Vermogensbeheer, oftewel asset management, is een dienst die particulieren en gezinnen helpt bij het managen van hun vermogen. Dit kan het investeren/beleggen van geld, estate planning en meer omvatten. Vermogensbeheer kan een zeer behulpzame dienst zijn voor wie zijn financiën op orde wil hebben.
Voor veel mensen kan het beheren van hun vermogen een ontmoedigende taak zijn. Er zijn veel belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden en het kan gemakkelijk zijn om fouten te maken die op den duur ernstige gevolgen kunnen hebben. Dat is waar vermogensbeheer om de hoek komt kijken.
Wat is vermogensbeheer?
Vermogensbeheer is een dienst die particulieren en gezinnen helpt bij het managen van hun vermogen. Dit kan het investeren van geld, estate planning en meer omvatten. Het is een zeer behulpzame dienst voor wie zijn financiën op orde wil hebben. Voor veel mensen kan het managen van hun eigen vermogen een ontmoedigende taak zijn. Vooral voor mensen die veel werken. Vaak hebben ze geen tijden en/of zin om buiten werk om nog erg actief bezig te zijn met het beheren van alles assets die hij of zij bezit.
Bij vermogensbeheer wordt er samengewerkt met een professionele vermogensbeheerder. Vaak zijn het grotere organisaties die dit doen. Binnen de organisatie wordt er meestal één professionele beheerder aangesteld voor het managen van je portfolio. Deze persoon is ervaren in het beoordelen van verschillende investeringen, risico’s en mogelijkheden. Hij of zij kan u helpen bij het maken van de juiste beslissingen, wat ervoor kan zorgen dat u minder risico loopt en meer rendement behaalt dan wanneer u alles zelf doet. Vaak is er hierdoor geen omkijken meer naar het asset management. Het is een vrij veilige manier voor het opbouwen van een gezonde beleggingsportefeuille.
Waarom is vermogensbeheer belangrijk?
Vermogensbeheer is belangrijk omdat het helpt bij het managen van financiële risico’s en het maximaliseren van rendementen. Bovendien kan het ervoor zorgen dat uw geld op de juiste plekken wordt aangewend, waardoor u meer controle krijgt over uw financiën. Door te investeren in vermogensbeheer, fondsen of trustrekeningen kunt u risico’s spreiden en blootstelling aan markten minimaliseren. Dit kan er weer voor zorgen dat rendementen hoger liggen dan wanneer u alleen belegt. Op deze manier wordt veiliger een beleggingsportefeuille opgebouwd.
Wat ook fijn is, is dat bij vermogensbeheer de zorgen uit hand worden genomen. En misschien nog wel het belangrijkste, de beheerder is zeer ervaren en professioneel opgeleid om dit werk uit kunnen voeren. Het is natuurlijk helemaal niet raar dat bij het accumuleren van uw vermogen er geen kennis en ervaring nodig is geweest voor asset management. U bent lang niet de enige en daarom is het mogelijk interessant voor u om dit te laten doen door een professional die wel deze kennis en ervaring heeft. Deze kan u helpen en de juiste begeleiding bieden.
Hoeveel kost vermogensbeheer?
Vermogensbeheer kan erg duur zijn. De prijs ligt namelijk vaak tussen de 0,5% en de 2% van het vermogen per jaar. Sommige partijen rekenen een vaste prijs per maand of per kwartaal, terwijl andere partijen een percentage van het vermogen rekenen. Het is dus belangrijk om goed te vergelijken voordat u een vermogensbeheerder kiest. Dit kan ook te maken hebben met de hoeveelheid aandacht en begeleidingde een partij aanbiedt.
Wat verwacht de vermogensbeheerder van mij?
Wat een vermogensbeheerder van u verwacht, hangt af van het soort vermogen dat u heeft en de partij die u kiest. Sommige partijen zullen bijvoorbeeld verwachten dat u een bepaald bedrag investeert of dat u minimaal een bepaalde tijd met hen blijft werken. Andere partijen hanteren geen minimale investering of looptijd en verwachten gewoon dat u een percentage van het vermogen aan hen betaalt. Het is dus belangrijk om goed na te denken over wat het precies inhoudt en of het iets is waar u naar op zoek bent voordat u een vermogensbeheerder kiest.
Een beleggingsprofiel kiezen
Bij het kiezen van een vermogensbeheerder is het belangrijk om te bedenken wat voor beleggingsprofiel u wilt. Beleggen en investeren brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee. Ook bied het nooit garantie voor de toekomst. Daarom is het belangrijk om een goede overweging te maken over uw beleggingsprofiel. Wilt u conservatiever zijn en beleggen in activa met een laag risico, of vindt u het prettig om meer risico te nemen om mogelijk een hoger rendement te behalen?
