Beleggers kunnen beleggen in individuele financiële producten, zoals een aandeel, een obligatie of een optie. Een belegger kan er ook voor kiezen om een beleggingsfonds aan te kopen, maar wat zijn beleggingsfondsen?
Ten eerste moeten beleggingsfondsen niet verward worden AEX-fondsen. Een beleggingsfonds beheert het geld van beleggers en beleggen dat binnen een zogenaamd mandaat. Het mandaat is het beleggingsbeleid dat de fondsen hebben. Fondsen geven participaties uit die een belegger kan kopen en op die manier mee doet in het beleggingsfonds.
In de basis bestaan er twee soorten fondsen, fondsen die beursgenoteerd zijn en fondsen die niet-beursgenoteerd zijn. Beursgenoteerde beleggingsfondsen zijn via de beurs aan te kopen en er worden koersen afgegeven voor deze beleggingsfondsen. Niet-beursgenoteerde fondsen zijn alleen OTC (Over-the-counter) aan te schaffen bij het betreffende fonds zelf.
Open-end en closed-end
Een beleggingsfonds kan zowel open-end als closed-end zijn. Open-end beleggingsfondsen kunnen voortdurend participaties aanmaken, dit in tegenstelling tot closed-end, waarbij het aantal participaties vastligt.
Tevens kan een fonds gericht zijn inkomen genereren, andere zijn gericht op groei. Beleggingsfondsen gericht op inkomen zullen inkomsten via bijvoorbeeld dividend en coupon uitkeren aan de participanten. Beleggingsfondsen die gericht zijn op groei beleggen meestal in financiële producten waarmee met name rendement behaald wordt door koerswinst. Eventueel dividend en coupon of andere vorm van inkomsten zal vaak worden herbelegd in plaats van uitgekeerd.
De koers van het fonds hangt af van de gehele waarde van het beleggingsfonds en het aantal uitstaande participaties. De koers van een beleggingsfonds wordt Net Asset Value genoemd (NAV).
Beleggingsfondsen beleggen het geld van de participanten volgens een bepaald mandaat. Dit mandaat gaat over het type product waarin belegd wordt, bijvoorbeeld aandelen, of obligaties. Ook is het mogelijk dat er een combinatie van producten gebruikt wordt. Ook staat erin omschreven in wat voor type aandelen of obligaties belegd wordt. Omdat er veel soorten financiële producten zijn er ook veel soorten beleggingsfondsen die allemaal net even anders zijn.
Actief en passief
Het beleggen kan volgens een actieve manier of via een passieve manier beleggen. Als er aan selectie wordt gedaan en als er constant aanpassingen gedaan kunnen worden, worden dit actieve beleggingsfondsen genoemd. Het grote voordeel van actieve fondsen is dat zij vrij flexibel zijn en hun posities kunnen omzetten. Fondsen met een passief beleggingsbeleid doen niet aan selectie en volgen zogezegd ‘de markt’. Het grote voordeel van een passieve strategie is dat de kosten een stuk lager liggen, dan bij actief beheerde fondsen.
Het rendement van fondsen wordt vaak gemeten aan de hand van een benchmark. De benchmark is vaak een index en het fonds kiest dan vaak index van de markt waarin zij actief zijn. Een beleggingsfonds dat zich bijvoorbeeld specialiseert in aan de Amsterdamse beurs verhandelde aandelen, zal de AEX kiezen als benchmark.
Als een fonds het beter doet dan de benchmark spreekt men van over-performance. Bij een beleggingsfonds dat het minder doet dan de benchmark, spreekt men van under-performance. Een aantal veel gebruikte benchmarks zijn de MSCI World Index, S&P500 en de EuroStoxx 50.