Wat is een CFD?

Een veel gebruikt derivaat voor handelaren is de CFD. CFD staat voor Contract For Difference. Bij dit product spreken twee partijen met elkaar af om het waardeverschil van een onderliggende waarde te compenseren.

Een trader kan zowel long als short met een CFD. Bij een long posities wordt hij gecompenseerd als de onderliggende waarde stijgt en moet hij compenseren als de onderliggende waarde daalt. Bij een shortpositie is het precies andersom.

Met een CFD wordt geen van beide partijen daadwerkelijk eigenaar van de onderliggende waarde, men doet alleen alsof men de eigenaar is door prijsveranderingen te compenseren. Het lijkt wat dat betreft wel op een future, met als groot verschil dat een CFD geen einddatum heeft. De handelaar kan de positie dus op ieder moment ontbinden als hij verwacht dat er geen verdere winst te behalen valt, of omdat het verlies te ver is opgelopen.

Handelen in CFD’s

Handelen in CFD’s vindt doorgaans plaats via een broker. Doordat CFD’s relatief goedkoop zijn, kan met een klein kapitaal een groot rendement behaalt worden. Daarom zijn CFD’s uitermate geschikt voor traders, vanwege het potentieel van rendement op korte termijn. Bij aandelen kan het maanden of zelfs jaren duren, voordat er een goed rendement behaald wordt. Daar kan een (day)trader natuurlijk niet op wachten. Daarnaast kan met CFD’s ook goed het risico dat men wil lopen goed gemanaged worden.

De reden dat CFD’s goedkoop zijn is omdat er slechts een ‘margin’ aangehouden hoeft te worden. De margin is een bedrag dat een trader vrij beschikbaar moet hebben om eventuele verliezen op te vangen. De margin is vaak vele malen lager dan de prijs van de onderliggende waarde tot wel 1/50 van de onderliggende waarde.

Stel dat een handelaar een CFD afsluit voor 100 aandelen ING. ING doet €12,- en de margin is 1/50 per aandeel. Dan betekent dit dat de handelaar slechts €0,24 per aandeel aan margin hoeft te hebben, wat neerkomt op €24,- in plaats van €1.200, maar het volledige verschil wordt wel vergoed. Dus in het geval van een longpositie zal de handelaar €1 ontvangen als het aandeel ING met €1 stijgt, dat is ruim vier keer de inleg per aandeel. Dit fenomeen heet hefboomeffect of in het Engels: leverage.

CFD

2017-03-09T16:18:28+00:00