Kiyoh score
beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners kan overweldigend lijken, maar als je weet waar je moet beginnen, is het eenvoudiger dan je denkt. In dit artikel leer je de basisprincipes van beleggen en krijg je een stappenplan om te volgen.

 1. Wat is beleggen?
 2. Wat moet ik weten als ik op de beurs beleggen?
 3. De voordelen van beleggen op de aandelenmarkt
 4. Hoe te beginnen met beleggen in aandelen?
 5. Verschillende beleggingsstrategieën
 6. Wat is de dollar cost averaging strategie?
 7. Wat is de buy and hold strategie
 8. Wat is buy de dip strategie?
 9. De Beleggingsinstituut strategie
 10. Hoeveel heb je nodig om te beginnen?
 11. Wat als mijn belegging minder waard wordt?
 12. Veelgestelde vragen van beginners

1. Wat is beleggen?

Beleggen is een manier om je geld te laten groeien. Je investeert je geld in bedrijven of projecten, en als alles goed gaat, maak je er winst mee. Beleggen is risicovol: je kan ook verlies maken. Maar als je slim belegt, kan het veel geld opleveren.

2. Wat moet ik weten als ik op de beurs beleggen?

Wat je moet weten voordat je begint met handelen in aandelen, is onder meer inzicht in wat een aandeel is, de verschillende soorten orders die je kunt plaatsen en de verschillende soorten risico’s die verbonden zijn aan het handelen in aandelen. Zorg dat je bewust bent van de fiscale implicaties van aandelenhandel en hoe je financiële overzichten moet lezen.

beleggen voor beginners

3. De voordelen van beleggen op de aandelenmarkt

Er zijn verschillende redenen waarom mensen beleggen in aandelen. Sommige mensen doen het om geld te verdienen door hun aandelenportefeuille te verkopen wanneer de koers stijgt, terwijl anderen beleggen om een passief inkomen te verwerven door dividenduitkeringen van bedrijven te ontvangen. Beleggers kunnen ook baat hebben bij het kopen van aandelen in bedrijven met sterke groeipotentieel, waardoor ze in staat zijn om hun aandelenportefeuille te verhogen in waarde naarmate het bedrijf groeit.

4. Hoe te beginnen met beleggen in aandelen?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van aandelen, is het belangrijk dat je eerst een geschikte broker of bank vindt. Een broker is iemand die je helpt bij het kopen en verkopen van aandelen op de aandelenmarkt. Je kunt ervoor kiezen om een ​​full-service bank, beleggingsfonds of vermogensbeheerder te gebruiken, die voor jou je portefeuille inrichten. Je kunt er ook voor kiezen om een ​​broker te gebruiken, waarmee je alleen toegang hebt tot de tools die je nodig hebt om te handelen in aandelen. Nadat je een broker gevonden hebt kun je beginnen met het openen van een beleggingsrekening. Vervolgens is het verstandig om onderstaande stappen te doorlopen.

Stap 1: leer hoe het werkt

Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je weet hoe het werkt. Beleggen is namelijk niet zo simpel als het klinkt. Er zijn verschillende soorten producten die je kunt handelen en er zijn verschillende manieren om te investeren. Daarom is het belangrijk dat je eerst leert hoe alles werkt voordat je geld gaat investeren. Je kunt bijvoorbeeld lezen over beleggen op websites, in boeken of tijdschriften. Of je kunt een cursus beleggen volgen.

Stap 2: start met weinig geld

Als je als beginner gaat beleggen, is het belangrijk dat je niet teveel geld in één keer investeert. Je moet namelijk weten dat er altijd risico’s zijn als het gaat om beleggen. Daarom is het verstandig om te beginnen met een klein bedrag. Op die manier leer je hoe het werkt en maak je geen grote verliezen. Naast dat je niet met te veel geld moet starten is het ook verstandig om een beleggingsstrategie te bepalen.

