Kiyoh score

Pips, wat zijn het?

Wat is een pip? 

Het is een afkorting van percentage in point en is een soort meeteenheid die gebruikt wordt bij valuta’s. De pips staan voor de getallen achter de komma en geven de kleinst mogelijke verandering in de koers aan. Des te kleiner de getallen, des te beter de mogelijkheden om een investering te doen op basis van goede koersinformatie. Vaak worden er vier cijfers achter de komma aangegeven. Bij een verandering van tien zou dit bij een koers van 1,3367 leiden tot een koers van 1,3377 (stijging) of 1,3357 (daling).

Hoeveel is een pip?

De waarde van een pip verschilt per valuta-eenheid. Het is vrij eenvoudig om deze waarde te berekenen. Vermenigvuldig het bedrag van de positie met het aantal decimalen achter de komma en je krijgt het bedrag dat je verdient wanneer de koers met een pip stijgt. Als voorbeeld nemen we het bedrag van 100.000 en het valutapaar euro (EUR) en de Amerikaanse dollar (USD):

EUR/USD 100.000 x 0,0001 = $10. Eén pip is in dit geval dus gelijk aan tien Amerikaanse dollars.

 

Transactiekosten in pips

Transactiekosten van brokers worden vaak in pips aangegeven in plaats van in procenten. Op die manier is het makkelijker om transactiekosten onder verschillende brokers met elkaar te vergelijken. De transactiekosten naar euro’s is redelijk eenvoudig. Het verwijst naar het vierde decimaal. Als de transactiekosten 2 pips zijn, is dat dus 0,0002. Dit getal wordt vermenigvuldigd met het bedrag dat de belegger wil verhandelen. Stel: de belegger opent een positie van duizend euro, dan worden de transactiekosten €1000 x 0,0002 = €0,20.

Pips van twee decimalen

Bij de Japanse yen (JPY)is het zo dat er slechts twee decimalen achter de komma staan. Wanneer de JPY stijgt van, bijvoorbeeld, 92 naar 92,22 is de koers gestegen met 22 pips. Ook goud, olie en gas kennen maar twee decimalen achter de komma.

Halve pips en pippettes 

Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van noteringen op basis van een halve pip. Dit zorgt voor een nog nauwkeurigere manier om na te gaan hoe de koers zich ontwikkelt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het voordeel voor brokers kleiner wordt, hierdoor ontstaat er de mogelijk voor beleggers om meer over te houden van de belegging.

Ook kan je kleinere getallen tegenkomen. In plaats van vier decimalen staan er vijf getallen achter de komma. Hier heb je te maken met zogenaamde pippettes. Dit is 1/10 van een pip en heeft het voordeel dat de belegger op nog kleinere veranderen in de koers kan reageren. In het geval van de Japanse yen zijn er drie decimalen te zien in plaats van twee.

pips

 

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!