Wanneer toeristen in Nederland komen denken ze eerder aan de mogelijkheid dat er legaal wiet gerookt kan worden in plaats van dat er aan de molens en tulpen gedacht wordt.
Cannabismarkt in Nederland
Nederland hanteert een bijzonder beleid als het gaat om de inkoop en verkoop van wiet. Een consument mag gebruikshoeveelheden kopen en een coffeeshop mag deze hoeveelheden in hun beurt verkopen. Het inkopen van grotere hoeveelheden en het telen van wiet is dan weer verboden.
Cannabismarkt in Amerika
Daar waar Nederland al een tijdje vrij langzaam beweegt op het gebied van de teelt, inkoop en verkoop van wiet lijkt het alsof Amerika zich in een sneltreinvaart ontwikkeld. Wiet was eerst streng verboden in bijna alle 50 staten van Amerika. Tegenwoordig is de gebruik van wiet al in meerdere staten gelegaliseerd. Dit is niet alleen voor medisch gebruik maar ook voor recreatief gebruik.
Inmiddels is het zelfs in 29 van de 50 staten legaal om cannabis te gebruiken voor medische doeleinden. In slechts 8 staten is het toegestaan om het recreatief te gebruiken. Uit een onderzoek van ArcVieuw Group bleek dat de cannabismarkt in de Verenigde Staten vorig jaar $6,7 miljard dollar bedroeg. Dat is een groei van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar.
De verwachting is dat binnen enkele maanden ook het gebruik van marihuana voor Canadese volwassenen wordt gelegaliseerd door de overheid. Dit kan gunstig zijn voor de Noord-Amerikaanse markt.
Beleggen in wiet ETF
Door de introductie van de Horizons Medical Marijuana Life Sciences(HMML) ETF is het nu voor beleggers mogelijk om op een goedkope manier in te spelen op de groeiende Noord-Amerikaanse cannabismarkt. De ETF is al sinds 5 april 2017 verhandelbaar op de Toronto Stock Exchange onder de tickercode “HMMJ”.
De tracker volgt de North American Medical Marijuana Index (NAMM), dit is een passief beheerde trackers. De index bestaat alleen uit bedrijven die zich in de cannabissector bevinden. Denk hierbij aan: producenten, distributeurs en medische bedrijven die marihuana gebruikten, net zoals biotechnologiebedrijven.
De meest ‘bekende’ bedrijven uit deze index zijn GW Pharmaceuticals, Aurora Cannabis en Canopy Growth Corporaton. Het eerstgenoemde bedrijf is de grootste van de drie op basis van marktkapitalisatie en heeft een beurswaarde van $3 miljard.
Figuur 1 koersverloop van cannabis ETF
In bovenstaande afbeelding is te zien dat er in een jaar tijd veel gebeurd is op de Cannabismarkt. In de begin van September stond de index op 107 punten en 4 maanden later in januari is dit al ruim verdrievoudigd naar 363 punten. Vanaf februari tot en met eind juni schommelde het tussen de 230 – 260 punten. De index sloot op vrijdag 29 juni af met 249,79 en opende maandag 2 juli op 212,88, dit was een daling van maar liefst 14,8%.
Beste marihuana aandelen van 2018
Het is dus via de bovengenoemde ETF mogelijk om te beleggen in wiet. Maar welke bedrijven zijn actief in de medische marihuana?
- Aphria (APH)
Aphria (APH) is een onderneming dat medische marihuana produceert, distribueert en zelf verkoopt. De onderneming biedt klanten cannabis olie uit gedroogde marihuana aan. Aphria opereert vanuit Canada en algemeen verwacht wordt dat dit ook een grote en belangrijke afzetmarkt gaat worden nu de overheid van Canada de marihuana aan het legaliseren is.
- MedReleaf Corp.
Medrealeaf is een bedrijf dat wiet kweekt. Het bedrijf is sinds kort overgenomen door een andere Canadese wietkweker genaamd: Aurora Cannabis. De transactie die volledig in aandelen geschiedt, waardeert MedReleaf op 3,2 miljard Canadese dollar. Het doel van de fusering is dat de bedrijven de kosten omlaag kunnen krijgen.
De aandeelhouder van Aurora krijgen 61 procent van het samengevoegde bedrijf in handen. De overige 39 procent wordt onder de aandeelhouders van MedReleaf verdeeld.
- GW Pharmaceuticals Plc
GW Pharmaceuticals is een Brits biofarmaceutisch bedrijf. Het bedrijf heeft een wereld leidende positie verworven in de ontwikkeling van cannabinoïden die van plantaardige oorsprong zijn door middel van bewezen geneesmiddelen ontdekkings- en ontwikkelingsprocessen, intellectuele eigendomsportfolio’s en expertise op het gebied van regelgeving en productie.
- Aurora Cannabis (ACB)
Aurora Cannabis is een erkend producent van medische marihuana. Het bedrijf verkoopt dit ook zelf middels een aantal dochterondernemingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Vancouver in Canada. Net zoals bij Aphria is dit ook de afzet markt waar Aurora Cannabis actief is.
- Canopy Growth (WEED)
Canopy Growth is de koploper in de cannabismarkt. Het is de op een na grootste producent van de medische marihuana ter wereld en het is al ruim bekend onder de beleggers. Ook hier wordt er ruimschoots geprofiteerd van de legalisatie die in Noord-Amerika plaatsvindt. Het bedrijf verwacht in 2019 voor het eerst winst te boeken. Analisten verwachten ook een grote omzetgroei van het bedrijf. In 2016 bedroeg de omzet $10 miljoen, in 2017 $40 miljoen en er wordt verwacht dat de omzet in 2020 stijgt naar $400 miljoen.
In onderstaande afbeelding is duidelijk te zien dat het aandeel een grote groei heeft doorgemaakt. In slechts een jaar tijd is de prijs van het aandeel van $7,80 naar $47,76 gestegen dat is ruim een verzesvoudiging.