Stap 3: beleg in verschillende soorten aandelen of markten

Als je gaat beleggen, is het belangrijk dat je in verschillende soorten aandelen of markten belegt. Je moet namelijk niet alleen maar in één soort aandeel investeren. Als je bijvoorbeeld alleen in techaandelen belegt, is de kans groot dat je veel geld verliest als de techmarkt een dip krijgt. Daarom is het belangrijk om in verschillende soorten aandelen te beleggen, zodat je minder risico loopt. Maar let op! In tijden van een crisis of recessie hebben we gezien dat de meeste sectoren naar beneden. Zorg dus niet alleen voor spreiding maar ook voor een juist money- en risicomanagement in je portefeuille.

Stap 4: wees geduldig

Als je gaat beleggen, moet je geduldig zijn. Beleggen is namelijk een lange-termijnspel. Je kunt niet verwachten dat je meteen geld gaat verdienen als je in aandelen investeert. Het duurt meestal enkele jaren voordat je een goede winst kunt maken. Daarom moet je geduldig zijn en niet te snel geld verwachten. De norm die gehanteerd wordt is dat je over een periode van minimaal 5 jaar  gaat beleggen.

Weetje: 
Wist je dat we in de geschiedenis hebben gezien dat er periodes bij het beleggen zijn van 15 jaar of langer dat er geen rendement gemaakt wordt? 

Stap 5: blijf leren

Als je gaat beleggen, moet je blijven leren. Je moet namelijk zorgen voor een goeie en juiste strategie zodat je kunt inspelen op wat er gebeurt op de beurs. Omstandigheden kunnen namelijk altijd veranderen en er komen bijvoorbeeld continu nieuwe aandelen bij. Daarom is het belangrijk dat je blijft leren over beleggen, zodat je op de hoogte blijft van alle nieuwe ontwikkelingen.

Het bovenstaande stappenplan is een simpele uitleg over hoe je op een verstandige manier kunt beginnen met beleggen. Als je dit stappenplan volgt, dwing je jezelf om te werken aan een eigen strategie en aanpak. Daarnaast is het belangrijk dat je geduldig bent en blijft leren, zodat je op de hoogte blijft van alle nieuwe ontwikkelingen op de beurs.

 

5. Verschillende beleggingsstrategieën

Beleggen is niet moeilijk, maar je moet wel weten waar je aan begint.

Als je wilt gaan beleggen, is het belangrijk om te weten wat voor soort belegger je bent. Er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen, afhankelijk van hoeveel risico je wilt lopen en hoeveel tijd en moeite je bereid bent te investeren.

Risicobereidheid

Als je wilt gaan beleggen, is het belangrijk om eerst in te schatten hoe risicovol je bent. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, zoals door te kijken naar hoe je in het verleden gereageerd hebt op marktschommelingen of door een online quiz te doen.

Wanneer je weet hoe risicovol je bent, kun je bepalen welke beleggingsstrategie het beste bij je past. Als je minder risico wilt nemen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een defensieve strategie. Dit houdt in dat je investeert in aandelen van bedrijven die minder gevoelig zijn voor schommelingen in de markt.

Of als je meer risico wilt nemen, kun je een offensieve strategie kiezen. Dit houdt in dat je investeert in aandelen van bedrijven die meer groei verwachten en dus meer kans maken om te stijgen in waarde.

Tijd en moeite

Naast het nemen van risico is ook de tijd die je bereid bent te investeren een belangrijke factor bij het bepalen van je beleggingsstrategie.

Als je weinig tijd hebt of liever niet veel moeite wilt doen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een passieve strategie. Dit houdt in dat je investeert in fondsen die de markt volgen, zodat je niet constant hoeft te kijken of je aandelen nog steeds goed presteren.

Of als je meer tijd en interesse hebt, kun je een actieve strategie kiezen. Dit houdt in dat je zelf aandelen uitzoekt die volgens jou goed gaan presteren. Dit is een riskantere strategie, maar kan ook meer opleveren.

 

6. Wat is de Dollar cost averaging strategie?

Dollar cost averaging is een beleggingsstrategie waarbij je elke maand of week hetzelfde bedrag in een bepaald aandeel investeert. Op deze manier koop je meer aandelen wanneer de prijs laag is en minder wanneer de prijs hoger is. Dit verlaagt het gemiddelde aankoopprijs van je aandelen, wat betekent dat je uiteindelijk meer winst zal maken als het aandeel stijgt in waarde.

