Wat is een ISIN code? ISIN staat voor International Securities Identification Number. Het is een alfanumerieke code bestaande uit 12 posities die een verhandelbare financiële waarde (effecten) wereldwijd uniek identificeert. Je kunt het vergelijken met een IBAN nummer van de bank. De ISIN code NL0000009165 hoort bijvoorbeeld bij het aandeel Heineken.
De code bestaat uit drie (3) delen:
- Land van uitgifte (posities 1-2): twee letters die aangeven in welk land het effect uitgegeven is. Het aandeel Heineken is bijvoorbeeld uitgegeven in Nederland en wordt op de Nederlandse beurs verhandeld. Daarom bestaat het eerste deel van de ISIN code uit de letters NL.
- NSIN (de eerstvolgende 9 cijfers): de eerstvolgende 9 cijfers worden bepaald door een nationale organisatie, dus in het betreffende land zelf. In Nederland is Euroclear Nederland hiervoor verantwoordelijk.
- Controlecijfer (het laatste cijfer): dit cijfer is een soort extra check en wordt automatisch gegenereerd op basis van de voorgaande negen cijfers met behulp van een wiskundige berekening.
Een ISIN code is de unieke code die hoort bij een specifieke belegging. Een ISIN is niet hetzelfde als het tickersymbool, dat het aandeel op wisselkoersniveau identificeert. Professionele bedrijven zoals beleggingswebsites, vermogensbeheerders en brokers gebruiken de ISIN code als primair identificatiemiddel om beleggingen van elkaar te onderscheiden. Ook voor particulieren is een ISIN code handig om te gebruiken bij beleggen.
Als je de ISIN hebt van een ETF, Turbo, beleggingsfondsen of aandeel kan je aangeven dat je het over hetzelfde hebt. Als bijvoorbeeld je buurman een ultieme beleggingstip heeft voor jou, is het belangrijk om even de ISIN code te vragen omdat je zeker weet dat je het over dezelfde hebt.
Wereldwijd is de ISIN code de meest gebruikte identificatienummer. Toch zijn er nog verschillende andere soorten codes.
De geschiedenis van de ISIN code
Universele acceptatie van ISIN maakt global straight-through processing (GSTP) mogelijk, wat de elektronische afhandeling van de handelsclearing en -afwikkeling is. ISIN’s worden gebruikt om deelnemingen van institutionele beleggers te volgen in een indeling die consistent is in alle markten wereldwijd.
ISIN codes werden al in 1981 gebruikt, maar werden pas in 1989 algemeen aanvaard toen de G30-landen hun goedkeuring aanboden. Een jaar later werden ze goedgekeurd door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO). In 1994 werd het de ISIN toegangsmechanisme in het leven geroepen om ISIN-informatie elektronisch uit te kunnen wisselen tussen regio’s via GIAM-2 een digitaal informatie-uitwisselingsproces.
Wie geeft International Securities Identification Numbers (ISIN’s) uit?
Het National Numbering Agency (NNA) in elk land geeft ISIN’s uit. In de Verenigde Staten is dit het CUSIP Service Bureau. Het CUSIP Service Bureau werd opgericht in 1964 en werd opgericht om de nationale normen voor de financiële dienstverlening te verbeteren. In Nederland heb je de ISIN organistatie waar partijen ISIN codes kunnen aanvragen.
Een ISIN moet niet worden verward met een tickersymbool, dat aandelen op wisselkoersniveau identificeert. De effecten van een bedrijf kunnen meer dan één ticker-symbool hebben, afhankelijk van het handelsplatform, maar de effecten zullen slechts één ISIN hebben.
Deze en andere belangrijke termen worden wekelijks behandeld op de Instagram pagina Beleggingsinstituut.nl