Vermogensbeheerders bieden een breed scala aan beleggingsopties, dus het is belangrijk om er een te vinden die voor u werkt. Het kan namelijk zo zijn dat een risicoprofiel met veel risico niet werkt voor u, omdat u maar maximaal 10% risico wilt lopen. Kies daarom een risicoprofiel dat in lijn ligt met de situatie waar u zich persoonlijk en actueel in bevindt. Iedereen zijn situatie is namelijk anders.
Hoeveel rendement maakt een vermogensbeheerder?
Een vermogensbeheerder kan op veel manieren rendement behalen voor zijn klanten. Zo kan hij ervoor zorgen dat activa veilig beheerd worden en daarnaast ook belastingvoordelen genieten. Daarnaast is er de mogelijkheid om advies in te winnen over hoe uw vermogen beter besteed kan worden. Ook kan vermogensbeheer ervoor zorgen dat uw inkomen stabiel is, omdat het risico op verliezen gereduceerd wordt.
Het gemiddelde rendement van vermogensbeheerders ligt tussen de 3% en 7%. Dit ligt echter erg aan het soort belegging dat gedaan wordt en het risico dat hiermee gelopen wordt. Andere producten bieden verschillende kansen en risico’s. Sommige vermogensbeheerders zullen bijvoorbeeld investeren in aandelen die erg volatiel zijn. Dit kan leiden tot hoge rendementen, maar er is ook een verhoogd risico op verlies.
Andere vermogensbeheerders investeren liever in minder volatiele activa, waardoor het rendement lager ligt, maar het risico ook verlaagd wordt.
Het is dus belangrijk om te kijken naar het soort vermogen dat u heeft en de risico’s die u bereid bent te nemen voordat u een partij kiest. Op die manier weet u zeker dat u een partij uitkiest die bij u past.
Wat is het verschil tussen een vermogensbeheerder en een beleggingsfonds?
Een vermogensbeheerder is iemand die individuen en gezinnen helpt bij het managen van hun vermogen, terwijl een investeringsfonds een soort financieel construct is waarmee mensen geld kunnen beleggen in verschillende activa. Vermogensbeheerders werken meestal met een set richtlijnen van de klant, terwijl beleggingsfondsen worden beheerd door een fondsbeheerder die de beleggingsbeslissingen neemt. Zowel vermogensbeheerders als beheerders van beleggingsfondsen rekenen vergoedingen voor hun diensten. De vergoedingen die door vermogensbeheerders in rekening worden gebracht, zijn doorgaans veel hoger dan die van beheerders van fondsen.
Vermogensbeheer is dus het proces waar geholpen wordt bij het beleggen van uw kapitaal, terwijl een beleggingsfonds een soort financiële constructie is waarbij een belegger kan beleggen in verschillende activa. Op die manier verdienen ze geld aan veranderingen in de waarde van die vermogens. Beleggingsfondsen kunnen gespecialiseerd zijn in bepaalde vermogens of sectoren, of ze kunnen een divers portfolio hebben dat uit allerlei assets bestaat.
Een vermogensbeheerder zal beleggingsadvies geven en actief kapitaal beheren, met als doel omgekeerd evenredig te zijn aan de verwachting van de markt of zelfs beter. Ze zullen ook vermogen beschermen wanneer de markt verwacht dat de waarde ervan daalt en verkopen wanneer de verwachting is dat de waarde stijgt.
Waarom zou ik kiezen voor vermogensbeheer?
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan vermogensbeheer. Zo kan het ervoor zorgen dat uw vermogen veilig en professioneel beheerd wordt. Daarnaast kunt u door vermogensbeheer gemakkelijk belastingvoordelen behalen. Bovendien kunnen zij u helpen om belasting te besparen op verschillende manieren. Zo kan het ook ervoor zorgen dat u minder belasting betaalt of dat u in aanmerking komt voor aftrekposten. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat uw vermogen veiliger belegd wordt, waardoor er geen extra belasting hoeft te worden betaald over eventuele winsten die behaald worden.
Ook kan vermogensbeheer ervoor zorgen dat uw inkomen stabiel is, omdat het risico op verliezen gereduceerd wordt. Dit doen zij door middel van risicospreiding. Risicospreiding is het verdelen van je vermogen over verschillende investeringen in order om het risico op verliezen te beperken. Door je vermogen over meerdere investeringen te verdelen, maak je het minder kwetsbaar voor eventuele schommelingen op de markten. Vaak wordt hierdoor ook het rendement hoger dan wanneer men alleen belegd. Ook is er de mogelijkheid om advies in te winnen over hoe uw vermogen beter besteed kan worden.
Advies
Een reden om met uw vermogensbeheerder te overleggen is om advies te krijgen over hoe u uw vermogen het beste kunt gebruiken. Vermogensbeheerders kunnen waardevolle inzichten geven over hoe u uw vermogen kunt laten groeien en beschermen. Door gebruik te maken van hun expertise, kunt u weloverwogen beslissingen nemen over de toewijzing van uw middelen en uw kansen op financieel succes vergroten. Vermogensbeheerders kunnen u ook helpen risico’s te minimaliseren en rendement te maximaliseren, wat kan leiden tot een veiligere financiële toekomst voor u en uw dierbaren. Kortom, vermogensbeheer kan u op vele manieren ten goede komen.
