contractgroottes voor beleggers die goud futures verhandelen, beginnend bij slechts 10 ons, helemaal tot 100 ons, waardoor beleggers de contracten kunnen afstemmen op hun risicobeheerprogramma’s. Bij CME Group, met een volume van onze Gold-futures en -opties voor meer dan een derde van het totale wereldwijde verhandelde volume tijdens de Aziatische handelsuren (8: 00-20: 00 uur), kunnen beleggers ook verzekerd zijn van de diepe liquiditeit van hun contracten. als het gaat om het beheren van risico’s tijdens hun handelsdag.
Het Beleggingsinstituut leert beleggers gezond rendement maken met beperkt risico. Dit doen wij via ons online coachingsprogramma en met behulp van persoonlijke trainingen. Bekijk nu ons aanbod hier.