Kiyoh score
Benchmark

Wat is een benchmark?

De benchmark wat is dat? Of een beleggingsfonds goed of slecht heeft gepresteerd, valt niet uit alleen het rendement af te lezen. Een winst van 5% voor een wereldwijd aandelen fonds klinkt bijvoorbeeld niet als een geweldige prestatie. Om een rendement van een beleggingsfonds te beoordelen, dient het gebaseerd te zijn op een relatieve vergelijking met de index, oftewel een benchmark. Een benchmark is een ‘referentiekader’. Benchmarking is dus een manier om prestaties van bijvoorbeeld apparaten of organisaties met elkaar te kunnen vergelijken.
Als benchmark wordt in veel gevallen een (bekende) aandelenindex gehanteerd, bijvoorbeeld de MSCI World of de Standard & Poor’s 500 Index.

Benchmark

De resultaten van een beleggingsfonds worden dus vergeleken met de benchmark. Als de benchmark een rendement heeft gehaald van 4% en het beleggingsfonds een rendement van 5,5%, heeft deze een ‘outperformance’ behaald en zijn werk dus goed gedaan. Stel dat dit beleggingsfonds 2% rendement had gehaald, is er sprake van een underperformance, omdat hier een negatief relatief resultaat is.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!