Deze strategie is vooral geschikt voor mensen die niet veel geld hebben om te investeren, omdat je elke maand of week maar een klein bedrag hoeft in te leggen. Het is ook een goede strategie als je bang bent om in één keer te veel te investeren en daardoor geld te verliezen als de aandelenkoers plotseling daalt.

 

Is dollar cost averaging strategie een goed idee?

Dollar cost averaging kan een goede manier zijn om geleidelijk aan te beginnen met beleggen, en het kan helpen om je emotionele reacties op koersschommelingen te verminderen. Aan de andere kant is het belangrijk om te beseffen dat je door gebruik te maken van deze strategie minder kans maakt om snel veel geld te verdienen, omdat je elke keer wanneer de aandelenkoers daalt minder aandelen kunt kopen.

Als je besluit om dollar cost averaging te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je in aandelen investeert die een goede kans hebben om te stijgen in waarde op de lange termijn. Als je bijvoorbeeld aandelen koopt van een bedrijf dat zich in een slechte financiële positie bevindt, is de kans groot dat de koers van het aandeel op de lange termijn zal blijven dalen, ongeacht wanneer je instapt.

Drie voordelen van dollar cost averaging

 1. Je hoeft niet veel geld in één keer te investeren
 2. Het kan helpen emotionele reacties op koersschommelingen te verminderen
 3. Je kunt meer aandelen kopen wanneer de prijs laag is en minder wanneer de prijs hoger is. Hierdoor kom je op een gemiddelde uit.

Drie nadelen van dollar cost averaging

 1. Je maakt minder kans om snel rendement te maken
 2. Je bent afhankelijk van de toekomstige prestaties van de beurs
 3. Het is mogelijk dat je nooit genoeg aandelen zult kopen om een goede return te maken als de aandelenkoers sterk daalt

Conclusie

Dollar cost averaging is een beleggingsstrategie waarbij je elke maand of week hetzelfde bedrag in een bepaald aandeel investeert. Op deze manier koop je meer aandelen wanneer de prijs laag is en minder wanneer de prijs hoger is. Dit verlaagt het gemiddelde aankoopprijs van je aandelen, wat betekent dat je uiteindelijk meer winst zal maken als het aandeel stijgt in waarde.

Dollar cost averaging strategie

7. Wat is de buy and hold strategie ?

Buy & hold is een beleggingsstrategie waarbij je aandelen koopt met het idee dat ze op de lange termijn in waarde zullen toenemen. Deze strategie wordt vaak toegepast door institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, maar ook particuliere beleggers kunnen de buy & hold strategie toepassen.

De buy & hold strategie gaat ervan uit dat het gemiddelde rendement van aandelen op de lange termijn hoger is dan het rendement van andere beleggingsvormen, zoals obligaties en vastgoed. Aandelen zijn echter wel volatile beleggingen, wat betekent dat ze kunnen sterk in waarde fluctueren. Deze strategie is dus geschikt voor beleggers die bereid zijn om te wachten tot de aandelenmarkt weer is hersteld van een eventuele correctie of bear market.

Voor- en nadeel Buy & Hold strategie

Het voordeel van buy & hold is dat je minder tijd kwijt bent aan het beleggen, omdat je niet constant hoeft te handelen. Dit kan een gunstig effect hebben op je emotionele welzijn, omdat je minder snel besluiten zult nemen die wellicht niet logisch zijn.

Een nadeel van deze strategie is dat je kwetsbaarder bent voor een aanzienlijke waardedaling van je beleggingen tijdens een recessie of bear market. Als je aandelen koopt op het hoogtepunt van de markt en ze vervolgens niet verkoopt, dan zal je waarschijnlijk een aanzienlijke waardevermindering ervaren wanneer de markt weer inzakt.

8. Wat is buy the dip strategie?

Als je buy the dip strategie toepast, betekent dat je aandelen koopt wanneer de koers daalt. Dit kan een goede strategie zijn als je denkt dat het bedrijf waarin je wilt investeren een goede toekomst heeft, maar de koers momenteel laag is.

