Je kunt geen krant openslaan of het gaat erover; De inflatie die momenteel zeer hoog is. Al een tijdje was dit het geval aan de overzijde van de oceaan (in de VS), maar het is nu toch ook echt overgewaaid naar ons land.
Hiermee lijkt sparen nóg onvoordeliger te worden. We zeggen hier nadrukkelijk ‘nog’, omdat sparen al niet echt rendabel was gezien de lage (soms zelfs boete!) rentes. Maar blijft het voor jou abstract, al die berichten over rentes en inflatie? Wij leggen uit wat het daadwerkelijk betekent.
Inflatie voor dummies
Om uit te kunnen leggen wat inflatie voor jou tot gevolg heeft, is het goed eerst stil te staan bij het begrip zelf. Er leven namelijk nogal wat vragen waar het gaat om inflatie. Kortgezegd komt het erop neer dat er inflatie ontstaat, wanneer er een algemene prijsstijging van goederen en diensten is.
Hier zeggen we nadrukkelijk algemeen, het gaat dus niet om één product. Of dit het geval is, wordt door overheden en de daardoor ingestelde centrale banken vastgesteld.
Wanneer de prijzen stijgen, kun jij dus met één euro minder kopen dan dat voorheen het geval was. Kortom, de munt wordt minder waard.
Inflatie versus spaargeld
Je voelt hem wellicht al aankomen, maar wat gebeurt er als je dus een langere tijd spaargeld hebt en de inflatie neemt toe? Dan neemt de mogelijkheid om er hetzelfde van te kopen af.
Nog steeds abstract? Een voorbeeld: op 1 januari 2020 kost een brood 50 cent. Datzelfde brood kost op 1 januari 2022 60 cent. Je had 300 euro spaargeld in 2020 wat je in 2022 nog steeds hebt. In 2020 had je daar 600 broden voor kunnen kopen, in 2022 nog maar 500.
Simpelweg omdat je geld minder waard is geworden doordat de prijzen zijn gestegen.
Wat te doen?
Blijven sparen? Je geld opmaken? Investeren? Inflatie is iets heel normaals, maar wanneer het heel hoog is maakt het vele mensen onrustig. Bij een normale inflatie vindt er bij spaargeld vaak wel een correctie plaats, doordat je rente van de bank ontvangt.
Maar in de huidige situatie is de rente op spaargeld zeer laag, in sommige gevallen moet je zelfs boeterente betalen. Dan gaat het verlies van waarde van je spaargeld dubbelop. Dit is helemáál het geval wanneer je het langere tijd laat staan.
Nog niet overtuigd?
Mocht je nog steeds denken ‘ik wacht deze storm wel even af’? Dan gaan we je toch nog een voorbeeldje laten zien. Stel je hebt nu 10.000 euro gespaard en de jaarlijkse inflatie is 2% (wat helemaal niet gek is) dan is je 10.000 euro in 2032 nog maar 820,35 euro waard. Kortom, er is actie nodig.
Investeren kun je leren
Hopelijk heb jij inmiddels ook de conclusie getrokken dat stilzitten eigenlijk geen optie meer is. Wanneer jij druk aan het sparen bent voor je oude dag, dan wil je natuurlijk niet aan het einde van de rit bedrogen uitkomen. Investeren klinkt voor veel mensen nog eng en als een ver-van-hun-bed-show.
Toch is het dé oplossing om die inflatie te tackelen. Wanneer het rendement op jouw investering hoger is dan de inflatie, weet je zeker dat je spaargeld in ieder geval (een beetje) groeit. Wat goede investeringen zijn met minimale risico’s? Daar helpen wij je graag mee op weg!
Kleine hint; Beleg je geld goed en dan heb jij op je oude dag een dubbele belegde boterham!