Duurzaamheid is een thema dat steeds belangrijker wordt, alles wat je leest gaat er tegenwoordig over. Maar hoe zit dat eigenlijk met beleggen? Kun je ook duurzaam beleggen?
Duurzaam beleggen is een vorm van investeren waarbij de geldverstrekker de gevolgen voor mens en milieu meeweegt. In feiten gaat duurzaam beleggen net als ‘normaal’ beleggen. De ondernemingen waarin belegd zou kunnen worden, worden wel geselecteerd op duurzaamheidscriteria.
Duurzame fondsen investeren in bedrijven die zich inspannen voor een schone toekomst. Bijvoorbeeld, omdat ze CO2-uitstoot beperken of omdat ze nieuwe, schone technologie ontwikkelen. Zwaar vervuilende bedrijven worden uitgesloten.
Duurzaam beleggen moet niet worden verward met groen beleggen. Bij duurzaam beleggen beleg je via duurzame fondsen in beursgenoteerde bedrijven of obligaties. Groen beleggen daarentegen doe je via groenfondsen. Het rendement bij duurzaam beleggen valt gewoon onder de vermogensrendementsheffing. Beleggen via groenfondsen kan belastingvoordeel opleveren.
Er zijn verschillende redenen om duurzaam te beleggen, het levert naast een financieel rendement ook een maatschappelijk rendement op. Hiermee kun je duurzame bedrijven stimuleren, maar ook ervoor zorgen dat andere bedrijven je geld niet gebruiken voor milieuonvriendelijke of inhumane praktijken.
Voorbeeld duurzaam beleggen
Een voorbeeld van duurzaam beleggen is beleggen in duurzame impactfondsen via bijvoorbeeld Triodos. Deze fondsen bestaan uit een mix van organisaties die duurzame oplossingen bieden. Zij hebben een portefeuille met aandelen van beursgenoteerde bedrijven en Europese obligaties. Het is ook mogelijk om zelf via bijvoorbeeld de ETF van VanEck te beleggen. Deze ETF heet de “Sustainable world ETF” en kan via een eigen bank of broker worden aangekocht.
Een voorbeeld van een groenfonds met belastingvoordeel is ING groenbank. Hier kunnen particulieren en zakelijke klanten hun spaargeld duurzaam investeren. ING groenbank zet hun spaargeld namelijk in voor groene projecten zoals windturbines en duurzame woningbouw. Daarnaast zetten zij het spaargeld ook in voor microfinanciering: kleine ondernemers in ontwikkelingslanden kunnen lenen voor het opzetten van een eigen bedrijf, op deze manier wordt het eenvoudiger om te ondernemen.