Als je buy the dip strategie toepast, betekent dat je aandelen koopt wanneer de koers daalt. Dit kan een goede strategie zijn als je denkt dat het bedrijf waarin je wilt investeren een goede toekomst heeft, maar de koers momenteel laag is. Het idee achter de strategie is dat je koopje doet en dan vervolgens kunt genieten van de stijging van de aandelenkoers wanneer het bedrijf weer aantrekt.

De strategie is niet zonder risico’s, want je weet nooit zeker of de koers wel weer gaat stijgen en soms kan het nog even duren voordat het bedrijf echt aantrekt. Maar als je goed inzicht hebt in het bedrijf en je denkt dat de koers laag is omdat er momenteel wat negatieve sentimenten zijn, kan buy the dip een goede strategie voor je zijn.

buy de dip strategie

9. De Beleggingsinstituut strategie

Bij het Beleggingsinstituut hebben wij een eigen strategie ontwikkeld. Een ervaring van onze oprichter André Brouwers in 1998 de trigger om na te denken over zijn strategie. De daling destijds kwam voor onverwachts, ook voor hem, zoals meestal het geval is met een daling. Hij was op dat moment als vermogensbeheerder actief en zag de impact op de portefeuilles.

Een daling van 28% in 79 dagen tijd

Vanaf dat moment was hij overtuigd dat een andere strategie noodzakelijk is om dit soort situaties als belegger te overleven. Hij kwam er ook achter dat hij niet instaat is om de markt te voorspellen dus koos hij voor een andere aanpak. Hij koos voor een strategie waarbij hij gebruikmaakt van permanente bescherming in zijn portefeuille om grote verliezen van onverwachte dalingen te voorkomen.

Deze strategie hanteren wij al jaren. Wij gebruiken opties als vervanging voor het aandeel en creëren daarmee een betere risico/rendement profiel dat we kunnen afstemmen op ons gewenst risico. Wij leveren soms een deel van onze potentiële upside in, maar zijn wel permanent afgedekt tegen de onvoorspelbaarheid van de markt. Met deze strategie hoeven wij niet de hele dag naar ons scherm te kijken en kunnen we rustig slapen. Opties zijn voor ons fantastische producten omdat wij weten hoe we ze in ons voordeel moeten gebruiken. Helaas verliezen de meeste beleggers er geld mee.

Dankzij deze strategie zijn wij in staat om rendement te maken in elk type markt. We kunnen inspelen op een dalende of stijgende markt en bepalen zelf ons risico. Het enige wat voor ons echt belangrijk is om met de juiste risico rendement verhouding structureel rendement te maken.

En het mooie van onze strategie is dat iedereen dit kan leren en toepassen. In de afgelopen 10 jaar hebben wij al meer dan 25.000 beleggers geholpen bij ontwikkelen van een strategie. Leer de essentiële onderdelen van onze strategie in onze gratis cursus beleggen.

Strategie
Voorbeeld van een Beleggingsinstituut strategie

10. Hoeveel geld heb je nodig om te gaan beleggen als beginner?

Je hebt niet veel geld nodig om te gaan beleggen. In sommige gevallen kun je zelfs met een klein bedrag aan de slag. Het is wel belangrijk dat je weet hoeveel geld je precies aan het beleggen bent, zodat je geen onnodige risico’s neemt.

Behalve geld heb je ook tijd nodig. Bij de meeste traditionele manier van beleggen is beleggen een langetermijn spel.

11. Wat als mijn belegging minder waard wordt?

Als een belegging minder waard wordt, is dat verlies. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet altijd winst maakt met beleggen. Een belegging kan ook in waarde dalen. Dit noemen we ook wel een negatieve koersontwikkeling. Als de koers van een aandeel of fonds daalt, dan heb je papieren verlies. Dit hoeft niet direct geldelijk verlies te betekenen. Je verliest uiteindelijk alleen geld als je je aandelen of obligaties voor een lagere prijs verkoopt dan waarvoor je ze gekocht hebt. Afhankelijk van je strategie moet je bepalen wanneer je wel of niet een positie/aandeel verkoopt. Bij een buy en hold en dollar cost avereging strategie is het belangrijk om je beleggingen niet te snel te verkopen in een dalende markt, maar geduld te hebben tot de markt weer herstelt. .

