Geld beleggen

Heel simpel gezegd is geld beleggen een vorm van investeren. Je investeert geld met de bedoeling daar in de toekomst winst mee te maken. Dat kan, onder andere, in de vorm van het kopen van aandelen, vastgoed of obligaties. Je stopt je geld in iets waarvan je verwacht dat het in de toekomst in waarde zal stijgen. Als je op korte termijn een flinke winst wil halen, spreekt met over speculeren of zelfs gokken. Beleggen is niet risicoloos, maar het lever vaak meer financieel voordeel op dan sparen. Spaarrentes zijn namelijk vaak erg laag en compenseren de inflatie soms niet eens.

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u door het artikel navigeren;

De basis van geld beleggen

Beleggen kan in verschillende producten, maar in de basis komt het op hetzelfde neer: je koopt een bepaald product voor een bepaalde prijs. De hoogte van die prijs hangt af van de actuele beurskoers. Die koers wordt bepaald door de vraag naar en het aanbod naar het beleggingsproduct. De waarde van het beleggingsproduct zal op den duur veranderen. Hoe sterk de waarde van het product verandert, is afhankelijk van het soort product en andere omstandigheden. Obligaties zijn bijvoorbeeld beleggingsproducten die doorgaans weinig in waarde veranderen, omdat deze worden uitgegeven door overheden. Aandelen in bedrijven veranderen vaak meer, omdat deze afhankelijk zijn van de resultaten van het bedrijf.

Uiteindelijk wil je het gekochte beleggingsproduct weer verkopen. Doe je dit op een moment dat de prijs hoger is dan toen je het product kocht? Dan maak je winst. In de tussentijd zijn er meerdere manieren om winst te maken met beleggen. Zo kan het zijn dat je bij handel in aandelen dividend ontvangt.

Geld beleggen voor beginners

Beleggen kan voor beginners ingewikkeld zijn. Er zijn namelijk heel veel verschillende manieren om te beleggen. Dit kan nogal overweldigend zijn voor beginners. Daarom is het verstandig om je altijd eerst goed in te lezen en daarna te oefenen. Bepaal waarin je wilt beleggen en of je dat op de korte of lange termijn wil doen. Veel beginners weten niet waarin ze beleggen en lopen daardoor het risico hun inleg kwijt te raken. Oefenen met nep geld is ook een goed begin. Je loopt geen enkel risico, maar leert wel hoe het werkt. Als je de smaak te pakken hebt, kun je met een deel van je vermogen gaan beleggen.

Kies de juiste broker voordat je gaat beleggen. Niet elke broker is geschikt voor elk soort belegger. Een beginner wil graag een overzichtelijk programma en iemand die op korte termijn belegt, wil niet te veel betalen voor het kopen en verkopen van aandelen. Er zijn heel veel verschillende brokers, doe goede research en vergelijk deze met elkaar voor je een keuze maakt.

Als je dan echt gaat beleggen, is het belangrijk je emoties uit te schakelen. Veel beginners beleggen met hun gevoel, terwijl beleggen een activiteit is waarbij je je emoties moet uitschakelen. Je moet niet van slag raken als en aandeel even niet doet wat je ervan verwacht had. Wees bereid een verlies te nemen en een aandeel met verlies ook weg te doen als dat nodig is. Er is geen enkele belegger die alleen maar succes boekt.

Geld beleggen voor studenten

Als student is beleggen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan het een leuke manier zijn om wat bij te verdienen. Er zijn wel drie zaken die belangrijk zijn om in de gaten te houden als je, als student, gaat beleggen.

Ten eerste: ga alleen geld beleggen met geld dat je kunt missen en dus niet met geleend geld. Ten tweede: verdiep je eerst in het onderwerp, zodat je weet waar je mee bezig bent. En tot slot: begin met oefenen voordat je met echt geld aan de slag gaat. Diverse (online) brokers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om eerst te oefenen met virtueel geld. Zo kun je eerst leren hoe geld beleggen werkt, voordat je met echt geld aan de slag gaat.

Voor een hoop studenten is het noodzakelijk om geld te lenen bij DUO om de studietijd door te komen. Veel studenten lenen extra geld bij in verband met de lage rente die over het geleende geld betaald moet worden. Deze rente is lager dan de gemiddelde spaarrente. Veel studenten lenen extra om iets achter de hand te hebben. Er zijn ook studenten die het geld overboeken naar een beleggingsrekening. Dat is best risicovol. Het is namelijk beter om te beleggen met geld dat je kan missen.

Over inkomsten die genereert met beleggen moet je belasting betalen. Het is handig de exacte regels te raadplegen op de website van de Belastingdienst.

Geld beleggen in vastgoed

Het is ook mogelijk om je geld te beleggen in gebouwen zoals, bijvoorbeeld, een kantoor, woonhuis of winkelpand. De huurinkomsten vormen dan een belangrijke bron van inkomsten voor een vastgoedbelegger. De huren stijgen vaak mee met de inflatie, maar zodra een huurder vertrekt, loopt de vastgoedbelegger risico dat de huurinkomsten afnemen. Als particulier zal je zelf niet zo snel (direct) investeren in commercieel vastgoed als winkels, een bedrijfsruimte of kantoor. Het prijskaartje dat daaraan hangt, is vaak te hoog. Vanwege de hoge bedragen om aan zo’n pand te komen, is het vaak ook lastig om je investering goed te spreiden. Wat wel tot de mogelijkheden behoort van, is indirect investeren in commercieel vastgoed. Dat kan bijvoorbeeld via beursgenoteerde fondsen.

Wil je liever wel zelf de touwtjes in handen houden, dan kan het slim zijn om direct te investeren in niet-commercieel vastgoed, zoals woningen om te verhuren. Er zijn genoeg keuzes. Hierbij kan je denken aan studentenkamers, eengezinshuurwoningen, appartementen, vakantiehuizen maar ook zorgwoningen of seniorenwoningen.

Investeren in vastgoed is een belegging voor op de langere termijn, zo’n vijftien tot twintig jaar. Na deze periode zullen de onderhoudskosten van je vastgoed ook hoger worden. Deze kosten gaan van je rendement af. Het is belangrijk om te beseffen dat bij beleggen in vastgoed, je geld voor een lange tijd vastzit. Je kan niet snel uitstappen. Een voordeel hiervan is dat je niet zo afhankelijk bent als de huizenprijzen in een bepaalde periode dalen. Als de huurder je maar keurig betaalt en de hypotheek wordt afgelost, is er niks aan de hand.

Obligaties kopen

Obligaties kopen

Obligaties kopen kan op verschillende manieren, maar waar moet u op letten wanneer u handelt in obligaties? Wanneer

Lees verder
Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!