Waarom zou ik beleggen in 2023?

Beleggen is een effectieve manier om uw geld voor u te laten werken en vermogen op te bouwen. Als mensen aan beleggen denken is dit altijd de eerste regel die te binnen schiet; “beleg alleen met geld dat je kan missen”. In deze tijden van laagconjunctuur hebben mensen niets te missen waardoor ze eerder geneigd zijn om geld te sparen dan te beleggen. Het aanhouden van contant geld en bankspaarrekeningen worden beschouwd als veilige opties, maar door uw geld te beleggen kan het in de loop van de tijd in waarde toenemen met het voordeel van samenstellen en langetermijngroei.

Of u nu belegt in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, opties, futures, edele metalen, onroerend goed of kleine bedrijven, beleggen is belangrijk om toekomstig inkomen te genereren, waarde en vermogen te vergroten en vermogen op te bouwen. In dit artikel gaan we het hebben waarom je zou beleggen. Het leven wordt steeds duurder, daarom willen we in dit artikel duidelijk toelichten wat beleggen voor jouw en je toekomstige plannen kan betekenen.

 

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld in iets waarvan men hoopt dat de waarde van het geïnvesteerde geld in de toekomst zal stijgen. Beleggen kan men dus gebruiken om het vermogen te laten groeien. Er zijn verschillende beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties of goud. Daarnaast kan er ook met andere producten belegd worden zoals opties, turbo’s, trackers of beleggingsfondsen. Naast de verschillende producten waarin men kan handelen zijn er ook verschillende manier hoe dit kan doen. Twee bekende vormen van het analyseren van een aandeel zijn technische analyse en fundamentele analyse. Bij fundamentele analyse probeert een belegger te kijken waarin hij moet beleggen (selectie) en bij technische analyse draait het om wanneer een belegger actie moet ondernemen (timing).

 

beleggen

Waarom beleggen belangrijk is op elke leeftijd

De doelstellingen van een individu zijn afhankelijk van een groot aantal factoren, waaronder leeftijd, inkomen en risicoprofiel. Leeftijd kan verder worden onderverdeeld in de volgende drie

categorieën:

  • Jong en beginnend in een carrière
  • Middelbare leeftijd en gezinsvorming
  • Gepensioneerde leeftijd en zelfsturend

Deze segmenten missen vaak hun doel op de juiste leeftijd, waarbij mensen van middelbare leeftijd voor het eerst beleggingen overwegen of ouderen gedwongen worden te budgetteren en de discipline aan de dag leggen die ze als jongvolwassenen niet hadden.

Inkomen is het natuurlijke uitgangspunt voor beleggingsplannen, omdat je niet kunt beleggen wat je niet hebt. De eerste baan van een jongvolwassene maakt hem wakker en dwingt hem beslissingen te nemen over IRA-bijdragen, sparen of geldmarktrekeningen en de offers die nodig zijn om de groeiende welvaart in evenwicht te brengen met het verlangen naar bevrediging. Maak je niet te veel zorgen over tegenslagen in deze periode, zoals overweldigd worden door studieleningen en auto afbetalingen, of vergeten dat je ouders de maandelijkse creditcardrekening niet meer betalen.

 

Waar baseer je je keuzen op?

Vooruitzichten bepalen het speelveld waarop we tijdens ons leven opereren en de keuzes die het vermogensbeheer beïnvloeden. Gezinsplanning staat bovenaan deze lijst voor veel mensen, waarbij koppels uitzoeken hoeveel kinderen ze willen, waar ze willen wonen en hoeveel geld er nodig is om die doelen te bereiken. Carrièreverwachtingen bemoeilijken deze berekeningen vaak, waarbij hoogopgeleiden meer verdienen terwijl laagopgeleiden moeten bezuinigen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Het is nooit te laat om belegger te worden. U kunt al ver op middelbare leeftijd zijn voordat u beseft dat het leven snel gaat en dat u een plan nodig hebt voor uw oude dag en pensioen. Angst kan de overhand nemen als u te lang wacht met het stellen van beleggingsdoelen, maar dat zou moeten verdwijnen zodra u het plan in gang zet. Vergeet niet dat alle investeringen beginnen met de eerste dollar, ongeacht uw leeftijd, inkomen of vooruitzichten. Dat gezegd hebbende, degenen die al een langere tijd (tientallen jaren) investeren zijn in het voordeel, omdat ze door hun groeiende vermogen kunnen genieten van een levensstijl die anderen zich niet kunnen veroorloven.

 

beleggen of sparen?

