Kiyoh score

Beleggen in aandelen of obligaties?

Aandelen en obligaties hebben beiden hun eigen voor- en nadelen. Over het algemeen hebben de verschillende activaklassen allemaal hun eigen eigenschappen. Denk hierbij aan de uitbetalingen, structuren, rendementen en risico’s. Het begrijpen van deze verschillende eigenschappen van de twee activaklassen is essentieel om tot het opbouwen van een gezonde beleggingsportefeuille te komen. Natuurlijk is de allocatie van de portefeuille voor iedere belegger anders. Dit heeft te maken met de leeftijd van de belegger, risicotolerantie en de investeringsdoelen.

 

Aandelen of obligaties: een overzicht

Aandelen zijn in de basis eigendomsbelangen in beursgenoteerde bedrijven. Deze bedrijven bieden investeerders de kans om deel te nemen aan de groei van het bedrijf. Deze beleggingen in aandelen hebben ook de mogelijkheid om in waarde te dalen. De mogelijkheid is zelfs dat ze dalen tot 0. Dit is alleen mogelijk bij een faillissement van het bedrijf. In beide scenario’s is de winstgevendheid van de investering in aandelen geheel afhankelijk van de schommeling van de aandelenkoersen. Fundamenteel gezien zijn deze schommelingen verbonden met de groei en winstgevendheid van een bedrijf.

Obligaties zijn een vastrentend instrument die een lening vertegenwoordigen, gedaan door investeerders aan kredietnemers. Meestal zijn dit bedrijven of overheidsinstanties. Obligaties hebben het kenmerk dat de uiteindelijke betalingen worden gegarandeerd door de kredietnemer. Bij een investering in obligaties is er een concrete vervaldatum. Op deze datum wordt de hoofdsom terugbetaald aan de investeerders, samen met het rentebedrag dat gekoppeld staat aan de rentevoet op het moment dat de investering gedaan werd. Obligaties worden niet alleen gebruikt door particulieren. Obligaties worden ook gebruikt door onder andere staten, gemeenten en regeringen om enkele grote projecten en operaties te financieren. Toch is er een mogelijkheid tot wanbetaling bij obligaties. Hierbij is het dus wél mogelijk om als investeerder je geld te verliezen. De meeste obligaties hebben een beoordeling gekregen, een ‘investment grade’. Deze zijn ingedeeld in verschillende klassen om zo te bepalen wat het risico is bij de obligaties. Ondanks het risico op wanbetaling trekken deze obligaties toch een grote groep van beleggers aan.

aandelen of obligaties

 

Voordelen van aandelen

Het interessantste voordeel van aandelen ten opzichte van obligaties, is dat aandelen de mogelijkheid hebben om een hoger rendement te genereren dan obligaties. Investeerders die bereid zijn meer risico te nemen voor een hogere potentiële winst, zouden het best kunnen kiezen voor aandelen. Beleggers kunnen ook de overweging maken om te beleggen in aandelen die dividend uitkeren. Dividend is een uitkering van de winst die een bedrijf maakt, aan de aandeelhouders. Een keuze die investeerders kunnen maken, is om de individuele winsten die niet worden opgenomen opnieuw te investeren in het bedrijf, in de vorm van aandelen.

Door je beleggingen te spreiden over zowel aandelen als obligaties, heb je zowel de veiligheid van de obligaties als het hogere rendementspotentieel van de aandelen.

 

Nadelen van aandelen

Doorgaans zijn aandelen risicovoller dan obligaties. Dit is simpelweg omdat aandelen geen gegarandeerd rendement bieden aan beleggers. In tegenstelling tot aandelen, bieden obligaties een redelijk betrouwbaar rendement.

Beleggers die risico liever willen mijden, hun kapitaal willen veiligstellen en op zoek zijn naar meer gestructureerde uitbetalingsschema’s, zijn waarschijnlijk beter af met het beleggen in obligaties.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!