Beginnen met beleggen? Voorkom deze 7 beleggersfouten
Wil jij gaan beginnen met beleggen om een goed rendement te behalen? Goed idee. De spaarrentes zijn namelijk historisch laag, dit maakt beleggen een interessant alternatief om rendement te behalen op je vermogen. Echter lopen beginnende beleggers vaak tegen een aantal beleggersfouten aan. In ons onderstaande artikel lees je welke beleggersfouten je niet moet maken.
Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u door het artikel navigeren;
1. Met geld beleggen dat je niet kunt missen
Erger nog: geld beleggen dat je geleend hebt. Het is misschien een inkoppertje: beleg alleen met geld dat van jou is én wat je voor langere tijd of zelfs geheel kunt missen. Het is namelijk nooit een zekerheid dat je je geïnvesteerde vermogen nog terugziet.
Beginnen met beleggen doe je alleen met geld dat je (voorlopig) kunt missen. Financiële markten kunnen natuurlijk volatiel zijn, hiervoor is het soms een vereiste dat je je posities wat langer vasthoudt. Dit betekend dat het geld voor een langere tijd weggezet wordt en dus niet voor andere doeleinden bruikbaar is, vandaar dat je alleen met geld dat je kunt missen moet beleggen.
2.Te veel risico nemen
Het is een stap die veel beginnende beleggers overslaan, terwijl het een van de belangrijkste factoren van het beleggen is: Het bepalen van een risicoprofiel. Dit is een profiel dat kan variëren van defensief tot offensief. Het uiteindelijke doel dat men voor ogen stelt en de financiële middelen die iemand heeft is bepalend voor welk risicoprofiel bij iemand past.
Een andere manier om risico te spreiden is door het beleggen in periodes. Zo ben je een stuk minder afhankelijk van je inlegmoment.
3. Beleggen zonder strategie
Beleggen zonder plan is iets wat even goed kan gaan maar je gaat altijd een keer onderuit. Een goede belegging begint daarom altijd met het bepalen van een strategie, en je vervolgens houden aan dat plan.
Bijvoorbeeld: Als je gaat beleggen in aandelen? Bepaal dan je gewenste verkoop moment voordat je het aandeel gekocht hebt. Dit kan bij een rendement van 10% zijn of bij een verlies van 4%. Hierdoor hou je grip op je belegging. Ga ook niet blind in op adviezen van anderen, maar vertrouw op je eigen onderzoek. Jij bent tenslotte zelf de verantwoordelijke en je loopt altijd het risico om je eigen belegde geld kwijt te raken.
4. Laten leiden door emoties
De beste beleggers van deze wereld zijn de computers. Dit komt doordat ze geen emoties hebben. Als je wilt leren beleggen moet je ook leren om je emoties onder controle te houden. Dat is een van de lastigste facetten van het beleggen, maar niet onmogelijk. Het is belangrijk dat je niet overmoedig raakt bij succes, en geforceerd wraak neemt bij verlies. Ook hierbij is het belangrijk dat je handelt met een plan.
Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen over het algemeen betere beleggers zijn dan mannen. Waarom? Omdat vrouwen minder risico’s nemen dan mannen.
5. inconsequent zijn
Als je een belegger voor de lange termijn bent, handel dan ook voor de lange termijn. Kom niet aan het geld dat je voor de lange termijn hebt geïnvesteerd en handel daar weinig mee. Raak niet van slag van een slechte beursdag, week of maand en gooi je portefeuille vooral niet steeds om. Op lange termijn wordt een slechte periode vaak vanzelf weer rechtgetrokken.
Als je een verkeerde strategie hebt gekozen dan kun je die altijd wijzigen, maar wees niet te bang en ga je (long-term) portefeuille niet in blinde paniek overhoop halen.
6. Angst om verlies te nemen
Het is belangrijk dat je weet wanneer je verlies moet nemen. Zo moet je bijvoorbeeld verlies durven nemen wanneer je ideeën niet uitkomen. Vraag je dus steeds af hoeveel geld je maximaal bereid bent om te verliezen. Dit is moeilijk, want het is natuurlijk lastig om je eigen ongelijk toe te geven. Stap over je trots heen en verkoop wanneer je stoploss-niveau is bereikt.
7. Te vroeg winst nemen
Er is een bekend beursgezegde dat luidt: “Er is nog nooit iemand armer geworden van winst nemen.” Klopt, maar er is wel heel veel winst misgelopen doordat men te snel winst neemt. Te snel verkopen is een van de meest gemaakte beleggersfouten van beleggers. Dit komt doordat men de winst zo snel mogelijk veilig wilt stellen.
Wat is dan wel het juiste moment om winst te nemen? Ook hier is het belangrijk dat je je aan je strategie vasthoudt en dat je een onder- en bovengrens bepaald. Dus als je aandeel boven of onder een bepaalde koers staat, je in ieder geval een deel van de positie verkoopt. Waar je die grenzen stelt hangt van je eigen beleggingshorizon af.
Meer weten?
geïnteresseerd geraakt in een cursus beleggen? Klik op de link en kijk welke training/cursus bij u past.
Het Beleggingsinstituut leert beleggers gezond rendement maken met beperkt risico. Dit doen wij via ons online coachingsprogramma en met behulp van persoonlijke trainingen. Bekijk nu ons aanbod hier.