Een spaarrekening hebben is niet genoeg

Geld sparen is belangrijk, maar het is slechts een deel van het verhaal. Slimme spaarders beginnen met het opbouwen van voldoende spaargeld voor noodgevallen op een spaarrekening of door te beleggen op een geldmarktrekening. Maar nadat er drie tot zes maanden gemakkelijk toegankelijk spaargeld is opgebouwd, biedt beleggen op de financiële markten vele potentiële voordelen. Kortom: Sparen op de lange termijn gaat je meer verliezen dan opleveren. Om je financiële toekomst veilig te stellen, zul je andere methodes moeten vinden om toekomstig inkomen te genereren, waarde en vermogen te vergroten en vermogen op te bouwen.

 

De kracht van compounding

Compounding vindt plaats wanneer een belegging inkomsten of dividenden genereert die vervolgens opnieuw worden belegd. Deze inkomsten of dividenden genereren vervolgens hun eigen inkomsten. Met andere woorden, bij compounding genereren uw beleggingen inkomsten uit eerdere inkomsten. Als u bijvoorbeeld belegt in een aandeel dat dividend uitkeert, kunt u overwegen te profiteren van de potentiële kracht van compounding door ervoor te kiezen de dividenden te herbeleggen. Wanneer je dit voor een langere tijd volhoudt, zie je steeds betere resultaten en heb je een mooi potje opgebouwd waar je jaren van kunt leven.

beleggen

De risico-rendementsverhouding Voordelen van beleggen

Verschillende beleggingen bieden verschillende niveaus van potentieel rendement en marktrisico.

  • Risico is de kans dat een belegging een lager dan verwacht rendement oplevert of zelfs minder waard wordt.
  • Rendement is de hoeveelheid geld die u verdient op de activa die u hebt geïnvesteerd, of de totale waardestijging van de investering.

Beleggen in aandelen kan bijvoorbeeld een hoger rendement opleveren. Beleggen op een geldmarkt of een spaarrekening daarentegen biedt waarschijnlijk niet hetzelfde rendement, maar wordt als minder risicovol beschouwd dan beleggen in aandelen. Hoeveel risico u loopt, hangt af van uw risicobereidheid of risicotolerantie. Alleen u kunt beslissen hoeveel risico u bereid bent te nemen voor een mogelijk hoger rendement. Maar als u de inflatie wilt overtreffen, kan het nodig zijn enig risico te nemen. Een toename van het risico kan uw geld meer groeipotentieel geven. Om de potentiële voordelen van compounding te vergroten, moet u zo snel mogelijk beginnen met beleggen en uw dividenden en andere uitkeringen automatisch herbeleggen.

Voordelen van beleggen

Het grootste voordeel dat u kunt behalen met beleggen heeft betrekking op het rendement. Wanneer u belegt op de beurs in bijvoorbeeld een aandeel dan is het rendement hierop hoogstwaarschijnlijk hoger dan wanneer u uw geld op een spaarrekening zet. Zeker met de huidige spaarrente is dit interessant. Daarnaast zijn er aandelen die dividend uitkeren waarmee u dus verzekerd bent van een jaarlijks rendement waar u boven op wellicht nog koerswinst kan boeken. Daarnaast kunt u zelf kiezen waarin u uw geld belegd.

 

Nadelen van beleggen

Buiten dat het over het algemeen een hoger rendement met zich meebrengt, gaat dit wel gepaard met een hoger risico. Bij beleggen kan het voorkomen dat mensen een negatief rendement behaald, waardoor ze inleg verliezen. Ook door dat hedendaags een enorm aantal complexe producten worden aangeboden bij uw broker is het van belang dat u zich goed inleest over de risico’s en gevaren van diverse beleggingsproducten.

 

Beginnen met beleggen

Wanneer u wilt beginnen met beleggen is het belangrijk dat u zich verdiept in de materie. Dit kunt u doen door boeken te lezen en cursussen te volgen. Wij vergelijken beleggen altijd met autorijden, wanneer u geen rijles volgt is de groot dat u crasht zodra u in de auto stapt. Wanneer u eerst uw rijbewijs haalt, is de kans groter dat u zonder schade van A naar B komt.

beleggen

Volg onze online cursussen of verbreed u kennis met onze leerzame artikelen.

Nu beginnen met beleggen? Schrijf je hieronder en start je 6-daagse training!

Obligaties kopen

Obligaties kopen

Obligaties kopen kan op verschillende manieren, maar waar moet u op letten wanneer u handelt in obligaties? Wanneer

Lees verder
Beginnen met beleggen

Gratis cursus beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis cursus nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!