12. Veelgestelde vragen van beginnende beleggers?

Ben je als 40-plusser te laat om te beginnen met beleggen?

Zeker niet! Beleggen is namelijk voor iedereen mogelijk. In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je stap voor stap kunt beginnen met beleggen.

Is beleggen voor je kinderen een goed idee?

Beleggen is niet alleen voor volwassenen interessant. Ook voor je kinderen kan het een goed idee zijn om te gaan beleggen. Dit komt omdat ze dan alvast wat geld achter de hand hebben voor later. Op die manier hoeven ze niet meteen te gaan werken als ze 18 jaar zijn, maar kunnen ze eerst gaan studeren of een groot project realiseren. Bovendien leren ze op jonge leeftijd al om met geld om te gaan.

Kan iedereen beleggen?

Ja, iedereen kan beleggen. Er zijn echter wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Als je aan deze voorwaarden voldoet, kan je beginnen met beleggen.

Mijn partner gaat beleggen en nu?

Als je partner gaat beleggen, is het belangrijk dat je weet wat hij of zij aan het doen is. Daarom is het aan te raden om met elkaar te overleggen voordat er geld in beleggingen gestopt wordt. Op die manier weet je waar je aan toe bent en kun je eventuele risico’s samen afwegen.

Hoe kun je Online beleggen als beginner?

Beleggen kan tegenwoordig heel eenvoudig online. Er zijn verschillende websites waar je terecht kunt om te gaan beleggen. Op die manier hoef je niet naar een bank of andere instelling toe om te gaan beleggen. Wel is het belangrijk dat je goed oplet, want er zijn ook veel aanbieders die minder betrouwbaar zijn.

Heb je bij beleggen een garantie voor de toekomst?

Nee, beleggen is geen garantie voor de toekomst. Je kunt wel een aantal dingen doen om het risico te verkleinen, maar er is altijd een kans dat je je geld kwijtraakt.

Wat zijn aandelen beurzen?

Beleggen op aandelen beurzen is iets wat je online kunt doen. Je koopt dan aandelen van bedrijven die op de beurs staan. Op die manier word je eigenaar van een heel klein beetje van het bedrijf.

Kun je ook beheerd beleggen?

Ja, je kunt ook beheerd beleggen. Dit houdt in dat er iemand anders voor jou belegt. Je geeft dan aan wat je risico bereidheid is en de partij die voor jou gaat beleggen, zal hier rekening mee houden. Dit is een goede optie voor mensen die niet veel kennis hebben van beleggen of mensen die geen tijd hebben om zelf te gaan beleggen.

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Je hebt niet veel geld nodig om te beginnen met beleggen. Als je een budgetplan maakt, weet je precies hoeveel geld je kunt inzetten. Begin met een klein bedrag en investeer verder als je meer geld hebt.

Hoe veilig staat mijn vermogen bij een bank of broker?

Wanneer je geld gaat beleggen, is het belangrijk dat je weet waar je het geld achterlaat. Je wilt namelijk niet dat je geld verdwijnt zonder dat je er iets voor terugkrijgt. Daarom is het aan te raden om je geld bij een serieuze bank of broker te laten. Die zullen ervoor zorgen dat je geld veilig staat en dat je er ook echt wat mee kunt doen

Is beleggen hetzelfde als gokken?

Nee, beleggen is niet hetzelfde als gokken. Bij beleggen investeer je in bedrijven of producten die waarde kunnen toevoegen. Gokken is een kansspel waarbij je geld inzet op het uitkomen van een bepaalde gebeurtenis. Bij beleggen heb je meer invloed op de uitkomst dan bij gokken.

geld beleggen

Geld beleggen

Geld beleggen Heel simpel gezegd is geld beleggen een vorm van investeren. Je investeert geld met de bedoeling

Lees verder

Kennispartners

Beginnen met beleggen

Gratis training beginnen met beleggen

Tijdens de 6-daagse gratis training nemen we je mee in de wereld van beleggen en beantwoorden we al deze vragen. Meld je gratis aan!