Als het op beleggen aankomt zijn er vele tactieken en theorieën mogelijk. De een claimt megawinsten op korte termijn, terwijl de andere voor de lange termijn gaat. Waardebeleggen is zo’n manier van beleggen die veel ervaren beurstijgers hanteren. Het is een manier van beleggen waar je een lange adem voor nodig hebt. Maar wanneer je deze hebt en je je geld voor langere termijn kunt missen, dan is waardebeleggen zeker een manier van investeren waar je eens naar moet gaan kijken. Wij zetten in dit blog op een rijtje wat de beginselen zijn van waardebeleggen. Daarmee beginnen we logischerwijs met een stukje geschiedenis. Later zullen we dieper ingaan op wat het voor jou kan betekenen.
Waardebeleggen, hoe het begon.
Waardebeleggen is een manier van beleggen die afkomstig is uit de Verenigde Staten. Deze beleggingsmethode is afkomstig van de professoren Benjamin Graham en David Dodd. Zij waren beiden werkzaam op de Columbia Business School. In het Engels noemen we het ook wel ‘ Value Investing’. Vervolgens is deze manier van beleggen doorontwikkeld door experts zoals Pat Dorsey, Berkshire Hathaway en Charlie Munger. Zij hebben er samen voor gezorgd dat waardebeleggen is wat het vandaag de dag is. Een theorie om aandelen te kopen en te investeren op de lange termijn.
Waardebeleggen uitgelegd
De meest voor de hand liggende wijze om te investeren in aandelen is om te focussen op het financiële aspect. Hiervoor zijn vele manieren tegenwoordig denkbaar. Denk aan grafieken en data omtrent de prijsontwikkeling. De keuze voor een aandeel wordt hier in veel gevallen op gebaseerd. Bij waardebeleggen gaat dit echter anders. Hierbij ben je veel meer bezig met het bedrijf zelf. Je kunt stellen dat je bij waardebeleggen op zoek bent naar de pareltjes op de beurs, die nog ondergewaardeerd worden door de belegger.
Het gaat bij waardebeleggen om bedrijven die veel waard zijn, maar waar de prijs van het aandeel hier (momenteel) niet mee in verhouding is. De reden hiervoor kan zijn dat de beurs in zijn geheel in mineur is of dat andere beleggers dit aandeel simpelweg nog niet gespot hebben. Hierbij kijkt men dus verder dan louter de technische analyse en laat men zich niet leiden door alleen maar de prijsontwikkeling. Het is investeren voor de lange termijn, in bedrijven waar veel potentie in zit.
Hoe start je?
Door met waardebeleggen te beginnen ga je voor een tactiek op de lange termijn. Je moet niet verwachten op korte termijn veel winst te behalen, dus is het bij waardebeleggen nóg belangrijker dan normaal dat je belegt met geld wat je voor de langere termijn kunt missen.
Daarnaast is het bij waardebeleggen belangrijk dat je je verdiept in het bedrijf waar jij aandelen van wilt gaan kopen. Alleen wanneer je dát doet, zul je een overwogen besluit kunnen nemen of het bedrijf daadwerkelijk een intrinsieke meerwaarde heeft ten opzichte van de huidige koers van een aandeel. Enige kennis van bedrijven en groeimarkten is dus zeker aan te bevelen. Een belegger die kiest voor waardebeleggen gaat hiermee voor een safe strategie zonder al te veel schommelingen. Dit wordt mede veroorzaakt door het volledige werk vooraf.
Oftewel; start je met beleggen? Dan is het aan te raden vooraf je eens te verdiepen in de verschillende manieren waarop dit kan. Ga niet altijd voor de lange termijn, maar probeer ook onontdekte pareltjes op de beurs te spotten. Nog niet veel kennis van de beurs en ondernemingen? Dit hoeft geen reden te zijn om niet voor waardebeleggen te kiezen, zie het als een mooie aanleiding om je te verdiepen in de theorie van eerdergenoemde experts. Zo brengt beleggen je niet alleen extra geld, maar ook kennis!