Kiyoh score
Beleggen met een doel

Beleggen met een doel

Beleggen met een doel. Het klikt voor de hand liggend. Stel jezelf de vraag; waarom investeer ik? Het is prima als je veel verschillende antwoorden op deze vraag hebt, maar er is een groot probleem als je helemaal geen antwoord hebt. Beleggen is net als fietsen – je kunt het beter doen met je ogen open.

Het hebben van duidelijke doelen/redenen om te beleggen is van groot belang om succesvol te kunnen beleggen. Net als trainen in een sportschool kan beleggen moeilijk, vervelend en zelfs gevaarlijk worden als je geen focus hebt.

In dit artikel worden enkele veelvoorkomende redenen besproken die een doel voor je kunnen zijn om te beleggen.

Pensioen

De aangestelde sociale zekerheid is nooit ingesteld om het pensioen volledig te financieren. Daarnaast is het voor veel mensen lastig om alleen te kunnen leven van hun AOW-uitkering. Het is dus helemaal geen gek idee om te gaan beleggen voor je pensioen.

Er zijn drie regels van toepassing op het beleggen voor je pensioen?

Regel 1

Des te meer jaren je nog hebt tot je pensioen, des te meer jaren je geld nog heeft om te groeien. Houd er rekening mee dat je de inflatie bestrijdt bij het sparen voor je pensioen. Met andere woorden; als je je geld niet belegt om een manier die de inflatie overtreft, dan zal het in de toekomst niet zoveel waard zijn.

Regel 2

Des te ouder je bent als je begint, des te meer risicomijdend je zult moeten zijn. Dit wil zeggen dat je hoogstwaarschijnlijk gegarandeerde beleggingen zult gebruiken, die een laag risico hebben en een lager rendement opleveren. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld beleggen in obligaties. Daarentegen betekent jong beginnen met beleggen dat je grotere risico’s kunt nemen voor grotere winsten. Iemand die al met pensioen is kan zich namelijk geen hoge risico’s meer veroorloven.

Regel 3

Des te eerder je begint met beleggen, des te gemakkelijker zal het zijn om beleggen op te kunnen pikken. Financiële professionals zijn moeilijk om te kiezen en zijn vrij duur, het is dus vaak de beste keuze om je eigen zaken zelf te regelen. Wanneer je nog jong bent pak je informatie meestal sneller op en kan je veel beter overweg met digitale apparatuur, dan oude mensen die dat allemaal nog onder de knie moeten krijgen.

Beleggen voor je pensioen is vergelijkbaar met beleggen op lange termijn. Je beleggingsportefeuille zal in feite een mix zijn van aandelen, obligaties, indexfondsen en andere geldmarktinstrumenten. Deze mix van producten verandert mee met je naarmate de tijd verstrijkt en gaat steeds meer richting gegarandeerde beleggingen met een laag risico naarmate je ouder wordt.

Financiële doelen op korte termijn bereiken

Om te  beleggen hoef je niet altijd een doel te hebben voor lange termijn. Beleggen is evenzeer een hulpmiddel om je huidige financiële situatie vorm te geven als om je toekomstige financiële situatie te vormen. Wil je volgend jaar graag een nieuwe auto kopen of wil je graag een verre reis maken?

Beleggen kan dienen als mogelijkheid om naast je huidige inkomen uit je werk, nog wat extra’s te verdienen. Geld dat uit beleggen gegenereerd wordt, heet passief inkomen. Passief inkomen willen mensen graag genereren om bepaalde dingen te kunnen kopen of om lekker van op vakantie te kunnen gaan.

Het type beleger die een doelstelling heeft voor korte termijn, is niet hetzelfde als iemand die belegt voor zijn of haar pensioen. Het investeren om financiële doelstellingen te bereiken, omvat een mix van lange termijn- en korte termijninvesteringen. Als je investeert in de hoop een huis te kopen, kijk je zeker naar instrumenten voor een langere termijn. Als je investeert om in het nieuwe jaar een nieuwe telefoon te kunnen kopen, kijk je juist naar instrumenten die op korte termijn geld kunnen opleveren.

Stel dus altijd eerst je doelen vast. Als je over een jaar op vakantie wil gaan, moet je de kosten van de vakantie berekenen en vervolgens een investeringsstrategie bedenken om dat doel te bereiken. Bij het hebben van geen vast doel, is de kans groot dat het geld dat je in een bepaalde investering zou stoppen, wordt gebruikt voor andere doeleinden die op dat moment belangrijker lijken. Denk aan bijvoorbeeld het kopen van kerscadeautjes, kaartjes voor festivals of het kopen van de nieuwste kleding.

Redenen om niet te investeren

Net zoals er twee hoofdredenen zijn om te investeren, zijn er twee belangrijke redenen om niet te investeren: het hebben van schulden of een gebrek aan kennis.

Bij het hebben van schulden is het een kwestie van rekenen. Stel dat je een lening hebt van €3000 tegen een rente van 9%. Je krijgt een bonus van €3000. Moet je deze bonus investeren of moet je hiervan je schulden aflossen? Kort antwoord; betaal de schuld af. Indien je belegt moet het geld een rendement van ruim 9% opleveren, om het de moeite waard te maken.

Bij het hebben van gebrek aan kennis, is het niet verstandig om te gaan beleggen. Je snijdt je zelf hier namelijk flink mee in de vingers. Je geld lukraak in beleggingen gooien die je niet begrijpt is een zekere manier om snel geld te verliezen. Zo loop je ook niet voor het eerst de sportschool binnen en tilt je gelijk 100 kilo op. Bij beleggen spring je ook niet gelijk in het diepe.

Na het lezen van dit artikel hebben we je hopelijk op het hart gedrukt dat je ten alle tijden moet beleggen met een doel om succesvol te zijn. Of je doelen nu zijn gebaseerd op korte termijn of lange termijn maakt niet uit, zolang je maar een duidelijk doel voor ogen hebt.

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!