Niet iedereen zal er een fijn gevoel bij hebben om zijn of haar volledig geïnvesteerd vermogen uit handen te geven. Toch maken al deze voordelen vermogensbeheer een interessante optie voor veel mensen.
Hoe kan ik een vermogensbeheerder vinden?
U kunt een vermogensbeheerder vinden door te zoeken in de telefoongids, op internet of door verwezen te worden door een vriend, familielid of iemand anders die u kent. Er zijn verschillende websites die alle partijen op een rijtje zetten. U kunt hun lijsten raadplegen en vergelijken om de beste partij voor uw situatie te vinden. Online is vaak de mogelijkheid om meteen contact op te nemen met een vermogensbeheerder als u er eentje gevonden heeft die bij u past. Vaak wordt dit via telefoon of e-mail gedaan.
Kan ik bij vermogensbeheer ook zelf beleggen of moet ik alles uit handen geven aan de beheerder?
Veel vermogensbeheerders bieden de mogelijkheid om zelf te blijven beleggen. Zo kunt u zelf nog steeds een aandeel hebben in het vermogen dat onder beheer valt. Uiteraard is er dan wel sprake van een compromis: de beheerder bepaalt vaak wel welke activa u mag bezitten en hoeveel risico er gelopen wordt. Als u alles uit handen wilt geven aan de vermogensbeheerder, kan hij ook alle beslissingen voor u nemen. Dit is echter afhankelijk van de partij die u uitzoekt. Het is belangrijk dat u een goede relatie opbouwt met uw vermogensbeheerder, omdat deze samen met u moet beslissingen neemt over hoe het vermogen belegd wordt.
Waar moet ik rekening mee houden bij het kiezen van een vermogensbeheerder?
Wanneer u overweegt om een vermogensbeheerder in te schakelen, is het belangrijk dat u rekening houdt met enkele factoren. Ten eerste is het belangrijk om na te gaan of een partij gespecialiseerd is in de activa die u wilt beleggen. Er zijn veel partijen die gespecialiseerd zijn in bepaalde soorten activa, zoals aandelen of obligaties. U wilt ervoor zorgen dat de beheerder die u kiest goed geïnformeerd is over deze activa en hun risico’s.
Ten tweede is het belangrijk om na te gaan of de beheerder betrouwbaar is. U wilt ervoor zorgen dat uw geld veilig is bij de beheerder en dat hij of zij je rendement op lange termijn kan garanderen. Daarom is het verstandig om referenties op te vragen van andere cliënten van de vermogensbeheerder en te kijken naar eventuele klachten die er bestaan over deze persoon of bedrijf. En onthoud altijd: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt altijd uw inleg verliezen.
Ten derde is het belangrijk om na te gaan of de beheerder goed weet wat hij doet. Er zijn veel partijen die veelbelovende resultaten laten zien, maar dit kunnen ze alleen bereiken door hoge risico’s te nemen met het geld van hun cliënten. Als u niet comfortabel bent met het risico dat wordt genomen, wilt u dan ervoor zorgen dat de beheerder dit ook niet doet met uw geld. Kortom, er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van vermogensbeheer. Als u deze factoren in acht neemt, bent u verzekerd van een partij die bij u past en uw geld veilig is.
Tot slot
Vermogensbeheer is een dienst die particulieren en gezinnen helpt bij het managen van hun vermogen. Dit kan het investeren van geld, estate planning en meer omvatten. Het kan een zeer behulpzame dienst zijn voor wie zijn financiën op orde wil hebben. Voor veel mensen kan het managen van hun vermogen een ontmoedigende taak zijn. Vermogensbeheer kan voor verschillende mensen interessant zijn, maar dit past natuurlijk niet bij iedereen. De een wilt zelf de touwtjes in handen hebben en de ander wilt liever dat het voor hem of haar gedaan wordt, omdat die er zelf geen tijd of kennis voor heeft.
Er zijn veel belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden en het kan gemakkelijk zijn om fouten te maken die op den duur ernstige gevolgen kunnen hebben. Denk hierbij aan het ten eerste juist uitkiezen van een partij die bij u past.
Ook kan het zo zijn dat ze misschien helemaal niet beleggen in producten waar jij achter staat. Daarom is het belangrijk om van te voren goed uit te zoeken of het in eerste instantie iets voor u is. Zo ja, naar wat voor een ben je dan op zoek? De keuze is vrij ruim. En hoe zitten de regels en voorwaarden bij deze partij? Door over deze vragen na te denken zul je later nooit tegen verrassingen aan lopen, mocht je er voor kiezen in zee te gaan met een vermogensbeheerder.