Beleggen voor zzp’ers: 7 Belangrijke tips

Als ondernemer bent u gewend om vooruit te kijken. Geld apart zetten voor later is daar een belangrijk onderdeel van. Door te beleggen bouwt u vermogen op voor in de toekomst. Bijvoorbeeld voor wanneer u met pensioen gaat. Maar ook voor als de zaken even minder gaan, of voor wanneer u juist wilt uitbreiden. Door nu te investeren bent u goed voorbereid op morgen: zakelijk en privé.

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u door het artikel navigeren;

1. Bepaal of je als zzp’er zakelijk of privé wilt beleggen

Als het gaat om beleggen hebben zzp’ers 2 opties: zakelijk of privé beleggen. De optie die het beste bij jou past, hangt af van de ‘middelen’ waarmee je wilt beleggen. Blijvend overtollige liquide middelen of tijdelijk overtollige liquide middelen.

Blijvend overtollige liquide middelen is geld dat je niet direct nodig hebt voor je onderneming. Tijdelijke overtollige liquide middelen is geld dat je op korte termijn nodig hebt voor je onderneming. Denk hierbij aan geld in de vorm van reservering of als werkkapitaal.

Zakelijk beleggen
Tijdelijk overtollige liquide middelen kun je zakelijk beleggen. In dit geval wordt het rendement gezien als bedrijfswinst en belast in box 1. Een voordeel is dat je eventueel verlies kunt aftrekken van je bedrijfswinst, waardoor je in dat geval mogelijk minder belasting betaalt.

Privé beleggen
Blijvend overtollige liquide middelen mag je alleen privé beleggen. Ze dienen namelijk ac market download geen direct zakelijk belang. De eventuele rendementen vallen in box 3 en worden daardoor lager belast dan in box 1. Toch weer een voordeel.

2. Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Het is vanzelfsprekend dat je alleen gaat beleggen met het idee dat je geld gaat verdienen. Het is wel belangrijk dat je beseft dat het risico’s met zich meebrengt.  Het is natuurlijk mogelijk om mooie rendementen te behalen, maar je beleggingen kunnen ook (tijdelijk) minder waard worden. In het ergste geval kun je je inleg vanzelfsprekend kwijtraken.

Wij raden je daarom aan om alleen met geld te beleggen dat je kunt missen. Dit zijn de eerder genoemde blijvend overtollige liquide middelen.

3. Maak een duidelijk beleggingsplan

Als je wilt slagen als belegger dien je een plan voor jezelf te hebben. Dit geldt al helemaal wanneer je belegt met grote bedragen, waarbij zowel de rendementen als verliezen mogelijk groot zijn.

Beleggingsdoel
Een belangrijk onderdeel van je beleggingsplan is het hebben van een beleggingsdoel. Veel zzp’ers beleggen om hun pensioen veilig te stellen of om een extra buffer te creëren voor als het wat minder goed gaat. Als zzp’er ben je tenslotte zelf verantwoordelijk voor je pensioen, dus het is goed als je hier op tijd mee bezig bent.

Het beleggingsdoel bestaat ook uit het uiteindelijke bedrag dat je wilt opbouwen. Als je gaat beleggen voor extra pensioen-inkomsten  dan is het belangrijk dat je van te voren bepaald welk bedrag je maandelijks nodig hebt om comfortabel te leven.

Beleggingshorizon
Het bepalen van je beleggingshorizon is een belangrijk onderdeel van je beleggingsplan. De periode waarin je de tijd hebt om je vermogen te beleggen zonder dat je het nodig hebt voor andere doeleinden. Het maakt natuurlijk een groot verschil voor je doeleinden  als je er 15 jaar of 40 jaar voor hebt. In de regel geldt: hoe langer je beleggingshorizon, hoe groter de kans is om een goed rendement te behalen.

4. Wees je goed bewust van de risico’s 

Beleggen is risico’s nemen. Het is daarom belangrijk dat je weet welke risico’s het met zich meebrengt. Hierdoor kun je voor jezelf een afweging maken wat voor jou een acceptabel risico is en daarnaast kun je maatregelen nemen om de risico’s zoveel mogelijk te verkleinen.

Realiseer je wel dat rendement en risico hand in hand gaan. Sommige beleggingscategorieën en producten hebben een hoger potentieel rendement dan andere. Vanzelfsprekend is dat de risico’s daarbij ook hoger zijn.

5. Kies tussen zelf beleggen en vermogensbeheer

Als jij hebt besloten dat je wilt gaan beginnen met beleggen kun je het zelf doen of je kunt het laten doen door een vermogensbeheerder. Een voordeel van zelf beleggen is het feit dat je geen beheerkosten betaalt. Een voordeel van het laten doen is dat er geen ervaring , kennis en tijd en  nodig is om te slagen op de beleggersmarkt.

6. Een ondernemer denkt aan de lange termijn

Een zelfstandige professional is niet opportunistisch. Hij moet in staat zijn om regelmatig uit de waan van de dag te stappen en objectief zijn eigen uitdagingen kritisch te bekijken. En, als het even tegenzit, dan weet hij dat het uiteindelijk om de lange termijn gaat.

Zo gaat het ook met beleggen. Men begint met een startbedrag en weet dat dit niet binnen één of twee jaar is gegroeid naar een gigantisch vermogen.

inderdaad: met de lange termijn hebben we het over een scope van misschien wel tien jaar! Net als de ondernemer die deze scope heeft.

7. Snap de investering

Investeren kan natuurlijk op talloze manieren: beleggen op de beurs, handelen in whiskey, vastgoed aankopen, etc.  Het is belangrijk om (tot op zekere hoogte) te begrijpen waarin geïnvesteerd wordt en dat het logisch is dat er rendement gemaakt kan worden. Nu is het niet zo dat iedereen die aandelen Facebook koopt, begrijpt hoe het zoekalgoritme werkt, maar het is wel duidelijk hoe er geld wordt verdiend en dat er veel gebruik gemaakt wordt van de diensten van Facebook.

Het Beleggingsinstituut leert beleggers gezond rendement maken met beperkt risico. Dit doen wij via ons online coachingsprogramma en met behulp van persoonlijke trainingen. Bekijk nu ons aanbod hier.