Olie, een omstreden onderwerp vandaag de dag. Je hoort dan ook regelmatig op het nieuws iets over de prijsontwikkeling hiervan. Ook de vermogens van rijke oligarchen spreken vaak tot de verbeelding. Investeren en beleggen in olie klinkt dan ook als een aantrekkelijk concept. Toch zijn er wel een aantal zaken die je moet begrijpen voordat je hiermee begint. Welke dat zijn en hoe je hiermee begint? Wij leggen uit of beleggen in olie ook voor jou een goed idee is.
Twee manieren om in olie te beleggen
Grofweg zijn er twee manieren om te starten met het beleggen in olie. De meest voor de hand liggende manier is om voor een bedrijf te kiezen dat actief is in de olie-industrie. De bekendste hiervan is ongetwijfeld het (van oudsher) Nederlandse Shell.
Factoren die van invloed zijn op de waarde en prijs van aandelen, zijn afhankelijk van verschillende aspecten. Zowel de huidige prijs voor een vat olie, als de gang van zaken binnen het bedrijf. Zodra Shell bijvoorbeeld aankondigt met nieuwe innovaties te komen die succesvol lijken, dan zal de koers waarschijnlijk stijgen ongeacht wat de prijs van olie op dat moment doet.
De andere manier om in olie te beleggen is door middel van CFD’s, deze volgen enkel de koers van de olie zonder tussenkomst van een bedrijf. Hierbij speel je dus alleen in op de prijsontwikkeling van de olie.
Kortetermijnplanning met beleggen in olie
De prijs van olie op dat moment is voor een groot deel afhankelijk van de vraag en aanbod. Een wet die al zo oud is als de weg naar Rome. Stel dat er opeens (veel) meer olie wordt geproduceerd, dan zul je zien dat de koers meteen daalt. Het aanbod stijgt immers, terwijl de vraag gelijk blijft. Dit werkt echter ook de andere kant op.
Maar ook door mondiale ontwikkelingen zoals een pandemie of een oorlog kan zowel de vraag als aanbod snel veranderen. Houd er bij een investering in olie dan ook rekening mee dat dit een zeer fluctuerende keuze is. Wanneer mensen dus op korte termijn een goede klapper willen maken, is beleggen in olie een goede keuze, mits de koers op dat moment gunstig is.
Vaak wordt dan ook de keuze gemaakt om via een broker voor een CFD te gaan, dit is een typische kortetermijnstrategie. Dit wordt vaak gecombineerd met een hefboomstrategie om de winst te optimaliseren.
En de lange termijn dan?
Zoals eerder aangehaald is er ook een lange termijn bij het beleggen in olie. Hier grijpen we weer even terug naar de welbekende wet van vraag en aanbod. Olie is een product wat steeds schaarser wordt, dit is wereldwijd bekend. Af en toe wordt er nog wel een nieuw veld gevonden, maar dit verhoudt zich niet tot het resultaat van de afgelopen decennia.
Dat het een schaarser goed wordt, wil niet zeggen dat de vraag afneemt. Er wordt uiteraard druk gewerkt aan alternatieven, maar deze zijn niet te vergelijken met de vraag die er nu en in de nabije toekomst nog is. De vraag zal de komende jaren dus zeker blijven en het aanbod zal dalen. Wellicht daalt de vraag wel iets, maar dit tempo zal niet in verhouding staan tot het aanbod. En daarnaast blijft de wereldbevolking nog wel even groeien, vooral in landen die nog volop olie gebruiken.
Kortom, beleggen in olie lijkt vandaag de dag nog steeds een goed idee. Het risico dat je wilt lopen is een afweging tussen investeren in een bedrijf of een CFD. Deze afweging moet je combineren met een lange of korte termijn keuze. Wanneer je veel tijd hebt en wel van een gokje houdt lijkt investeren CFD een slimme keuze. Ook vandaag de dag nog!